DEN LILLE FORELDRESKOLEN: virkelighetens jul
Slik blir julaften egentlig med små barn: «Vi ser for oss lykken, men virkeligheten er ikke slik»
Alle er trøtte etter å ha stått opp tidlig og har typisk kort lunte, rastløshet og utålmodighet som symptomer.
I en foreldregruppe jeg hadde i
september, spurte jeg hvor mange som hadde begynt å kjøpe inn
julegaver. Omtrent halvparten rakk opp armen. Det er nemlig slik at det som for mange har med jul og
julefred å gjøre, begynner med
snikende følelse av stress med
påfølgende juleplanlegging kort tid etter at sommeren er over. Følelsen blir mer og mer intens desto
nærmere en kommer julehøytiden, og når sitt absolutte klimaks, for noen på lille julaften, for andre på selve julaften.
Stress eller julestemning?
Den lille foreldreskolen
Foreldreskolen er en fast spalte i Foreldre & Barn. Familieveileder og tilknytningsterapeut Heine Vestvik gir trøst og gode råd til foreldre i oppdragerrollen. Heine Vestvik jobber ved Crux Solstrand Barnevernsenter. Han har gitt ut flere foreldrebøker, blant annet «Den lille foreldretrøsteboka» og «Den lille følelsesboka» (Publicabok).
Det er ikke bare på julaften det skal være julestemning og glade barn. For småbarnsforeldre florerer det med juleavslutninger, julefester, julemorgener og juleaktiviteter i både november og desember. Det er ofte så travelt fram til jul at mange foreldre trekker et lettelsens sukk når julekvelden endelig er kommet – la oss nå bare bli ferdige med det!
For barnet, spesielt de yngste, er alt det som skjer av jule-
forberedelser også en tålmodighetsprøve av de helt store. Litt hjelp er det jo i julekalenderen, men for mange blir det mange uker med vel mye spenning og bygging av forventninger til den magiske kvelden. De yngste barna har også en annerledes tids-
forståelse enn eldre barn, og kan ha problemer med å forstå at de må vente to uker til på at nissen skal komme.
Førjulstiden kan være koselig, men også vel stressende, og for noen kan stresset gå over i ren gruing med tanke på alt som skal gjøres og alt som skal klaffe.
Denne småbarnsfamilien har tatt grep, og strammer inn julen.
Perfekt jul?
Uansett om en gleder seg eller ikke, til slutt kommer dagen alle har ventet på. Vi vil jo alle gjerne ha en
perfekt dag, der både liten og stor våkner friske og glade, der pent innpakkede julegaver legges under et elegant tre, og alle sitter i høytidelighet og ro og nyter tradisjonsrik julemat. Det er da vi ser for oss lykken, og det er det øyeblikket som skal postes på sosiale medier. Men virkeligheten er (som regel) ikke akkurat slik.
Selve julaften begynner ofte altfor tidlig. Selve spenningen omkring dagen får barnet til å våkne grytidlig, og da må gjerne de voksne stå opp også. Dermed er alle egentlig litt for trøtte hele dagen, med typisk kort lunte, rastløshet og utålmodighet som symptomer.
Sammen i julen
For barn med skilte Foreldre/fosterforeldre eller lignende: Det kan være veldig fint for barnet hvis det opplever at alle er sammen på et tidspunkt i julen.
Hvis dere ikke får til det, sjekk med barnet om det tenker på den andre forelderen, og tillat barnet å kjenne på følelsene rundt dette.
Dette fører gjerne til småspising hos både voksne og barn, slik at når middagen endelig står på bordet, er det noen
uinteresserte og slitne barn som sitter der og pirker i julematen:
– Er det mer pizza igjen, pappa? Barna kan også være så spente at de ikke kjenner på sultfølelsen, selv når desserten havner på bordet.
– Skulle ikke nissen komme omtrent nå?
– Hørte du en lyd?
Juletålmodigheten til foreldrene synger gjerne her på siste verset allerede.
