Test av regntøy til barn 2014
- Etter vask er ikke regndressen vanntett lenger
Kun fem av åtte regndresser tåler lek i øsende regn.
Tips til regntøyshopping:
- Kjøp regntøyet passe stort. For store klær er ukomfortable å leke i.
- Glidelås med klaff over gjør jakken mest mulig vanntett.
- Hetten bør sitte godt inntil hodet og følge hodebevegelsene.
- Den bør ikke redusere barnets synsfelt til siden.
- Reflekser er viktig.
- Unngå hettesnorer, som kan medføre kvelningsfare.
- Beinåpningen bør være så vid at buksen kan trekkes over støvlene.
- Dressen bør tåle 40 graders maskinvask. Sliter det på tøyet, kan det være lurt å skylle det innimellom i stedet.
- Vekten er viktig. Lette klær er ofte mer behagelig å ha på.
- Dressen skal likevel ikke være altfor lett, da det kan bety at den er for tynn.
Testen av regntøy for barn fra juli 2016 finner du her.
Når regnet pøser ned, vil vi at barna våre skal holde seg tørre og varme. Da er en god regndress som holder vannet ute viktig.
Regntøyet må også tåle hard barnelek. Svenske Textil & Läderlaboratoriet har testet åtte av høstens nye regndresser for Foreldre & Barn. Prisene varierer fra 299 til 698 kroner for et regnsett med jakke og bukse. Fem av de åtte regndressene får full score på vanntetthet. To av dem, Skogstad og Basecamp, får full score på at de er tette på selve dressen, men trekk fordi de lekker vann på deler av sømmene.
Dressen fra Vill klarer ikke kravet om vanntetthet, og kommer dårligst ut.
Vinneren tåler mye
Vinneren av dette årets test er Reflex. Den er vanntett, best på rivestyrke og en av de fire beste på slitestyrke.
- Materialet Reflex bruker er glatt og kraftig. Det gir god beskyttelse mot vann og slitasje og skårer også høyt på rivestyrke, fordi trådene i materialet er sterke, sier laboratorieingeniør Sara Peterson hos Textil & Läderlaboratoriet.
- I tillegg er sømmene bra laget, siden de klarer vanntetthetstesten etter vask, forteller hun.
Regndressen fra Didriksons er en god nummer to. Den er best på slitestyrke av alle de åtte dressene, og tåler hard bruk som at barna krabber på knærne. Det går likevel lettere hull i den enn testvinneren fra Reflex, om barnet kommer borti skarpe gjenstander.
- Ikke vanntett etter vask
Regndressene Basecamp fra Europris og Vill fra Gresvig kommer dårligst ut. Vill er minst vanntett, men den skårer bra på rivestyrke og får derfor ikke bunnkarakter.
Basecamp får full score på at selve dressen er tett, men den tåler ikke like mye vann på sømmene som de beste i testen. Den lekker etterhvert. Basecamp er også blant dressene som tåler minst i forhold til rivestyrke.
- Regnsettene må beholde sin evne til å beskytte mot vann etter vask. Siden regnsettet fra Vill ikke oppfyller dette kravet om vanntetthet, mister det sin viktigste funksjon, forklarer Sara Peterson fra Textil & Läderlaboratoriet.
Det var ikke mulig å teste slitestyrken på de to dressene.
- Materialet på Basecamp og Vill var for elastisk til at vi kunne teste slitestyrken i maskinen, forklarer Peterson.
Selv med full pott på slitestyrke, ville dressen fra Vill fått færrest poeng og Basecamp havnet midt på treet.
Sikkerhet
Regndressene fra Skogstad, Reflex, Navigare og Didriksons oppfyller ikke alle europeiske standardkrav til sikkerhet. På hettene til regndressene fra Skogstad og Reflex er det reimer med borrelås som du bruker for å justere størrelsen på hetten med. De er for lange, ifølge standarden.
Reimer festet på hetter eller krager til plagg på barn under sju år skal ikke være lengre enn 75 mm.
- Dersom reimene er for lange, kan barnet sette seg fast i lekeapparater eller andre ting, sier laboratorieingeniør Therese Åkerstedt ved Textil & Läder-laboratoriet, som har gjennomført sikkerhetstesten.
