Bambusklær til barn
Bambusbløffen
Trodde du bambusklær var antibakterielle, naturlige og miljøvennlige? Da er du blitt lurt. Strengt tatt er det ikke engang bambus.
Barneklær i bambus er blitt det nye må-ha for bevisste, norske foreldre.
Det er nesten utrolig hvor mange fantastiske egenskaper bambusklær sies å ha i tillegg til det åpenbare, nemlig at stoffet er mykt og behagelig på små kropper:
Allergivennlig. Temperaturregulerende. Varmende som ull, avkjølende som silke. Naturlig antibakteriell. Hindrer sopp og bakterievekst. Tar ikke til seg lukt. Trenger ikke vaskes så ofte. Lindrer eksemplaget hud. UV-beskyttende. Miljøvennlig. Så naturlig og raskt nedbrytbart at du kan kaste det i komposten.
Men når noe virker for godt til å være sant – ja, så er det gjerne det.
Barneklær med "bambus"
- Dette stoffet er ikke bambus, men viskose, og det er strengt tatt ulovlig å selge det som bambus, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning og en av Norges fremste eksperter på tekstiler.
Viskose – også kalt rayon – er fremstilt av cellulose og klassifisert som et syntetisk materiale.
- For å fremstille det myke stoffet som bambusklær er laget av, brytes bambusplanten ned til cellulose ved hjelp av kjemikalier. Deretter regenereres cellulosen til det som til slutt blir tekstilfibre. Denne prosessen kalles viskose. Det er den samme metoden som når man lager papir. Og vi omtaler ikke papir som furu, gran eller bjørk, men som papir, sier Klepp.
At cellulosen er laget av bambus har ifølge Klepp ingenting å si. De tekstiltrådene man sitter igjen med i andre enden av prosessen, beholder ingen av bambusplantens opprinnelige egenskaper.
- Hvilken type cellulose som brukes til å fremstille viskose har ingen påvirkning på resultatet. Man kunne like gjerne laget stoffet av norske grantrær. Dette er lureri, sier hun.
Skal merkes som viskose
Norge er forpliktet til å følge EUs forskrift om merking av tekstiler. Forskriften bruker denne definisjonen på viskose: «Fibrer fra regenerert cellulose (filament- og stapelfibrer) som er framstilt etter viskosemetoden.»
De tekstilene som selges som bambus i Norge i dag, faller inn under denne definisjonen på viskose. Bambus er ikke et eget fibernavn på listen.
Forbrukerombudet er den instansen som skal føre kontroll med at regelverket følges, men har hittil aldri behandlet en sak om villedende merking av tekstilfibre.
- Vi har ingen praksis å vise til, så det er vanskelig å si uten å gjøre en grundig undersøkelse om det å merke klær som bambus er brudd på regelverket eller ikke, sier juridisk seniorrådgiver Miriam Karlsen i Forbrukerombudet.
Ifølge Karlsen har Forbrukerombudet ikke mottatt noen klager på dette, og tekstilmerking er ikke et prioritert område.
Gigantbøter for feilmerking
Amerikanske Federal Trade Commission (FTC), som tilsvarer det norske Forbrukerombudet, har derimot gått hardt ut mot bambusindustriens villedende merking i flere år.
Allerede i 2009 saksøkte FTC fire bedrifter som solgte klær av viskose merket som bambus. FTC anklaget bedriftene for urettmessig å markedsføre klærne som miljøvennlige, antibakterielle og økologisk nedbrytbare, påstander ingen av bedriftene kunne dokumentere. Saken endte med store bøter for alle de fire bedriftene.
I 2010 sendte FTC ut brev med advarsel om feilaktig merking og markedsføring av viskosetekstiler til 78 bedrifter. I tillegg laget de en guide som skal hjelpe bedrifter å merke og markedsføre viskosetekstiler av bambus på lovlig måte: «How to Avoid Bamboozling your Customers.» Fritt oversatt til norsk: «Slik unngår du å bambusbløffe kundene dine.»
I 2013 saksøkte FTC en rekke store firmaer for fortsatt feilmerking av viskose som bambus, til tross for advarslene i 2010.
Saken endte med forlik, og gigantene Amazon.com, Macy’s og Sears gikk med på å betale henholdsvis 455 000, 250 000 og 475 000 dollar i bot for villedende merking.
