Farger på barnerom
Derfor skal du styre unna knallfarger på barnerommet
Slik påvirker farger barnas psyke.
- Det er voksne som mener at sterke farger er morsomt for barn, sier interiørarkitekt, fargeforsker og universitetslektor på NTNU, Kine Angelo.
Sannheten er at de sterkeste fargene er veldig stimulerende for øyet, og barnet kan bli overstimulert og slitent. De færreste velger knallfarger på sitt eget soverom, og det er derfor heller ingen god idé å bruke disse fargene på barnerommet.
- Her gjelder det å tenke en fargevariasjon som verken er for ensformig, eller med for store kontraster, slik at barnet ikke blir over- eller understimulert av de voksnes valg, sier forskeren.
Farger på barnerommet
- Farger påvirker barn på akkurat samme måte som de påvirker voksne, sier den danske psykologen og forfatteren av boken «Din farvepsykologi», Birgitte Hultberg.
Hun forteller at ti farger har beviselig innflytelse på stemningsleie og energi.
- Det er hvit, gul, oransje, rød, grønn, blå, lilla, grå, brun og sort. Primærfargene blå, rød og gul er alle farger som fanger barns oppmerksomhet bedre enn andre. Ved å bruke disse aktivt gjennom fargevalget på klær og interiør, kan foreldre bidra til å gi barna gode redskap på det stedet i utviklingen de er, sier psykolog Hultberg.
Les også: Slik innreder du barnerommet
Fargene har ulike funksjoner
Hun forteller at hver farge gir ulike ting til barna.
- Kort fortalt er det slik at blå hjelper til å skape overblikk og styre impulser. Ved hjelp av rød får man mentalt fokus og klarer å handle målrettet i en verden full av virvar. Gul hjelper barnet å lære av de erfaringer det får gjennom handlinger og gjør det mulig å lære, forklarer Hultberg.
Forsker Angelo forklarer at barnets syn ikke er ferdig utviklet ved fødselen, men at synet må trenes opp på lik linje med de motoriske evnene. Ved fødselen ser barnet kun de sterke fargekontrastene, og ved to til tre måneders alder kan barnet skille mellom hele fargespekteret. Når barnet nærmer seg fire år kan det som oftest navnet på de ulike fargene.
Les også: Smarte oppbevaringsløsninger på barnerommet
Barna opplever fargene forskjellig
Angelo, som har erfaring fra innredning i barnehager, forklarer at farger er lys som treffer øyet. De signalene som så sendes til hjernen, gjør at vi opplever lyset som forskjellige farger.
- Hvordan vi opplever farger, og hva som er gode fargekombinasjoner, er et subjektivt inntrykk som formes av hvilke fargeerfaringer vi tilegner oss, forklarer Angelo.
Barn utvikler seg hele tiden, og tilegner seg ulike kompetanser på forskjellige tidspunkt. Avhengig av hva barnet skal lære, kan man bruke farger som støtte for den relevante læringen.
- For mye selvstendighet kan gi konflikter og manglende lydhørhet. Her kan man gjerne bruke blått, grønt og brunt, sier psykolog Hultberg.
- Usikkerhet og uselvstendighet kan gi andre typer konflikter, og kanskje for mye lydhørhet, så her kan foreldrene med fordel omgi barna med røde, oransje og sorte farger, mener hun.
Hultberg forklarer at fordi barn opplever sterkt og stort, liker de fleste barn sterke farger, men man må også respektere at noen barn foretrekker mer sarte og duse farger.
La barnet få variasjon
- Ved å sørge for at barnet har adgang til alle farger, og spesielt hvit, gul, lilla og grå, vil foreldre skape de beste muligheter for å få et lykkelig barn, mener Hultberg.
Hun forteller at disse fargene bidrar til raushet, kommunikasjon, formidling, indre styrke, visdom og en fordomsfri holdning til verden.
Etter hvert som barnet blir eldre, vil det selv komme med ønsker og prioriteringer angående fargevalg.
- Dette er en naturlig utvikling, og barna vil ubevisst velge farger som tilfører de energiene barnet trenger. Det er viktigere å følge barnas fargeønsker enn hva som er moteriktig til enhver tid, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 28/02 2016, og sist oppdatert 26/10 2018.