test av skalljakker for barn

De beste skalljakkene

Vi har sjekket barnejakkene for farlige stoffer og hvor vanntette de er - det varierer nemlig en god del.

SKALLJAKKER FOR BARN: Vanntettheten skiller mellom de beste og nest beste. Alle er frie for farlige fluorstoffer. FOTO: Petter Berg
SKALLJAKKER FOR BARN: Vanntettheten skiller mellom de beste og nest beste. Alle er frie for farlige fluorstoffer. FOTO: Petter Berg
Først publisert Sist oppdatert

Sommeren 2017 fant Forbrukerrådet ulovlige mengder fluorstoffer i en rekke skalljakker for barn. Disse stoffene (PFOS/PFOA, se faktaboks) er skadelige for miljø og helse, og de er nå forbudt i Norge. Det ser ut til at bransjen har skjerpet seg i produksjonen av 2018-modellene.

Det er null forekomst av fluorstoffer i jakkene i vår nye test.

– Fluorkarbonene PFOS og PFOA har lenge vært brukt som impregnering for å gjøre ytterjakker vannavvisende, altså for å hindre at vanndråper fester seg på eller absorberes i tøyets overflate. Nå har flere og flere produsenter sluttet å anvende fluorkarboner på grunn av negative virkninger for miljø og helse, forklarer Ulrika Jansson ved Textil & Läderlaboratoriet, som har utført denne tekniske testen på oppdrag fra Klikk.no og Foreldre & barn.

Vi har også sjekket om jakkene inneholder tungmetaller i uforsvarlige mengder – metaller benyttes i knapper og glidelåser. Innholdet av kadmium, bly og kvikksølv er solid under grenseverdiene i alle jakkene i denne testen. Innholdet av kadmium og kvikksølv ligger rundt 100 ganger under grenseverdiene, blyinnholdet 3–5 ganger under.

Les også: Det billigste regntøyet er testvinner

Holder vannet ute

Aller best ut i testen kommer jakkene fra Skogstad og Polarn O. Pyret, som er helt fri for lekkasjer i alle de fem testene av vanntetthet. Vår testvinner er Polarn O. Pyret. Jakka fra Skogstad er lettest og et svært smidig plagg. Men hetta kan ikke tas av, og den mangler reflekser.

Polarn O. Pyret-jakka har avtagbar hette og reflekser, men er betydelig tyngre og litt tykkere enn Skogstad-jakka. Begge to er teknisk plettfrie, og får dermed toppkarakter i testen.

- Godt å høre! Og veldig bra at bransjen har greid å snu seg rundt når det gjelder kjemikaliene, sier Henning Skogstad, daglig leder i Skogstad Sport.

Ny impregnering

Fire vaskeprosesser før testingen gjør at testen gir et realistisk bilde av bruksmønsteret, for det er naturlig at slike jakker til barnehagebarn vaskes noen ganger i løpet av en sesong, poengterer testlederen.

- Testen viser at vanntettheten skiller mellom de ulike jakkene. Flere jakker var svært vanntette, mens en slapp inn vann lett, sier Jansson.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Skogstad har benyttet hydrokarbon i sin nye impregnering. Ifølge en internasjonal studie fra 2016 (publisert i Environment International) er hydrokarbon mest skånsomt av tilgjengelige kjemikalier til bruk i tekstil-impregnering.

– Det finnes mer skånsomme typer fluorkarboner, men vi har ennå for lite forskning på de nye typene impregnering. Det viktige nå er vi kan bekrefte at de påvist farlige stoffene er borte, sier Jansson.

Les også: Stor test av matbokser til barn

Regnjakke eller skalljakke?

Skalljakker har større anvendelighet enn regntøy. Jakkene er mykere, tåler vind bedre og puster. Denne testen dokumenterer også at de er vanntette.Med litt varmt tøy under kan en skalljakke også fungere fint som ytterjakke i de lange overgangsperiodene mellom vinter/vår og høst/vinter.

Skalljakkene ivaretar regntøyets funksjoner, men byr i tillegg på fortrinn regntøy ikke kan matche. Ingun Klepp, tekstilforsker ved SIFO, er imidlertid skeptisk til at skalljakkenes vanntetthet er varig.

- Et problem med skalljakker er at vanntettheten er målt på nytt eller ganske nytt materiale. Mange gammeldagse regnplagg vil være mer vanntette over tid, sier Klepp

Men tekstilforskeren understreker at det ofte er unødvendig med vanntett tøy, som når det ikke regner eller er minusgrader.

- Å bruke andre klær når skalljakkene ikke er nødvendige, vil spare dem og bidra til at de varer lenger. Bruken må avgjøre behovet. Tradisjonelt regntøy er utmerket på sjøen, men mindre praktisk på en fjelltur, poengterer tekstilforskeren.

Dessuten vil vedlikeholdet ha mye å si. Unngå hyppig vask!.

Stryk for testens dårligste

Neomondo Kikut får strykkarakter i testen av vanntetthet. Jakken lekker på rundt 50 cm vannsøyle i tre av de fem testene. 200 cm angir vanntetthet. Alle testene avdekker lekkasje, også i begge testene av vanntetthet i sømmene.

– Vi er overrasket over dette resultatet, som ikke stemmer så godt med våre tidligere prøver og info fra metervareleverandør. Det kan ikke forklares med annet enn avvik på en enkeltserie. Dette viser oss at vi må kjøre flere stikkprøver. Forbrukeren skal føle seg trygg på at et valgt produkt av Neomondo ikke inneholder ureglementerte kjemikalier samt holder deg tørr der det er en del av formålet, sier Frank Solli i Brand Machine, som distribuerer Neomondo i Norge.

Om testen

Utvalg

Produktene er innsamlet fra aktuelle produsenter i desember og januar 2017/2018. Noen produsenter har ikke hatt vareprøver av sine 2018-modeller klare i tide til å rekke testen. Derfor kan noen etterspurte merkevarer mangle i denne testen.

Testlab og metode

Testen er utført ved Textil & Läderlaboratoriet Stockholm AB i januar 2018, i samsvar med europeiske standarder (EN ISO 6330, EN 16711-1, CEN/BT/TS 15968) 

Vanntetthet:

testet med tre målinger med vannsøyle opp til 200 cm og to opptil 500 cm. Alle jakkene er vasket og tørket fire ganger før testen, i henhold til anvisningene. Vanntetthet i sømmene er testet med to prøvetagninger – vannsøyle på opptil 200 cm. 

Kjemikalier og tungmetaller:

Den kjemiske testen sporer de skadelige fluorkarbonene PFOS og PFOA med en deteksjonsgrad på 0,1 mikrogram (grenseverdiene, som tilsvarer nullforekomst). Det er ikke gjort noen funn av disse stoffene i testene.

Testen avdekker forekomst av metallene bly, kadmium og kvikksølv, som brukes i produksjon av glidelåser og knapper.

Det er gjort funn av metallene i alle jakkene, men i svært lave verdier, langt under grenseverdiene (iflg. gjeldende norsk lov).

Resultatene er så like at de kan sammenfattes slik (grenseverdiene i parentes):Bly (100 mg/kg): ca. 3–5 ganger lavereKadmium (100 mg/kg): 100 ganger lavereKlikksølv (10 mg/kg): 100 ganger lavere