Tilsvarende tok Canadas Competition Bureau grep i 2010 for å stanse det de mente var utstrakt bruk av villedende merking og markedsføring av klær laget av bambusviskose. Mer enn 450 000 plagg måtte trekkes tilbake og merkes om, og mer enn 250 nettsteder måtte endre omtalen av sine produkter.
I en pressemelding om aksjonen uttrykker Competition Bureau bekymring for at forbrukere betaler en høyere pris for disse produktene i den tro at de har miljøvennlige eller helsefremmende egenskaper.
Populært på 1920-tallet
I Norge fortsetter derimot viskose å merkes og markedsføres som bambus.
- Man kan lage tekstiler av bambusbast, men da vil det ligne på lin eller hamp, et grovt materiale som man sikkert kan lage fine duker og gardiner av, men ikke barneklær. De myke klærne som selges som bambus, er laget av viskose, sier tekstilforsker Ingun Grimstad Klepp.
Det er forøvrig ingenting galt med viskose. Stoffet er svært mykt og absorberer fukt langt bedre enn bomull.
Men viskose er ikke noe nytt vidundermateriale: På 1920- og 1930-tallet ble viskose mye brukt i klesproduksjon.
Viskose tok i stor grad over for ull og bomull som foretrukket materiale i damestrømper og undertøy, nettopp på grunn av mykheten og evnen til å absorbere fukt.
- Det lages masse fine klær i viskose, og det har mange gode egenskaper. Men påstandene om viskose laget av bambus er helt ville, sier Grimstad Klepp.
En av de hyppigst brukte påstandene er at viskose laget av bambus er antibakterielt, og at det derfor egner seg spesielt godt som undertøy. Begrunnelsen for påstanden er at bambusplanten er utstyrt med et naturlig forsvar mot insekter og sopp, og derfor ikke trenger sprøyting. Personer med atopisk eksem eller sensitiv hud skal visstnok også ha god hjelp av stoffets antibakterielle egenskaper.
- Selv om en plante kan ha antibakterielle egenskaper, vil det ikke føres videre når man lager viskose. Planten brytes ned på molekylnivå, og bygges opp igjen med nye molekyler. Det er rett og slett ikke det samme materialet lenger, sier Grimstad Klepp.
Anbefaler ikke bambus framfor bomull
Kent Hart er fagsjef i biologi og kjemi i Norges astma- og allergiforbund (Naaf). Han mener det er lite hold i at bambusviskose har de egenskapene markedsføringen skal ha det til.
- Det fremmes mange påstander om at bambus er antibakterielt og bra for eksemhud, men vi har ikke klart å finne vitenskapelige studier eller litteratur som understøtter dette, selv om jeg har gjort mange hederlige forsøk. Bambusplanten har mange gode naturlige egenskaper, men disse forsvinner i prosessen på vei fra plante til tekstil, sier Hart.
Naaf vil derfor ikke gå ut med noen konkret produktanbefaling til eksempasienter om å bruke klær laget av viskose fra bambus.
- Bambus er blitt løftet fram som et slags vidundermateriale, men det stemmer nok ikke med virkeligheten. Vi fraråder ingen å bruke viskose laget av bambus, men det er heller ikke slik at vi anbefaler det framfor bomull, sier Hart.
En av årsakene er at viskose av bambus ikke tåler gjentatt vask på 60 grader, slik bomull tåler.
- Mange eksempasienter har behov for steriliserende vask av klær slik at de ikke får infeksjoner i huden, og da er ikke 40 grader tilstrekkelig. Påstanden om at tekstil laget av viskose fra bambus er antibakterielt i seg selv, tror jeg rett og slett ikke på, sier han.
Kun ett argument for slike tekstiler mener han holder vann: Mykhet.
- Klær laget av viskose av bambus er veldig myke. Hvis man selv opplever at det er mer behagelig for huden enn bomull, er det et godt argument for å bruke det, sier Hart.
Ikke klar over feilmerking
Kirsten Ellingsen er gründer og designer i Troll Collection, et norsk firma som produserer klær til barn. Troll har nå sin andre kolleksjon bambusklær til de minste, merker klærne som 93% bambus, og skriver at klærne er anbefalt for allergikere.
