Gode hverdagsrutiner

Slik unngår du stress om morgenen

Er morgenen et mareritt? Her får du tipsene du trenger.

SYVBARNS-FAMILIENS MORGENRUTINER: Når man har syv barn mellom halvannet år og 15, sier det seg selv at rutinene må være på plass. Her får du syvbarnsmamma Linda Hagens beste tips.
SYVBARNS-FAMILIENS MORGENRUTINER: Når man har syv barn mellom halvannet år og 15, sier det seg selv at rutinene må være på plass. Her får du syvbarnsmamma Linda Hagens beste tips. Foto: Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Lange, late feriedager er forbi.

Det kan være tøft å komme i gang igjen med hektiske morgener, hvor både store og små må tidlig ut døren.

Fullstendig ute av trening, er det utfordrende å få klær på trøtte unger og smøre matpakke til alle, mens stresset jager i kroppen.

- Senk forventningene

Tone Trollbu, coach og pedagog, mener at mange foreldre kan ha godt av å senke forventningene når familien skal til med noe nytt.

- Etter en lang ferie, eller når barnet skal begynne i barnehage eller på skolen for første gang, kan man ikke forvente at ting skal gå som smurt første uka. Har du mulighet til å komme noe senere på jobb i denne perioden, er det en fordel. Da kan du konsentrere deg om å etablere gode og varige morgenrutiner hjemme, sier Trollbu til foreldre.no.

Mer om barnehagestart: Når du først har sagt ha det, er viktig å gå - selv om barnet gråter, sier barnehageansatt.

Tar tid å komme i rute

Dere må regne med å prøve og feile litt i starten. Det tar nemlig litt tid å finne gode morgenrutiner.

- Og så er jo slik at noen morgener går bra, mens andre går skeis. Man må bare lære å akseptere at de dårlige dagene kommer og at blir stress av og til.

Tenk da at du lærer av dine feil, og vil gjør ting bedre i morgen.

- Barn blir stresset når foreldrene er stresset. At du selv er rolig, er regel nummer én for å få ungen med på laget. Lettere sagt enn gjort, men greit å ha i bakhodet, sier Trollbu.

Hun har likevel sterk tro på at faste rutiner og forutsigbarhet er nøkkelen til å få tidligere morgener til å gå rundt.

Coach og pedagog Tone Trollbu står bak bloggen livsstrategi.no, hvor hun kombinerer egen livserfaring med fagkunnskap som coach.
Coach og pedagog Tone Trollbu står bak bloggen livsstrategi.no, hvor hun kombinerer egen livserfaring med fagkunnskap som coach. Foto: Foto: Privat

- Har du et barnehagebarn, så gjør det samme hver dag. Stå opp, gå rett på badet for stell og påkledning, så er det frokost. Deretter tannpuss. Etter hvert vil ting gå av seg selv.

Har du et kresent barn? Slik får du barn som spiser alt

Syv barn mellom 1,5 og 15 år

Linda Hagen og ektemannen Dan Richard har hele syv barn i alderen 1,5 til 15 år.

Da sier det seg selv at nøye innarbeidede rutiner er høyst nødvendig for å få hverdagen til å gå rundt. Linda står også bak bloggen Absolutt hjemme og Fra kaos til kos, som hun skriver sammen med fembarnsmor Katinka Bakkland.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Linda er enig med Tone Trollbu i at man kan spare tid ved å lage faste rutiner.

- Tiden går fort om morgenen. Barn er uforutsigbare og det dukker ofte opp utfordringer du ikke har forutsett. Faste rutiner er tidsbesparende, sier Linda til foreldre.no.

