Slik lever barn og hund godt sammen

Tenk på dette før dere kjøper hund

En familie med barn bør ikke velge de største hundene. Og gå gjerne på kurs sammen.

LÆRER EMPATI: Barn som vokser med dyr, lærer mye om å ta ansvar og ha empati med andre. Mange får også bedre selvtillit av å mestre samspillet med dyret.
LÆRER EMPATI: Barn som vokser med dyr, lærer mye om å ta ansvar og ha empati med andre. Mange får også bedre selvtillit av å mestre samspillet med dyret. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Å ha sin egen hund er en stor drøm for mange barn. Det å ta ansvar for et kjæledyr kan lære barna mye om empati og være bra for deres sosiale ferdigheter.

Men det er ingen tvil om at det å skaffe seg en hund er en stor forpliktelse med mye ansvar og jobb i opptil 15 år framover.

Ekspertene ber alle familier om å tenke seg nøye om før de kjøper hund og ikke gi etter for barnas press.

- Ikke kjøp for stor hund!

Tanja Solstad Marring er hundeinstruktør og barnevernspedagog. Gjennom selskapet Folk og fe jobber hun med barn og unge i samspill med dyr.

Hun ber familier tenke på størrelsen når de skal anskaffe hund.

- Rasevalget er veldig viktig. Mange tenker på om rasen er kjent for å være vennlig og velegnet til et familieliv. Men husk at hundens fysiske størrelse har mye å si. Selv om Labradoodle-hunder er fine og livlige så veier de nesten 40 kilo som voksne. Et barn har ikke muligheten til å håndtere en så stor hund, sier Marring.

Hun har sett mange familier skaffe seg en Golden Retriver, som er en rolig og flott hund, men som ender opp med å bli foreldrenes prosjekt fordi den er for stor for barn til å ha kontroll på.

- Når hunden veier dobbelt så mye som barna så er det vanskelig. Hvis den vil gå et sted, ja, så sleper den bare barnet med seg.

Marring anbefaler å velge litt mindre hunder som Cocker Spaniel, Kelpi, Cavalier King Charles Spaniel eller Lapphunder og Dansk-Svensk gårdshund.

DU MÅ LÆRE BARNET: Når det kommer en hund inn i familien så er det alltid foreldrenes ansvar å lære barnet hvordan de skal forstå hunden og hvordan den skal behandles.
DU MÅ LÆRE BARNET: Når det kommer en hund inn i familien så er det alltid foreldrenes ansvar å lære barnet hvordan de skal forstå hunden og hvordan den skal behandles. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Det beste utgangspunktet for å lykkes med hundeholdet er en hund som er av en slik størrelse at barnet kan håndtere den. Det er fint med hunder som tåler litt håndtering og ikke er blant de mest reserverte typene. Barn kan fort bli litt røffe.

BESTEVENN: Lær barna godt samspill med hunden, så får de en venn for livet.
BESTEVENN: Lær barna godt samspill med hunden, så får de en venn for livet. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Slik trives barn og hund sammen

  • Lær barnet å respektere at hunden må få være i fred, spesielt når den skal spise eller hvile.
  • En hund er ingen leke. Den skal ikke bæres rundt på, dras i halen eller ørene.
  • Lær barnet å tolke hunders kroppsspråk slik at de ser når en hund er redd og vil ha fred.
  • Ta gjerne barna med på kurs, da lærer både barnet og hunden å omgås hverandre. Det finnes også kurs hvor du kan låne hund, velegnet hvis dere ikke har bestemt om dere skal skaffe hund.
  • Tenk gjennom hva slags hund som passer din families liv og aktivitetsnivå. Ikke kjøp en aktiv brukshund hvis dere er lite ute på tur.
  • Tenk på størrelsen før dere kjøper hund. Det er vanskelig for et barn å kontrollere en hund som veier dobbelt så mye som dem.
  • Husk at også små hunder trenger trening og oppdragelse.
  • Gi alltid hunden belønning ned på bakken, ikke belønn den når den hopper opp.
  • Lær barna å alltid hilse på hunder nede på bakken. Lær barna å være rolige når de møter nye hunder, ikke vifte med armene eller løpe vekk.
  • Å ta vare på hunden er alltid de voksnes ansvar. Men med god opplæring av barna kan både de og hunden ha stort utbytte av hverandre.

Kilder: NKK, Oslo Hundeskole, Hundeakademiet

Hvor aktive er familien?

Det finnes rundt 500 000 hunder i Norge i dag, forteller Norsk Kennel Klubb.

19 prosent av husholdningene her i landet har hund og 10 prosent av dem som ikke har, vurderer å skaffe seg en.

NKK mener det er viktig å bruke god tid på å velge riktig rase når du skal skaffe deg hund.

Det er viktig å være ærlig med seg selv når man tenker på hvilken livsstil familien har og hvor aktive man vil være med hunden.

- Man bør man tenke igjennom hva man som fremtidig hundeeier har å tilby, og huske at alle raser krever stell og mosjon, selv om enkelte krever mer enn andre. Om du ikke ønsker å bruke hunden din regelmessig til aktiviteter som jakt, sportrening, lydighet eller agility bør du unngå typiske brukshunder som har stort behov for denne typen aktivisering, sier Anne Hofmo Bjølgerud.