- Vi var dessverre ikke klare over at reimer med borrelås ikke kan være over 75 mm. Vi er opptatt av å følge alle sikkerhetskrav når det gjelder barnetøy og vil endre dette i fremtidige produksjoner, sier produktsjef Bjørn-Erik Finstad for Reflex i Barnas Hus Nordic AS.
På regndressen fra Navigare løsner trykknappene som du bruker for å justere bredden på buksebeinet nede med.
- Knappene løsnet raskt, selv om vi bare brukte hendene og ikke maskin. Det er ikke bra, kommenterer Åkerstedt.
Dressen fra Didriksons får også trekk fordi de justerbare snorene på jakkeermet sitter på utsiden og ikke på innsiden av jakken, slik det anbefales i den europeiske standarden.
Gresvig skifter metervare og fabrikk
- Vi er både litt overrasket og ikke minst skuffet over testresultatene, sier direktør Bernt Lund for EMV Textile & Exclusive Brands hos Gresvig AS,som selger Vill regndress.
I testen er kravet at dressen skal tåle en vannsøyle på 2 meter uten å lekke, mens Gresvig selv har et krav om at den skal klare 3 meter. De vil umiddelbart ta kontakt med fabrikken som lager dressen for å få en forklaring. I tillegg vil de gjøre en uavhengig testing.
- Helt uavhengig av F&Bs test har Gresvig besluttet å skifte både metervare og fabrikk på denne dressen, kommenterer direktøren.
- Vi stiller høye krav både til kvalitet og funksjon. Målet er å levere gode produkter til fornuftige priser og ha fornøyde kunder, sier han.
Som forbruker har du også en 100 prosent fornøyd-garanti i Gresvig sine butikker G-Sport og G-Max. Det betyr at du innen 30 dager kan bytte til en annen modell innenfor samme produktgruppe - selv om du har brukt produktet. Ubrukte varer kan leveres tilbake eller byttes innen 100 dager, da med all original emballasje.
Om testenSvenske Textil & Läderlaboratoriet har testet åtte av høstens regndresser på oppdrag fra Foreldre & Barn. Vi har testet vanntetthet, rive- og slitestyrke. Alle testmetodene følger internasjonale standarder (ISO-standarder). Testutvalget speiler markedet for barneregntøy. Noen produsenter, for eksempel Helly Hansen, har ikke greid å levere årets modell i tide til å være med på selve testen, som ble gjennomført i vår. Regntetthet er vektet med 50 prosent, slitestyrke 30 prosent og rivestyrke 20 prosent. I tillegg har vi sett på om dressene er sikre for barna. Slitestyrke: To prøvebiter fra hvert plagg ble lagt i en maskin med sandpapir, for å finne ut hvor slitesterkt det er og hvor fort det går hull på stoffet. Det ble gjort før dressene ble vasket. På Dressene Vill fra Gresvig og Basecamp fra Europris fikk vi ikke testet slitestyrke på grunn av tekniske årsaker. Vi har derfor gitt de en poengsum ut fra snittet på de andre dressene på dette kriteriet. Vanntetthet: Dressene ble testet etter at de er vasket tre ganger etter vaskeanvisningen på plagget. Vanntettheten ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. Dressene bør tåle en vannsøyle på minst 2 meter, som er grensen for vanntetthet. Både tøyet og sømmene på buksen og jakken er testet. Rivestyrke: Hvor sterkt er materialet? Hva skjer med stoffet om det kommer borti en gren eller setter seg fast i et dørhåndtak? Vi testet hvor myekraft som skal til for å rive hull i materialet. Testen er gjort før dressene ble vasket. Sikkerhet: Er det farlige stoffer i plagget, snorer, hetter eller knapper til fare for barnet? Inneholder plagget sporer av fluorkarboner PFOS (Perfluoroktylsulfonat) og PFOA (Perfluoroktansyre)? PFOS ble forbudt i 2007 og PFOA er forbudt i Norge fra 1. juni 2014. Stoffet kan skade reproduksjonen hos pattedyr og kan være kreftfremkallende. Grenseverdien til forbudet er 1 mikrogram/kvadratmeter i tekstiler. Produkter som er produsert før 1. juni 2014, kan selges fram til 1. januar 2018. Det er ikke farlig å ha på seg et plagg med PFOA, men all bruk av stoffet bidrar til den totalemengden av PFOA som slippes ut i miljøet (kilder: miljodirektoratet.no og lovdata.no) |
Denne saken ble første gang publisert 15/08 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.