- Jeg må innrømme at jeg har stolt på mye av det som skrives på nettet om bambus, og jeg var ikke klar over at bambus skal merkes som viskose. Merking er noe vi har stolt på at stoffleverandørene har gjort riktig, men det virker som det trengs en opprydding her. Vi er opptatt av at merkingen skal være riktig, sier Ellingsen.
- På Trolls nettside står det at bambus er anbefalt for allergikere. Hvem er det som gir denne anbefalingen?
- Det er allergikere selv som har testet det på sine barn og sier at det er bra for atopisk eksem. Min erfaring er også at stoffet er veldig mykt, og effektivt transporterer fukt vekk fra huden slik at man ikke blir våt og kald, sier Ellingsen.
Lite forskning
Silje Sivertsen er gründer og daglig leder av Lilleba & Herremann, som startet med bambustekstiler allerede i 2006.
- Vi merker produktene våre som «viskose av bambus». Det er helt riktig at det er mange påstander om bambus som det ikke finnes forskning som understøtter, blant annet er det mange som sier at det er sterkt UV-beskyttende. Men det har vi testet, og det stemmer ikke, sier hun.
Ifølge Sivertsen har Lilleba gjennomført en test ved KATRAI Korea apparel Testing & Research Institute som bekrefter at stoffet de benytter er antibakterielt.
- Vi har forsøkt å teste dette også i Norge, uten å lykkes. Det kan være at utstyr og metoder ikke er gode nok. Vår egen erfaring er at stoffet tar bort lukt, og da tenker jeg at det må være en eller annen slags antibakteriell egenskap i produktet. Men hva dette er eller om det kommer spesifikt fra bambusen, vet jeg ikke, sier Sivertsen.
Tekstilforsker Ingun Grimstad Klepps påstand om at man kunne laget det samme stoffet av norske gran- eller furutrær, sier Sivertsen seg enig i.
- Og tenk så spennende om vi kunne fått det til, det hadde jo vært kjempeinteressant! Det viktige er at vi bruker alternative fibre til bomull i tekstilproduksjon. Bambus er ett av mange alternative tekstilfibre med mange gode egenskaper, sier Sivertsen.
Økologisk bomull like bra
Et annet av argumentene for bambus er at det er miljøvennlig. Bambus vokser svært raskt, trenger verken vanning eller sprøyting, vokser opp på nytt etter høsting, utarmer ikke jorda like mye som bomull og vokser ofte på steder som ikke ellers ville blitt brukt til matjord. Bambusproduksjon er dermed langt mer miljøvennlig enn bomullsproduksjon, som krever mye vann og sprøytemidler.
Men selv om dyrkingen kan være miljøvennlig, er ikke prosessen med å omdanne planten til tekstil nødvendigvis det samme. En av grunnene til at viskose med årene tapte terreng som foretrukket tekstilmateriale, er nemlig den forurensende fremstillingsprosessen.
- Det er vanskelig å gi et entydig svar på om bambusviskose er miljøvennlig, fordi det kommer an på hva du sammenligner med, sier Maiken Pollestad Sele, seniorrådgiver Fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk (Oikos) og forfatter av rapporten Skitne klær, utgitt av Forum for utvikling og miljø, Norges Naturvernforbund og Oikos.
- Sammenlignet med konvensjonelt dyrket bomull eller syntetiske petroleumsbaserte stoffer som polyester, er det bedre. Men sammenlignet med økologisk dyrket bomull, er ikke bambusviskose nødvendigvis mer miljøvennlig, sier hun.
- Ikke nødvendigvis miljøvennlig
For selv om bambus vokser bra uten bruk av kunstgjødsel, er det ingen automatikk i at produsentene lar være å bruke det, ettersom det vil gi økt produksjon og høyere profitt.
Prosessen med å omdanne bambusfiber til tekstil er heller ikke spesielt miljøvennlig, med mindre man tar i bruk en lukket prosess som ikke gir de samme utslippene som den konvensjonelle prosessen.
- Problemet med denne prosessen er at den er patentert av et privat firma. Derfor vil den heller ikke bli så veldig utbredt, påpeker Pollestad Sele.
Når det er sagt, mener Pollestad Sele at bambus kan være et godt alternativ til konvensjonelt dyrket bomull.
- Når du skal kjøpe nye klær til barna dine, handler det også om miljøet som helhet. Velger du økologisk sertifiserte produkter, har du som forbruker tatt det beste valget du kan. Om det er bomull eller bambus spiller ikke så stor rolle, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 14/04 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.