Vit dette før du kjøper barneski
5 ting du må vite før du kjøper ski til barn
- Styr unna lekeski med reimer, råder ekspertene.
- De første skiene bør være korte, myke og litt innsvingte slik at barna lett kan styre dem, sier Inger Søhol Lie i Skiforeningen.
Det finnes et stort utvalg av langrennski til barn, men det er ikke alltid så godt å vite hva man skal velge. Barn går jo strengt tatt ikke så mye på skiene de første årene. Derimot brukes de gjerne til å hoppe, løpe, leke og krabbe med. Et par barneski må derfor tåle mye ukonvensjonell bruk.
- Små barn bør ha barneski som gir mulighet for allsidig aktivitet og lek. De skal være gode å gå på, hoppe på og svinge med, poengterer Søhol Lie.
- Men styr unna lekeski med reimer. I verste fall kan disse føre til skader på leggbeinet, advarer Rune Høiås hos Bjørn Myhre Sport i Sport1-kjeden.
Og pass på at barna har riktig påkledning i kulda, så de ikke fryser og blir i dårlig humør.
1. Smørefrie ski eller ikke?
De siste årene er stadig flere langrennski blitt produsert også i smørefrie varianter. Men er det egentlig et godt valg?
- Vi anbefaler ski som må smøres, sier Søhol Lie.
- Smørefrie ski fungerer ikke like godt på alle typer snø. Et godt tips er å bruke litt sandpapir i festesonen midt under skien slik at smøringen sitter bedre. Bruk like lang tid på å smøre barnas ski som dine egne, råder hun.
Henning Hoff Wikborg er daglig leder i Den Norske turistforening Oslo og Omegn.
Han er ikke like kategorisk, men råder foreldre til å gå for smørefrie ski dersom man ikke har tid eller kunnskap til å smøre skiene skikkelig.
- Barn lærer aller best av å gå på gode ski som både glir og har brukbart feste. Men de aller minste klarer seg på smørefrie ski, og de kan brukes selv om mor og far mangler smørekunnskap. Alle kan gå på ski når det velges smørefrie ski, og det gjør at inngangen til skiopplevelsen er åpen for de fleste, påpeker Hoff Wikborg.
Etter hvert bør imidlertid foreldre, og senere barna selv, lære seg enkle smøregrep.
- Når barna begynner å få taket på skigåingen kan de med fordel gå over til vanlige ski, sier han.
En av grunnene til det, er at det er lettere å lære riktig teknikk og finne glede ved skigåing når det glir og skiene gir fart.
- Men et viktig poeng kan være vanskelig føre. Da kan det for mange være kjekt å ha smørefrie ski, eller et par ekstra ski som er smørefrie, sier han.
Rune Høiås hos Bjørn Myhre Sport i Sport1-kjeden mener også at vanlige smørbare ski er best.
- Spesielt når barna har gått litt på ski og begynner å gli, vil vanlige ski gi en bedre opplevelse. Men barn i 3-6-årsalderen som akkurat har begynt å gå på ski, kan fint klare seg med smørefrie da glien vil være mindre viktig. Dette kan særlig anbefales dersom foreldrene ikke har noe kunnskap om ski og skismøring, sier han.
- Har barnets alder noe å si for hva slags ski man skal velge?
- Det viktigste er egentlig ikke alder, men ferdighet. Helt i begynnelsen kan det være en fordel med smørefrie ski. Barna som faller mye i begynnelsen og som ikke klarer å håndtere og bære skiene «ryddig», vil ha stor glede av smørefrie ski når det er klisterføre, sier Hoff Wikborg.
2. Lange eller korte ski?
Når du har bestemt deg for hva slags ski du skal kjøpe, må du finne riktig lengde. Også her spiller barnets skiferdigheter en viktig rolle for valget.
- De aller minste skal ha korte ski, ikke lenger enn kroppen. Men når ferdighetene øker kan skiene med fordel bli lengre og rekke godt over hodet, forklarer Hoff Wikborg.
