Stesøsken og stefamilie
13 tips som gjør stefamilien sammensveiset
Dette skaper et godt forhold mellom stesøsken.
Vanlige utfordringer i stefamilier
- Barn kan oppleve omrokkeringen av deres fysiske omgivelser som ukjent, utrygg og traumatiserende.
- Foreldrene har ofte ønske om at barna ikke bare godtar, men oppfører seg som om steforelder er deres egen forelder.
- Barn sliter med lojaliteten til sine biologiske foreldre og trenger tid på å bli kjent med steforelderen.
- Foreldrene kan være utålmodig med barna, noe som skaper enda større avstand.
- Grensesetting kan være et problem uansett barnas alder. Det kan være vanskelig når eldre barn og tenåringer er involvert.
- Voksne kan komme i lojalitetskonflikt hvis den andre forelderen tar friheter med deres biologiske barn. Dette kan skape spenning mellom de voksne i familien.
(Kilde: Pravin Israel, førsteamanuensis II ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo.)
- Å få stesøsken å leke sammen med, samt eldre stesøsken som kan trøste dem, kan være svært positive momenter i å normalisere og føre en ste-søskenflokken sammen.
Det mener Pravin Israel, førsteamanuensis II ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo.
Men når skilsmissebarn plutselig får nye søsken å forholde seg til, vil reaksjonene være avhengig av barnas alder og hvor modne de er, mener forskeren.
- Uansett utviklingsfase er følelsen av tilhørighet svært viktig. Skilsmissebarn har gjerne opplevd vonde ting og tap.
Slik blir barna kjent med stefamilien
Det som kanskje er aller viktigst når to familier blir én, er at barna har det godt sammen med nye stesøsken og en ny steforelder.
Her er det flere hensyn å ta, i følge Israel.
- Det er naturlig for voksne å bruke tid på å bli kjent med hverandre og føre en god prosess for å flytte sammen. Å la barna kjent med hverandre og involvere dem i flytteprosessen, hvis mulig, er positivt, sier Israel.
Når barna har flyttet sammen må foreldrene tenke på følgende:
Å være tydelige og bestemte: Barna har ikke valgt å bo sammen, det kan gjøre at enkelte blir frustrerte og skylder på den nye og ukjente situasjonen. Bli enige om hvordan dere vil håndtere slike situasjoner. Foreldrene må med ord og handling formidle at det er de voksne som har valgt den nye familiesituasjonen og forsikre barna om at de vil bli tatt vare på.
Å gi gode rammer: Vær bestemt når det gjelder faste, daglige rutiner. Gode rutiner og rammer gir trygghet. Barna må få hjelp til å komme inn i rutiner så fort som mulig. Dette er en fin måte for barna å bli kjent med hverandres hverdag og rutiner, som igjen normaliserer den nye familiesituasjonen.
Å gi barna rom: Konflikt mellom stesøsken er uunngåelig. La barna mest mulig finne ut av hvordan de selv vil løse konfliktene. Av og til vil barna finne bedre løsninger seg imellom uten de voksnes involvering. Foreldrenes rolle kan være å få de eldste barna involvert i å hjelpe de yngre til å løse konflikter.
Felles opplevelser for stesøsken
Tone Strømøy, høyskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boken Oppdragelse mellom frihet og grenser, forteller at veldig mange barn er ivrig på at mor eller far skal flytte sammen med en ny partner. De kan synes det er spennende å få en større familie.
Samtidig tenker hun at stesøsken blir best kjent med hverandre gjennom å dele felles opplevelser.
- De voksne må legge til rette for at barna får gode fellesopplevelser, gjennom for eksempel en sosial spillkveld. Og kanskje kan foreldre se at de nye søsknene klarer dette godt selv, sier Strømøy.
Voksne som etablerer en ny familie bør bruke litt tid i starten på familien og heller droppe andre ting som venner og egne reiser.
- En fellesferie med familien kan være fint. Eller å skaffe en hund i familien. Da kan ansvaret for hunden gå på rundgang hos barna mens de bytter på mating og lufting. På denne måten får stesøsknene fellesoppgaver, foreslår Strømøy.
Som én familie må man også ha fellesregler, mener pedagogen.
- Ha for eksempel et stefamilie-råd. Gjerne med god mat og god stemning. La alle bli hørt, selv når barnet sier "jeg må få lov til å spille tv-spill fremdeles". Ta barna på alvor, oppfordrer hun.
Israel tenker at et langsiktig mål må være å gi barna et godt familiefundament.
- Hvis stesøsken ser at foreldrene er oppriktig glad i hverandre og i dem, vil de emosjonelle rammene bli lagt for å sveise familien sammen, sier han.
- Vær realistisk
Strømøy tror det er lurt at foreldre prøver å være realistiske.
- Noen får til dette veldig bra, andre får det ikke til. Et godt utgangspunkt er å ikke romantisere det, men forholde seg til virkeligheten. Det er ikke alle stesøsken som vil bo sammen på rommet, for eksempel, sier hun.
Strømøy understreker at det ikke er unaturlig at stebarn kan bli sjalu på hverandre.
- Lag regler om at dersom noe er vanskelig, så skal man si fra. Ha for eksempel en boks stående i gangen der man kan legge igjen beskjeder om hva som er vanskelig, foreslår hun.
13 råd for gode relasjoner i stefamilien
Dette er Tone Strømøy og Pravin Israels beste råd til nye stefamilier:
1. Hør hva barna sier og ta det på alvor. Hva syns de om den nye familiesituasjonen?
2. Husk at barna har også en historie hvor mamma og den ordentlige pappaen var et kjærestepar.
3. Det skal være lov å si hva man mener slik at alle får det bra i familien.
4. Steforeldre bør gi uttrykk for at de er glad i alle sammen, da må barna få den tryggheten for å si det de føler.
5. Steforeldre må være rause og ha omsorg for den andres barn. Man kan bli veldig glad i stebarna, men man skal godta at det er naturlig å ha forskjellige følelser for egne barn og stebarn.
6. Alle barna bør få ha sin egen "hule" slik at det er noe som er "mitt", en liten krok, en kommode eller under etasjesengen.
7. Ha respekt for de biologiske foreldrene, ikke snakk stygt om dem. Dette er viktig for å få en familie til å fungere.
8. Ikke glem at det også er andre foreldre som er viktig for barna. Man skal ikke være en erstatter, men man kan være utfyllende.
9. Tilrettelegg for familiesituasjoner som fremmer samarbeid og positive opplevelser. Dette kan være felles aktiviteter og gjøremål.
10. Involver barna i prosesser og beslutninger. Hvis et barnerom må males, kan alle barna være med på å male.
11. Å samle barna til brettspill og andre leker kan være engasjerende og morsomt.
12. Forbered barna på å håndtere de fleste konflikter med stesøsken på egenhånd. Selvsagt vil det være konflikter som foreldre må ordne opp i. Hvordan barna håndterer konflikter, regulerer sine emosjoner til stesøsken, og gjør opp for seg, er potente prosesser for hjelp til å sveise søsken sammen.
13. Man må først hjelpe barna å bygge positive erfaringer før de går i gang med konfliktløsning på egenhånd.