guide til kjøp av vintersko

Slik kjøper du vintersko til barna

Neste gang du er i skobutikken skal du vri, bøye og klemme på skoene.

NOK PLASS: Du skal kunne dra en finger på siden over foten
NOK PLASS: Du skal kunne dra en finger på siden over foten Foto: Øivind Lie
Først publisert Sist oppdatert

– En moderne barnestøvel er en komplisert konstruksjon, sier Torill Flyen, tidligere produktsjef i Viking Outdoor Footwear, i dag Category Manager Footwear, Kari Traa.

– Det handler om materialvalg, men også at at materialer må passe sammen. Yttermaterialet i støvelen må være vannavvisende, selv om membranen er vanntett. Blir alt som ligger på utsiden av membranen vått, blir foten kald, selv om den ikke er våt.

Skinn må være behandlet for vannavvisning, selv uten vedlikehold. Sålen skal ha flere lag og den delen som møter underlaget er skal være av gummi, og helst naturgummi.

SKO: Det er viktig at foten holdes på plass av borrelås eller lisser.
SKO: Det er viktig at foten holdes på plass av borrelås eller lisser. Foto: Øivind Lie

En såle i plast blir hard og glatt når det blir kaldt, en i naturgummi gir godt grep.

TEST: De beste vinterdressene

Husk dette når du kjøper sko:

1. De aller minste barna setter seg gjerne på huk. Da må ikke skaftet være så høyt at det kommer i konflikt med baksiden av kneet.

2. Foten skal holdes på plass av lisser eller borrelås. Får foten lov til å bevege seg opp og ned i skoen vil tærne konstant krølle seg for å holde foten nede i skoen.

Membran i sko:

En tynn film som er laminert på baksiden av foret i skoen. Den er vanntett, men slipper ut fuktighet fra foten.

Kvalitetsforskjellene på membranen går på om den puster eller ikke, om den brytes ned over tid, om sømmene er tapet, og om produsenten har kvalitetssikret og testet at membranen er tett før produktet forlater fabrikken.

I tillegg må de øvrige delene av skoen være konstruert slik at membranen skal virke best mulig.

Noen produsenter kjøper inn dette som metervare og setter gjerne et eget navn på membranen, mens andre kjøper fra produsenter med egen merkevare slik som Gore-Tex, Sympatex og Hydroguard.

Her er det forskjell på kvalitetskontroll og garantier. Da er det lurt å sjekke om det finnes en garanti for vanntetthet, og om den gjelder kun membranen, eller om membranprodusenten har godkjent den ferdige skoen før de har gitt sin garanti for vanntetthet.

Hvis skoen blir skitten så kan man tette igjen porene i membranen og da fungerer de ikke like godt. Man må passe på skoene, vaske av dem og impregnere etter de førskjellige produsentenes anbefalinger.

3. Det ideelle yttermaterialet skal slippe damp ut samtidig som det holder vannet ute.

4. Hælkappen skal være stiv slik at foten får støtte og hindrer hælen i å løfte seg

5. Tåboksen skal ha samme form som foten, ikke spisst og smalt.

6. Hælen skal på skoen skal minst være like bred som hælen på foten for å gi stabilitet. Hælen skal ha plass til støtdempende materiale, ideell høyde fra undersiden av foten til underlaget er 6–7 millimeter. For høye hæler kan føre til at barnet utvikler for korte leggmuskler.

7. Sålen skal være vridningsstiv, samtidig som den bøyer under tåballen når barnet går. Den delen av sålen som er i kontakt med underlaget skal ha godt grep. Materialet sålen er laget av er vel så viktig som mønsteret.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

TEST: Billigbleie overrasker stort

Råd fra barnesko-selger

– Det handler om å ha en sko som sitter riktig på foten. Snubler barnet i skoen så er det bedre å kjøpe en sko som er litt mindre, men ikke før liten, sier Ida Eggers, selger av barnesko hos Agnar Hagen sko i Oslo.

Det er viktig at skoene ikke er for trange, da puster de ikke godt nok og da blir barna kalde. Det skal være nok plass, og du skal kunne dra en finger på siden og over foten inni skoen.

– Sjekk over vristen, det kan ikke være for god plass rundt foten. Hvis skoen blir for bred så blir det vanskelig å løpe, og risikoen for at barnet tråkker feil blir større, sier Eggers.

VRITEST: For å sjekke om sålen er vridningsstabil tar du tak foran og bak og vrir tuppen. Er det lett å vri skoen som en klut slik du ser på illustrasjon til høyre, er den ikke godkjent.
VRITEST: For å sjekke om sålen er vridningsstabil tar du tak foran og bak og vrir tuppen. Er det lett å vri skoen som en klut slik du ser på illustrasjon til høyre, er den ikke godkjent. Foto: Øivind Lie

En barnesko skal ha riktig kombinasjon av stabilitet og mykhet. Det betyr god hælkappe for å gi støtte til foten samt bred nok tåboks til at den ikke klemmer på tærne.

– Skoen må ikke bli for bred bak på hælen, da får ikke barnet brukt hælkappen fordi skoen blir for løs, sier hun.

– Sko med lisser gjør at skoen følger fotens form. Skoen sitter da mer som en sokk på foten og det blir enklere for de minste barna å bevege seg.

BØYETEST: For å sjekke om sålen bøyer på riktig sted, dytter du tuppen opp på skoen. Da skal den bøye rett under tåballen, ikke på midten av skoen slik du ser på illustrasjonen til høyre.
BØYETEST: For å sjekke om sålen bøyer på riktig sted, dytter du tuppen opp på skoen. Da skal den bøye rett under tåballen, ikke på midten av skoen slik du ser på illustrasjonen til høyre. Foto: Øivind Lie

Kan barna arve sko?

– Vi sliter skoene på forskjellige måter siden de former seg etter våre føtter, sannsynligheten for at et barn barn går slik som personen som brukte skoen sist, er veldig liten, sier Eggers.

KLEMMETEST: Hælkappen skal være stiv for å gi støtte og hold til foten. Kan du klemme den sammen slik du ser på illustrasjonen til høyre, er hælkappen for myk. Det er viktig at den ikke er for stor.
KLEMMETEST: Hælkappen skal være stiv for å gi støtte og hold til foten. Kan du klemme den sammen slik du ser på illustrasjonen til høyre, er hælkappen for myk. Det er viktig at den ikke er for stor. Foto: Øyvind Lie