Festdrakt til barn

Festdrakt som alternativ bunad til barn

Unødvendig med ekte bunad til barn, sier bunadekspert.

FESTDRAKT TIL BARN: Rondastakk er en populær bunad til barn. Men det koster fort rundt to tusen kroner. FOTO: Julie Gjørven.
FESTDRAKT TIL BARN: Rondastakk er en populær bunad til barn. Men det koster fort rundt to tusen kroner. FOTO: Julie Gjørven.
Sist oppdatert

Hva skal de minste ha på seg på 17. mai? Er det nødvendig å bruke mange tusen kroner på en ekte bunad til barn? Eller holder det med festdrakter til under tohundrelappen?

- Vi vil gjerne at folk skal gå med bunad. Om de er kopier eller ekte, spiller ikke så stor rolle. I hvert fall ikke når vi snakker om barn, sier Jorun Valeur Bekkby, leder i Den Norske Husflidsforening.

Festdrakter til barn

Hun er positiv til at mange kjeder og barnebutikker selger bunadskopier eller festdrakter til barn, og tror det er en sunn konkurranse for de tradisjonelle bunadsforhandlerne som Norske Bunader, Husfliden og Heimen.

- At det finnes noe form for bunadpoliti, er en myte, sier Bekkby.

- Dersom barn går i bunad som små, vil de bli vant til det, og kanskje like å gå i bunad som voksne. Så jeg tenker også at slike bunadskopier skaper et marked for oss om noen år. Mange får en ekte bunad til konfirmasjonen. Jeg har stor forståelse for at foreldre synes det er mye penger å bruke på ekte bunader til barn som vokser fort. For de minste barna som sitter i vogn, kan det også være ubehagelig å ha på en stor ullstakk. Da er det kanskje mer fornuftig å kjøpe en festdrakt i bomull, legger hun til.

Vibeke Mortensen driver nettbutikken Kids Company, og har opplevd en sterk økning i salg av festdrakter til barn.

- Jeg tror foreldre synes det er fornuftig med et billigere alternativ. Når du ser et barn på 17. mai som spiser is og leker i sandkassen, kan det jo føles feil å ha brukt mange tusen kroner på et plagg som blir brukt på den måten, sier hun.

Les også: Trodde du bambusklær var naturlige og miljøvennlige?

Bunad signaliserer nasjonalfølelse

Bekkby tror likevel en ekte bunad som for eksempel Rondastakk til barn kan være en god investering, enten man kjøper den eller får den sydd av en bestemor.

- Bunader blir sydd slik at de kan legges mye ned og ut, og det er en flott tradisjon med at barnebunader går i arv gjennom generasjoner. Bunader får folk til å føle seg fine, og det er et plagg som signaliserer demokrati og nasjonalfølelse for oss. Vi bruker den når vi feirer, og det tror jeg barn raskt forstår, sier hun.

Hun tror også flere foreldre kjøper ekte bunader til barn.

- Vi er blitt rikere, og det gjenspeiler seg i salget av bunader både til voksne og barn, sier hun.

- Hva med alle isflekkene?

- Bomullsdrakter kan vaskes, mens ulldrakter må renses. Et godt kjerringråd er å bruke en våt fille eller rett og slett prøve å vaske bort flekkene med spytt. Det er effektivt på ullstoff. Men gjør det fort. Ikke vent til neste 17. mai, sier Bekkby.

Les også: Seks kaker som tar under to minutter å lage

Butikker som forhandler festdrakter til barn:

Kids Company

Nameit

Cubus

Coop

Junior Barneklær

Barnas Hus

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også