Søhol Lie i Skiforeningen har følgende råd:
- Det er bedre med litt for korte enn litt for lange ski når du er nybegynner. Vi pleier å si at du heller skal vokse deg ut av skiene enn vokse deg inn i dem. For eksempel kan skiene være fra fem centimeter under barnets høyde til fem centimeter over kroppshøyden, sier hun.
Høiås anbefaler ski som er omtrent like lange som barnets høyde for de aller minste barna.
Barn i 6-8-årsalderen kan fint ha ski som er 10 til 15 centimeter lenger enn kroppslengden.
- Blir skiene altfor korte, blir de lett baktunge i nedoverbakker, fordi man da får en veldig kort bakski. Litt lengre ski blir mer stabile i nedoverbakker. Men er skiene for lange, kan det bli et problem når barnet skal svinge eller gå i oppoverbakker, forklarer han.
3. Brede eller smale?
De fleste barneskipakker har standard bredde på skiene, som passer fint for nybegynnere.
- Unngå racingski til de aller yngste, det er unødvendig dyrt. Racingski er heller ikke bedre å lære å gå på, snarere motsatt. Gå heller for det vanlige utvalget for barn, her finnes mye bra til en billig penge, sier Hoff Wikborg.
Først når barna begynner å bli ivrige skiløpere, kan racingski være et alternativ, mener Rune Høiås.
- Når barna begynner å få mer trening på ski og kanskje etterhvert starte i noen små skirenn, kan de med fordel prøve litt smalere ski, råder han.
4. Hva slags bindinger?
I gamle dager fantes det stort sett én type skibindinger, og de var like ubehagelige for alle. Nå finnes det litt flere typer, og den vonde klemmingen på tærne er heldigvis blitt bedre.
Men hvilken type bindinger er best for barn?
- Kjøp enkle, mekaniske bindinger, som ikke pakker seg for lett med snø og som er lett å pirke av snø på. Såkalte step-in bindinger er veldig greie i bruk, men viser seg ofte å tette seg med is og snø og blir vanskelige å håndtere. De bindingene med en liten «spak» man skyver frem og tilbake oppleves ofte mer sikre i bruk, selv om de krever litt mer av barna, sier Wikborg.
Ifølge Rune Høiås er de aller fleste bindinger som selges til barn forholdsvis like.
Men altså: Styr unna lekeskiene med reimer i stedet for vanlige bindinger.
5. Hvor lange skal stavene være?
Når du skal kjøpe staver, er det noen enkle regler for hvor lange de skal være.
- Stavene skal gå omtrent til armhulen, og aldri høyere enn til skulderen. En formel som kan brukes for å regne ut rett lengde er å ta 0,83 og gange med barnets høyde, forteller Høiås.
Men er barna nybegynnere, anbefaler Skiforeningen at de i starten går på ski uten staver.
Da utvikles balansen og barnet får en naturlig teknikk ved at armene er i fri og naturlig bevegelse. Oppoverbakker og fiskebein blir også lettere å mestre fordi barnet ikke har så mye som skal koordineres.
- Et godt tips er at du som voksen også går uten staver sammen med barnet. Finn en stor flate og finn på en morsom lek. For eksempel kan dere leke Alle mine duer kom hjem, sier Søhol Lie.
Den voksne roper: Alle mine duer kom hjem, og barnet spør: Hvordan da? Den voksne svarer: Kom med lange skritt! eller Liten som en mus! eller Stor som en bjørn! Da lærer barnet god teknikk samtidig som dere leker på ski.
Hoff Wikborg sier seg enig i Skiforeningens råd når det gjelder stavbruk for nybegynnere.
- Dropp staver i begynnelsen, da er de er bare i veien. Men når barna begynner å få det til, kan staver med fordel prøves. Gjennom hele oppveksten bør man likevel stadig gjøre øvelser og leke seg på ski uten staver. Det gir ofte en langt raskere og bedre progresjon. Dette gjelder både klassisk stil og når barna er modne for å begynne å prøve enkel skøyting. Lek som Sisten, Hauk og due og lignende gjøres aller helst uten staver. Da kommer mye teknikk av seg selv, sier han.
Denne saken ble første gang publisert 12/12 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.