test av vinterdresser 2017
De beste vinterdressene
Stormberg tar en knepen seier.
Om testen
Testen er utført av Textil & läderlaboratoriet i Stockholm i samsvar med europeiske teststandarder.
DE VIKTIGSTE FUNNENE I TESTEN: Stormberg er testvinner i vår test av 11 vinterdresser. Isbjørn of Sweden og Polarn O. Pyret er mest slitesterke. Tre av dressene er ikke vanntette.
Strenge krav
Vi stiller strenge krav til en god vinterdress. Den skal være vanntett, slitesterk, god å bevege seg i og ha praktiske løsninger. Vinteren er heller ikke lik overalt i vårt langstrakte land. I årets test er det elleve dresser med som har gjennomgått vår grundige test.
Dressene er testet teknisk på Textil & Läderlaboratoriet i Stockholm, der vi har fått målt vanntetthet, slitestyrke, rivestyrke og pusteevne.
Komfort og funksjon
I tillegg til den tekniske testen på laboratorium har vi i redaksjonen gjennomgått plaggenes design, komfort og funksjon. En vanntett dress er fint, men om strikkene er av elendig kvalitet, hjelper det lite, for i sørpevær vil det da fort lekke vann inn likevel. Rikelig med reflekser gir økt synlighet og trygghet i den mørke årstiden.
Det er en fordel med forsterkninger i stoffet, og innerfôr som lett kan tas av, samt reguleringer i liv, ermer, bein og hette. Løsninger som forenkler rengjøring og tørking er også et klart pluss. Vi har vurdert pusteevne i tillegg til de andre tekniske parametrene. Men det er ingen krise om pusteevnen ikke er optimal.
- Det er mye stoff i disse plaggene, og vanntette plagg gir sjelden veldig god pusteevne. Det er rett og slett nesten umulig å få til rent teknisk. Derfor er det små variasjoner i puste- evnen i denne testen, sier Ulrika Jansson i Textil & Läderlaboratoriet.
Solid vinner
Årets testvinner er Stormbergs vinterdress, som scorer godt i alle testkriteriene. Men de mest slitesterke er dressene fra Isbjørn of Sweden og Polarn O. Pyret.
Alle vinterdressene er helt vanntette unntatt tre. KappAhl Kax og Nordbjørn har små lekkasjer i sømmene, mens Skogstad Bonsvatnet har lekkasjer i både en kryssøm på baksiden og i selve tøyet.
– Vi produserer dressene med strenge krav, og basert på tilbakemeldinger fra blant annet kunder, gjør vi stadige forbedringer. Vi mottar veldig sjelden reklamasjoner og opplever i aller høyeste grad fornøyde kunder og gode tilbakemeldinger på dressene, selv etter lang tids bruk. Vi vil selvfølgelig se nærmere på resultatene fra testen og jobbe videre for å gjøre ytterligere forbedringer til neste produksjon, sier daglig leder Henning Skogstad i Skogstad Sport.
Sliter med slitestyrke
Coops dress kom dårligst ut i slitestyrke-testen.
- Coop jobber iherdig med å lage en vinterdress av god kvalitet til de minste. Vi har testet vinterdressene i Danmark hos Forbruker lab og SGS med gode resultater på nettopp slitestyrke, og er derfor overrasket over resultatet, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge
Isbjørn of Sweden og Helly Hansen fikk begge karakter 2 i rivestyrke-testen.
- Hva angår rivestyrke, er dette testet på de områdene der det ikke er forsterkninger. Vi har bevisst produsert en dress i et smidig materiale av 100 % Tactel (Nylon 66) med kraftigere forsterkninger på de flater der barnet sliter plagget mest. Vi har svært få reklamasjoner på istykkerrevne plagg, sier Maria Frykman Forsberg, adm.dir. i Nordic KidsWear AB, som fører Isbjørn of Sweden.
- Andre materialer
- Vi har valgt et lettere yttermateriale som gir denne dressen bedre bevegelighet, komfort og pusteevne samtidig som den forblir vanntett. Materialet vil naturligvis ikke ha like høy rivestyrke som tyngre plagg, men vi kan trygt si at rivestyrken ikke har vært et problem for dem som bruker dressen når vi ser på feedback fra forbruker sammen med egne reklamasjonstall, sier Anne Lene Fritheim, produktdirektør for barneklær i Helly Hansen AS.
Testkriterier (vekting i %)
Vanntetthet i sømmer og materiale (35 %): I en vanntetthetsmåler blir plagget montert eksponert for økende vanntrykk helt til vann trenger gjennom tekstil eller sømmer. Resultatet angis i cm 200 cm vannsøyle uten lekkasje defineres som vanntetthet.
Slitestyrke (30 %): Testen utføres i en Martindale-maskin (slitasjetestmaskin med sandpapir). 3 tekstilbiter eksponeres for gnidninger mot sandpapir til det går hull. Jo høyere antall gnidninger, desto bedre slitestyrke.
Rivestyrke (25 %): 4 tekstilbiter utsettes for avriving i begge retninger i langsom hastighet i en testmaskin. Kraften som kreves for å rive i stykker tekstilene angir testresultatet (i Newton).
Pusteevne: (10 %): I testen av pusteevne plasseres prøvebiter over et vannbad (23°C) i et fastsatt tidsrom. En mettet saltløsning plasseres over materialet og drar vanndamp gjennom materialet. Veiing av saltløsningen før og etter prosessen fastsetter mengden vanndamp som har passert gjennom materialet. Resultatet angir mengden vanndamp som har sluppet gjennom. Jo høyere verdi, desto bedre pusteevne.