Den uendelige ventetiden
Etter en for barna uendelig lang ventetid etter middagen, kommer endelig nissen. Men så viser det seg at minsten ikke var så forberedt påbesøket fra eventyrverdenen likevel, og begynner å gråte ved synet av den skrukkete masken som kommer mot ham. Kun omfattende trøst fra mamma eller pappa redder situasjonen, men resten av kvelden rettes nervøse blikk mot ytterdøren.
Så er det gaveutdeling. Det er gavepapir, bånd, saks, julekaker, brusglass, ivrige små hender og stearinlys overalt. Mye kan gå galt. Barna vil skru opp tempoet, foreldrene vil roe det ned og nyte hver gave som åpnes. For barna er det store spørsmålet ofte – får jeg det jeg har ønsket meg, mon tro?
Denne kvelden under treet kan alt skje. Noen barn får drømmene sine oppfylt og jubler, andre barn blir sånn rimelig fornøyde, mens noen barn får drømmen sin knust mens gulvet under treet sakte blir tømt for gaver.
Ja, det er mulig å føle det slik, selv om barnet i foreldrenes øyne har fått mye det burde være glad over. Men det er ikke så lett å bare skifte følelse i kroppen selv om pappa sier: «Nå må du være glad for det du har fått».
Urettferdig
En annen sentral følelse i barnet, rettferdighetsfølelsen, slår gjerne også inn utover gaveforløpet. Mange har både bonusbarn og egne barn rundt treet, og har prøvd å være ekstra nøye med innkjøpene for å unngå aktivering av denne følelsen (vi er jo like glad i dere alle!).
Men når «han fikk flere enn meg» likevel høres, må mamma igjen sette bort kaffekoppen (som hun aldri får drukket) og bytte ut forklaringer med et trøstende fang.
Vær bevisst!
Styr unna alkohol når du er med barnet i jula. Barn er veldig sensitive for forandringer i humør og personlighet hos den voksne, og liker ikke hvis du ikke er deg selv.
Og selv om alt har gått bra, og gavene varvellykket, kan foreldrene likevel oppleve at barna blir triste og lei når alt er over. Hva er det nå da?
– Jeg er lei meg fordi dagen er slutt … Julen er virkelig tiden for både gleder og skuffelser.
Takknemlighet eller skuffelse
Mange foreldre opplever at barnet ikke er takknemlig «nok» på julekvelden. Ofte tolker vi det som et tegn i tiden, et tegn på at barnet er bortskjemt og får for mange ting generelt.
Men vi skal huske at julen skaper enorme forventninger i barnet, fordi den er konstruert som en slik kveld da alt skal være magisk og drømmer skal bli oppfylt.
Det er derfor ikke helt urimelig at barnet kan bli skuffet, alle ønsker jo å føle at en drøm blir oppfylt? Hvis du tillater det skuffede barnet å være litt lei seg, og gir det litt trøst, vil det være i bedre stand til å se alle de (andre) gavene det har fått, og på den måten gi det en sjanse til å la følelsen av takknemlighet gradvis ta over etter den innledende skuffelsen. Men husk – denne prosessen kan godt ta noen dager.
Lekse til foreldre: Vær forberedt på at mye ikke vil gå slik du hadde planlagt julen. Pust rolig når dette skjer, og sitt litt ned.
Gi deg selv som julegave
Gaver er vel og bra, men også ofte kortvarige gleder for barnet. Hvis du virkelig vil gi en gave som monner, skal du gi av deg selv til barnet. Det betyr å legge vekk mobilen, dytte stresset til side, puste rolig og sette deg ned sammen med barnet ditt, glede deg over det, og bare nyte å være sammen med den fantastiske lille skapningen som det er.
Slik bygger du minner fra julen i barnet, gledelige minner som faktisk kan vare hele livet ut. Og det er en fin gave det.
Denne saken ble første gang publisert 23/12 2019, og sist oppdatert 26/12 2019.