Her er coachen og syvbarnsmorens beste tips til hvordan få fin flyt på tidligere morgener:

  • La gjerne barna ha sin egen vekkerklokke, som ringer en halvtime før de stå opp. Da får de et forvarsel om at dagen er i gang, og blir ikke så overrasket når du kommer for å få dem opp. Mange barn trenger litt tid på å våkne helt.
  • Pakk sekk og gymtøy dagen før. Ha en liste på kjøleskapet med oversikt over hvilke dager det er gym. Større barn bør ha ansvar for dette selv.
  • Matbokser er ofte ikke å finne der de skal være om morgenen. Ha som rutine at barnet selv tar opp matboksen fra sekken og legger den i oppvaskmaskinen eller på benken når hun kommer hjem. Men om det ikke har skjedd, så er det veldig greit å ha en rull ziplock-poser klar i skuffen. Da har du alltid en backup-plan om matboksen ikke er mulig å oppdrive.
  • Det er lurt å alltid ha en pakke grillpølser i fryseren. Da slipper du å stå klar utenfor Kiwi klokka 7 om morgenen fordi du har glemt at det er turdag. Det samme gjelder med kakao om vinteren. Med vannkoker og kakaopulver er det kjapt gjort å sende med poden kakao til utedagen dersom du skulle ha glemt det, og du ikke har nok melk eller tid til å koke opp kakao om morgenen.
  • Forutsigbarhet er et nøkkelord. La frokosten være kjapp og sunn. Kvelden før kan du sette frem skåler, skjeer og frokostblanding slik at barna bare trenger å hente melken i kjøleskapet for å få spist frokost morgenen etter.

  • Barne-tv om morgenen er et nødvendig onde for mange foreldre. Men ha i bakhodet at barna kan bli ufokuserte av å se på tv, og ting kan ta enda lenger tid enn nødvendig. Det beste er å skru av tv-en.
  • Mas hjelper sjelden. Det har en tendens til å ha motsatt effekt.
  • Bak pizzasnurrer og frys ned en dag du har tid. Har dere glemt å kjøpe brød, så send med en pizzasnurr i matboksen. Da er den er tint og klar til lunsj.
  • Legg frem klær og sjekk at skoene står på plass kvelden før. Det er det mye tid å spare på. Det kan jo for eksempel være at skoene er blitt forlatt ved ute trampolinen kvelden før, irriterende om det regner og skoene blir våte i løpet av natten. Sjekk også om yndlingsgenseren til barnet er skitten, om det kun er akkurat den som vil funke i morgen. Da er det viktig å få den vasket, eller finne en fullgod erstatning som ikke får barnet til å gråte av raseri rett før dere skal ut døren.

  • Har dere jenter i hus, så ha en egen skuff med hårspenner, strikker og børster. Ha gjerne mange børster, da de har en tendens til å havne litt rundt om kring.
  • Fra femte klasse av, og gjerne tidligere også, er barn fullt i stand til å smøre sin egen matpakke. Da kan de velge akkurat det pålegget de ønsker til brødskiva.
  • Lær barna å gjøre mest mulig selv. Det kan dere gjerne jobbe med i helgene, når barnet har god tid til å øve på å mestre påkledning og brødskivesmøring selv. Lek fungerer alltid med små barn i huset, du kan for eksempel øve på påkledning ved å «telle» klærne på barna. Si: «Får du på deg trusa før jeg har telt til tre?» Da blir stresselementet borte, og det blir en morsom tone.
  • Prøv å ha det ryddig i gangen, alt går fortere om dere slipper å snuble over ting. Ha en fast krok i gangen til skole- og barnehagesekkene, da vet dere alltid hvor de er. Ta gjerne en sjekk at skolebøker og penal ligger oppi kvelden før.

Kilde: Tone Trollbu og Linda Hagen.

Les også:

VELORGANISERT GANG: Slik ser det ut i gangen til syvbarnsfamilien. Hvert barn har sin egen krok til å henge skole- eller barnehagesekken på. Lommeteppet rommer barnas votter og luer.
VELORGANISERT GANG: Slik ser det ut i gangen til syvbarnsfamilien. Hvert barn har sin egen krok til å henge skole- eller barnehagesekken på. Lommeteppet rommer barnas votter og luer. Foto: Foto: Privat

Fattige barn: Har ikke råd til å være med på alle avslutningene

14 tips som gir deg og familien bedre økonomi

Barnebildene blir hundre ganger bedre med disse enkle fotoknepene