Hun understreker at det må være familiens valg å skaffe hund, ikke noe man gjør fordi barna ønsker seg en søt og kosete kamerat.

- Husk at det alltid er de voksne som har ansvaret. Det er viktig å lære barna å respektere hunden. De må være klar over at hunden ikke er en leke og gi den ro til å sove og spise, sier Bjølgerud.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

- La de voksne straffe hunden

Marring understreker at det er viktig å hele tiden være bevisst på hvordan man behandler hunden. Hennes råd er at det er de voksne som har hovedansvaret for oppdragelsen. Barn bør ikke ha rollen som grensesetter for hunden, men bør absolutt få være med å gi omsorg og som motivasjonsskapere.

- Det er samtidig viktig at barnas autoritet blir ivaretatt. Det kan man for eksempel sørge for ved at det er barnet som gir hunden mat, da har de kontrollen og gir hunden maten. De kan også lære den triks etter hvert og gi belønning når hunden gjør som de ber om.

Et tips er å gi barna en hundefløyte. I starten blåser de i den hver gang før hunden får mat. Så kan de begynne å bruke den ute når de skal rope på hunden, da vil den fort komme fordi den forbinder lyden med mat.

Like viktig som å aktivisere hunden og oppdra den, er det å lære hunden å slappe av.

Det er ikke alle valper som klarer å trekke seg unna og legge seg ned når de trenger hvile. Da er det viktig at barna sammen med en voksen, hjelper den med det.

- Det er fort gjort at alle vennene blir med hjem for å leke med valpen som blir mer og mer oppgiret. Lær barna å holde valpen til den slapper av, klappe den så den roer seg og ikke minst la den være helt i fred når den ligger og hviler, sier Marring.

Ta med barn og hund på kurs

Det finnes utallige hundeskoler rundt om i landet og de fleste tilbyr kurs for familier med barn. På sommerleiren til Oslo Hundeskole bor man i fem dager og barna har ansvaret for hver sin hund hele uken, enten en hund de eier eller de kan låne en hund på leiren.

- Dette er en kjempefin måte å teste ut om man virkelig ønsker seg en hund. Hvis man ikke har anledning til å reise på leir en uke, så kan det være veldig lurt å låne en hund, helst i flere dager. Da får man testet ut litt hvordan man ville fordelt oppgavene, hvor mye jobb det er osv.

Barn mangler kontroll på hunden

IKKE ALLTID MORO: En hundeeier må ut på tur selv om det regner, snør eller er 20 minusgrader.
IKKE ALLTID MORO: En hundeeier må ut på tur selv om det regner, snør eller er 20 minusgrader. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Marring møter mange barn og familier gjennom kursene hun holder ved Oslo Hundeskole. Problemer med å håndtere hunden er svært vanlig blant deltakerne.

- Jeg møter mange barn som blir slept bortover etter hunden, barn som ikke klarer å håndtere hunden og som mangler kontroll på hunden når den møter andre. Dette er selvsagt ekstra vanskelig når hunden er tilnærmet dobbelt så stor som barnet.

Hun forteller at veldig mange barn ikke slipper taket i båndet selv om hunden løper av sted og sleper dem med seg, men instinktivt klamrer seg til båndet.

- Det er viktig å lære barnet å slippe hvis de mister kontrollen slik. Hvis ikke risikerer man at hunden løper ut i veien foran en bil med barnet på slep.

Hun anbefaler alle familier å gå på valpekurs for å få en solid grunndressur på hunden. Dette vil både hunden og hele familien ha glede av resten av hundens liv.

- Slipp barna til på valpekurset, det kan hende valpen lærer litt mindre enn den hadde gjort med en voksen, men for familien bør hundens samspill med barna være viktigere.

De minste barna bør ikke holde på med hunden alene, men fra sjuårsalderen kan mange klare å gå på tur alene med hunden, særlig hvis den ikke er for stor.

- Barn kan ha mye glede og hyggelig samspill med en god familiehund. De fleste har en utholdenhet og spontanitet i trening av hund som vi voksne bare kan drømme om.

- Foreldre må lære opp barna

Hvis dere skal få en hund inn i familien er det viktig å lære barna å forstå hundens oppførsel og hva den prøver å fortelle med kroppsspråket.

Det er spesielt viktig at barn lærer å forstå når hunden er sliten eller redd og vil være i fred.

Hunder som angriper barn gjør det ofte fordi de føler seg utrygge og er plaget. Da er det viktig at barn lærer å trekke seg unna når hunden ønsker det.

Man bør aldri la en hund være alene med små barn, selv om de til vanlig er snille og rolige hunder.

Det kan få alvorlige konsekvenser.

Norsk Kennel Klubb understreker at foreldrene må sørge for at barna får den kunnskapen de trenger for å omgås hunden på riktig vis.

- Vi har laget et spill som heter Hunden Blå, og en brosjyre som heter «Hunden, menneskets beste venn» som gir barn mye god informasjon om hundespråk og omgang med hund, forteller Bjølgerud.

Å få en valp i huset er nesten like arbeidskrevende som å få et barn. Men begge hundeekspertene understreker at med litt planlegging og bevisstgjøring kan familien få masse glede og lærdom av sin firbente venn.

Les også:

Her kan du gi bort leker og klær

Krabbing gjør barnet ditt gladere og smartere

Slik styrker du barnets selvfølelse