Madrass til barn

Velg en middels hard madrass når barnet flytter ut av sprinkelsengen

Husk at sengen både er soveplass og lekeplass.

MADRASS TIL BARNESENG: Vet du hvilken madrass du bør se etter når barnet flytter over i barneseng? Kvalitet, lukt. print og bunn er noen av faktorene som spiller inn, og som kan være viktige å ta hensyn til. Foto: Gettyimages.com.
MADRASS TIL BARNESENG: Vet du hvilken madrass du bør se etter når barnet flytter over i barneseng? Kvalitet, lukt. print og bunn er noen av faktorene som spiller inn, og som kan være viktige å ta hensyn til. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Barn vokser fort, og plutselig er sprinkelsengen for liten og må byttes ut med en juniorseng. Med ny seng trengs det også en ny madrass, men hva skal vi egentlig se på når vi kjøper madrass til barnesengen?

– Til barn vil jeg anbefale en madrass i mest mulig naturlig materiale, som ikke avgir ugunstige stoffer. Videre bør madrassen være middels hard, slik at den kan støtte opp kroppen, sier Ute Imhof hos Barnas Fysioterapeut.

Riktig madrass til barnesengen

En god, middels hard madrass gjør det også lettere for barnet å bevege seg.

– Er madrassen for myk, synker barnet ned i den, og er den for hard, kan den gi ubehag. Husk at en seng ofte også er en lekeplass i den alderen. Det hoppes og sprettes på madrassen, sier Imhof.

For at sengen både skal bli en behagelig leke- og soveplass, anbefaler fysioterapeuten en ribbebunn med litt elastisitet i til sengen.

– Det kan jo også hende barnet har egne meninger om madrassen så spør gjerne om han eller hun syns den er god, legger hun til.

Spør om hjelp

Også Fagsjef i biologi og kjemi i Astma- og Allergiforbundet, Kent Hart, mener det er lurt å ha fokus på å velge en madrass som er tilpasset barnets vekt og alder.

– Husk at små barn ofte har begrensede muligheter til å kommunisere at de ligger godt. Det er derfor til det beste for både foreldre og barn at dere treffer riktig fra starten av, sier han .

Han anbefaler å spørre de som jobber i butikken.

– De har erfaring og ofte gode retningslinjer å følge når det gjelder madrasser til barn, sier Hart.

Lukt på madrassen

Som foreldre er vi opptatt av at barna skal ha det trygt, og mange er derfor opptatt av hva madrassen er laget av.

– Mitt råd er å se etter produkter som er spesielt laget for barn og som har vært benyttet i en årrekke. Da kan du være sikker på at barnet har det godt, sier han.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Lukt også på produktet du kjøper.

Madrassen skal ikke lukte ubehagelig for deg, og generelt bør den lukte minst mulig.

– En frisk nese er ofte en veldig god indikator på om ting er greit eller ikke, sier Hart.

Les også: Slik innreder du barnerommet

Luft madrassen før bruk

Sett gjerne madrassen til utlufting noen dager før den tas i bruk.

– Dette vil bidra til å fjerne flyktige stoffer som kommer fra produksjonen og som blir der når madrassen ligger emballert på lager før salg. Barn, og særlig små barn, er langt mer følsomme for slike stoffer enn voksne fordi de puster inn mye mer luft per kilo kroppsvekt enn vi voksne gjør, sier han.

Han understreker at det ikke er slik at produsentene bevisst tilsetter farlige stoffer til produkter, men i enkelte tilfeller kan mindre mengder av slike stoffer følge med som spor fra produksjon eller etterbehandling.

Lov å angre

– Det er ingen som vet helt sikkert hva de langsiktige konsekvensene kan være av å utsette seg for mindre mengder av slike klassifiserte kjemikalier over tid, men det bør uansett være et overordnet mål for befolkningen å forsøke å begrense den totale mengden kjemiske stoffer vi utsettes for, sier Hart.

Husk for øvrig det mulig å reklamere dersom du kjøper et produkt du er misfornøyd med eller usikker på.

– Mange forhandlere er mer enn villige til å la deg bytte produkt etter at du har fått det med deg hjem for at du som kunde skal være tilfreds. Kjøper du på nett, har du alltid muligheten til å benytte deg av angreretten, sier han.

Les også: Tenk over dette før du kjøper barnets første mobil

Overmadrass i barnesengen

I tillegg til seng og madrass er det mange foreldre som ønsker en enkel, tynn overmadrass til barna.

Med en overmadrass er det lettere å gjøre rent for eksempel hvis barnet har uhell.

– En grei regel da er at alt som er nytt vaskes før bruk. Gjerne et par ganger. Dette hjelper med å skylle ut forskjellige kjemikalier som kan henge igjen fra produksjonen, samt finisher som skal gjøre at tekstilene ser bra ut når de selges, sier Hart.

Han legger til at det kan være nyttig i en kjøpsprosess dersom produktet er merket ved at en uavhengig tredjepart har stilt krav til innhold eller produksjonsmåte.

Mugg i madrassen

I utgangspunktet mener Hart vi bør unngå å kjøpe madrasser brukt.

– Hovedårsaken til dette er at du ikke vet hva som har vært sølt i madrassen og hvorvidt det kan gi noen negative helseeffekter over tid for barnet å sove på den, sier han.

Dersom du kjøper brukt, vet du heller ikke om madrassen har vært lagret riktig eller om den inneholder mugg eller muggsporer.

– Du kan også risikere å få med deg noen uønskede gjester hjem, som for eksempel veggdyr. Dette blir til plage for barnet som sover i sengen og er dessuten ekstremt kostbart å bli kvitt, sier han.

Les også: Dette er de mest populære lekene blant barn

Madrass uten print

Hvis barnet har eldre søsken, kan det kanskje være aktuelt å la madrassen gå i arv hvis storebror eller storesøster skal over i voksenseng.

Er madrassen godt tatt vare på og lagret riktig, er dette et bedre alternativ enn å kjøpe brukt, men ta først en kikk på den.

– Hvis madrassen har print fra forrige eier, blir det feil å arve. Barnet må selv få muligheten til å forme sin egen madrass, sier Imhof.

Hun anbefaler for øvrig å lufte madrassen innimellom, og at man unngår plastikk mellom sengetøy og madrass da dette ofte fører til at barnet lettere svetter.