Kuddle er Instagram for barn
Barnas egen Instagram
Å holde ungene unna sosiale medier har lite for seg, mener ekspertene.
- Det begynte med at min sju år gamle sønn maste om å få seg Instagram-konto, fordi tenåringssøstrene hans hadde det. Jeg prøvde å undersøke om det fantes en lignende app som var tilrettelagt for barn, men jeg fant ingenting, sier Ole Vidar Hestaas, daglig leder i Kuddle.
Småbarn lærer seg fort å bruke nettbrett til spill og lydbøker, og når de blir litt større vil de gjerne deler bilder via sosiale medier også. Men mens det finnes masse gode spill for barn, er sosiale medier en utrygg verden tilpasset voksne.
Det bestemte firebarnsfaren seg for å gjøre noe med. Hestaas kontaktet to venner, designer Knut Tarøy og teknologiutvikler Christian Vebner, småbarnsfedre de også. Kunne de tenke seg å hjelpe ham å utvikle en bildedelingsapp spesielt tilrettelagt for de under 13 - et slags Instagram for barn?
Lærer nettvett samtidig
To år senere, nærmere bestemt 8. august 2014, ble appen Kuddle lansert i Norge og USA og gjort tilgjengelig i hele verden. Mindre enn en måned etter lanseringen har appen tusenvis av unge brukere verden over, og vokser med mellom 5 og 13 prosent i døgnet. Om en drøy uke lanseres den på 16 nye språk, blant annet koreansk, japansk og arabisk.
- Målet vårt er en million brukere ved nyttår, sier Hestaas.
- Det er jeg helt sikker på at vi kommer til å nå.
Kuddle har som mål å gi barn en positiv inngang til sosiale medier, samtidig som de lærer seg nettvett underveis. Appen lar barn dele bilder med tilhørende tekst med vennene sine, og de kan like hverandres bilder. Men til forskjell fra de fleste andre sosiale medier, finnes det ingen mulighet for å kommentere under andres bilder, og selv om det vises hvor mange likes et bilde har fått, vises det ikke hvem som har likt det. Tanken er å hindre digital mobbing.
- Barna får alltid opp et kontrollspørsmål når de er i ferd med å poste et bilde, for eksempel om de er sikre på at de har tillatelse til å dele bildet. Målet er å lære brukerne god adferd på sosiale medier, sier Hestaas.
Foreldrekontroll
Foreldre kan også ha full kontroll over barnets aktivitet på Kuddle. Når barnet laster ned appen til smarttelefon eller nettbrett, må det oppgi mailadressen til en forelder. Før barnet kan begynne å dele bilder, må forelderen aktivere kontoen via mail. Hver gang barnet poster et bilde på Kuddle, blir det også sendt en kopi på mail til foreldrene.
- Vi har også moderatorer som sjekker bildene som legges ut. Dersom det postes et upassende bilde, blir det slettet, og foreldrene får en mail der de oppfordres til å samtale med barnet om hva som er passende bilder å legge ut. Kuddle skal ha et positivt fokus, mottoet vårt er «Happy sharing», forklarer Hestaas.
Så langt har tilbakemeldingene bare vært positive. Og til dem som mener at barn ikke bør bruke tid på sosiale medier i det hele tatt, svarer Hestaas at sosiale medier har kommet for å bli.
- Jeg ønsker heller ikke at barna mine skal sitte med fjeset sitt i telefonen hele tiden. Men de er på sosiale medier uansett. Da er det bedre at de bruker apper som er tilrettelagt for dem, enn at de stuper inn i en voksenverden de ikke har kunnskap nok for å takle, sier han.
Positiv
Førsteamanuensis ved NTNU Berit Skog forsker på barn og unges bruk av sosiale medier. Hun er svært positiv til at det lages sosiale medier spesielt tilrettelagt for barn.
- Jeg synes det er en veldig god ide. Barn lærer tidlig å bruke nettbrett og smarttelefoner, men de vanlige sosiale mediene er ikke tilpasset barnas kunnskapsnivå, sier hun.
Og selv om flere sosiale medier, blant annet Instagram og Facebook, har en aldersgrense på 13 år, bruker barna dem likevel, viser forskning.
- Ja, undersøkelser viser tydelig at også de under 13 bruker sosiale medier. Da er det bedre at de kan bruke apper tilpasset deres kunnskapsnivå, sier Skog.
- Barn må få lære
Daglig leder Merethe Clausen Moe i organisasjonen Barnevakten er også begeistret for ideen om en bildedelingsapp laget for barn.
- Så spennende! Barn er utrolig kreative og tar mange gode bilder, og de trenger et sted å dele disse bildene som er trygt og tilrettelagt for dem. Instagram er veldig uoversiktlig for foreldre, og Kuddle høres ut som et veldig godt alternativ, sier hun.
Hun mener det er viktig at barn lærer å bruke nettet og sosiale medier på en trygg og riktig måte. Å prøve å holde dem unna har lite for seg, mener hun.
- Nei, barn må få lov til å lære seg å bruke sosiale medier. Men det er veldig fint at de kan gjøre det i et trygt univers som er tilrettelagt for dem. At det ikke finnes en kommentar-funksjon tror jeg er lurt, da slipper de å bli stresset av tanken på hva andre kanskje skriver. Vi er absolutt positive til at det lages slike apper for barn, og det er morsomt at den er utviklet i Norge, sier Moe.
Utvikler nettbrett for barn
Kuddle er gratis å laste ned og gratis å bruke.
Senere denne høsten lanseres også Kuddle Store. Kuddle er nemlig i gang med å etablere samarbeidspartnere for å utvikle nettbrett, smarttelefoner og simkort som er spesielt tilpasset barn, og med funksjoner som blant annet skal gi tryggere bruk av internett og sosiale medier.
Denne saken ble første gang publisert 22/08 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.