Hverdagsplikter:
Slik får barna god arbeidsmoral
Du bør ikke bli verken skuffet eller sint dersom femåringen ikke gjør pliktene sine alene.
Du er ikke alene om du har latt deg lure av fireåringens løfter om at hun selvfølgelig skal passe på den lille kaninen sin helt selv hvis hun får en.
Du er heller ikke alene om å betale ut ukelønn til femåringen for arbeid som han så å si aldri utfører.
Sannheten er nemlig at så små barn svært sjelden er istand til å gjennomføre arbeidsoppgavene uten at du deltar.
Ukelønn fra skolestart
- De fleste barn forstår først sammenhengen mellom plikter i hjemmet og ukelønn rundt skolestart, men det er selvfølgelig noen individuelle forskjeller, sier pedagogikkprofessor og forfatter av boka «Rakkerunger og englebarn - oppdragelse uten fasit», Stein Erik Ulvund.
Han mener seksårsalderen er et passende tidspunkt for å begynne å gi barn ukelønn for å gjøre plikter.
Avtal lønnstrekk
Avtalen mellom deg som arbeidsgiver og den unge arbeidstakeren må være tydelig.
Han må vite hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og når det skal gjøres.
Husk også å fortelle tydelig hva som skjer hvis avtalen ikke overholdes.
- Hvis det er gjort avtale om hvilke plikter som skal gjøres, er det lurt å også avtale trekk i ukepengene hvis pliktene ikke blir utført. Kom aldri med tomme trusler, sier han.
Ingen fasit
Det betyr altså at utbetalingen av lønnen uteblir dersom poden ikke gjør det han er blitt bedt om.
Og slik må det være selv om han har de vakreste dådyrøynene i verden og selv om han har verdens aller beste unnskyldning for å ha lekt med bestekompisen i stedet for å rydde rommet sitt.
- For barn i alle aldre er det viktig å faktisk gjøre det som er avtalt. Noen vil imidlertid mene at barn bør gjøre plikter i hjemmet uten å få betalt for det, men det må bli opp til hver enkelt familie å finne ut hva som er best. Det finnes ingen fasit på dette, sier Ulvund.
Lærer pengebruk
Det å få ukelønn kan imidlertid være god læring for barna.
De lærer at de må gjøre bestemte oppgaver for å få penger, og i tillegg lærer de hvordan de skal disponere sine egne penger.
- Hovedhensikten med ukelønnsordning er at barnet skal lære seg at penger ikke kommer av seg selv, og at de finnes i begrensede mengder. Med egne penger er det også lettere for barnet å lære om verdien av pengene og hva ting koster, har forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe tidligere uttalt til klikk.no.
Hun mener ukelønnen bør være lønn for bestemte oppgaver, fordi mye av læringseffekten blir borte hvis barnet bare får penger uten videre.
Ikke bli sint
Camilla Hagstøm er førskolelærer, styrer i Esira Kløverenga barnehage og mor til to barn.
Hun forteller at sønnen er åtte år, men at det først er nå hun føler at hun kan sette i gang med lommepenger og faste regler for plikter i hjemmet for ham.
- Barn i barnehagealder er fortsatt små og eventuelle plikter de får må følges opp av en voksen. De kan gjerne få i oppgave å rydde rommet sitt, men jeg syns ikke at man kan bli verken sint eller skuffet dersom de ikke klarer det alene, sier hun.
Hun anbefaler at man gjør pliktene til de minste mest mulig som en lek slik at det kanskje blir lettere når barna blir større og man ønsker å få mer rutine på arbeidet.
Belønningen må friste
Valg av plikter og eventuell straff må ifølge Hagstøm tilpasses alderen, og også hun understreker at avtalen som lages må være god og følges godt opp av de voksne.
- Hvis avtalen er at de skal gjøre fem oppgaver per uke, må de ikke få den avtalte belønningen hvis de gjør mindre. Det vil nemlig ikke skape god arbeidsmoral på sikt, sier Hagstrøm.
Hun legger til at også eventuell belønning må tilpasses alderen til barnet.
- Belønningen må være fristende nok. Det kan for eksempel være spilletid på PC eller nettbrett, en is eller fem klistremerker på et ark der et visst antall gir lønn eller premie, sier hun
Skap god arbeidsmoral
Ønsker du å lære familiens minste god arbeidsmoral, er altså beste råd å delta i arbeidet frem til hun eller han er stor nok til å ta ansvaret selv.
- Det er ingen oppgaver et barnehagebarn kan ha eneansvar for, men man kan gjerne for eksempel lære dem å rydde opp egne leker før de begynner med en ny aktivitet. Da mener jeg imidlertid at de voksne må delta i ryddingen og helst gjøre arbeidet litt lekent og gøy, sier hun.
Tar du deg tid til dette, i stedet for å kjefte på junior som ikke rydder skikkelig alene, vil du kanskje kunne kreve litt mer når barna blir eldre.
Les også:
Her får barna mest lommepenger