Samlivsbrudd med barn

Flere samlivsbrudd fra barnet fyller tre år

Slik unngår dere slitasje på parforholdet i barnets første leveår

SAMLIVSBRUDD: - Når barna er større synes det mer akseptabelt å gå fra hverandre, enn når barna er små. Man må vise at man har gjort et realt forsøk, kjempet og stått på, mener Elina Vinberg, sosiolog ved Universitetet i Oslo.
SAMLIVSBRUDD: - Når barna er større synes det mer akseptabelt å gå fra hverandre, enn når barna er små. Man må vise at man har gjort et realt forsøk, kjempet og stått på, mener Elina Vinberg, sosiolog ved Universitetet i Oslo. Foto: FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

- Jo større barna blir, desto større er sjansen for at foreldrene går fra hverandre, sier Elina Vinberg, sosiolog ved Kreftregisteret.

Hun forteller om en økning i bruddrisiko over tid for alle par. Unntaket er par med barn under 2 år. Jo yngre barnet er, jo større er den beskyttende effekten mot samlivsbrudd - og størst effekt ser jeg hos par med tre barn hvor den minste er under to år.

Vinbergs masteroppgave i sosiologi undersøker hvilken betydning barn har for samlivsbrudd, og hvordan dette har endret seg fra 1970 og frem til i dag.

- Det er 50 prosent mindre sannsynlighet for at foreldre med barn under to år går fra hverandre sammenlignet med barnløse par. Når parets ene barn er fylt tre år reduseres sannsynligheten til 20 prosent, og idet barnet fyller 7 år har foreldrene like stor risiko for brudd som barnløse par har, sier Vinberg.

Holder sammen av praktiske og økonomiske grunner

Mange førstegangsforeldre får seg en stor overraskelse når babyen kommer og tar full kontroll over livene deres. Og mange vil oppleve det første året med barn som det tøffeste. Hvorfor er det da ikke flere forhold som ryker den første tiden?

- Det kan være praktiske og økonomiske grunner til det lave antallet samlivsbrudd de første årene, tror sosiologen.

- Det er tøft å skulle finne seg egen leilighet, du får lavere inntekt, og blir alene om nattevåk og sykdom. Dette gjelder til tross for bedre økonomiske støtteordninger, og at flere kvinner er i arbeid i dag enn tidligere, sier forskeren.

Enslig forsørger? Dette har du krav på.

Det å skulle ha delt samvær når barna er små, er en annen praktisk utfordring som kan hindre foreldre fra å gå fra hverandre.

- Jeg tror mange foreldre kvier seg for å gå fra hverandre når barna er små fordi delt samvær kan være utfordrende. De små bor gjerne fast hos den ene forelderen, tror Jartrud Sofie Frajord, psykolog ved familievernkontoret i Tromsø.

Mer akseptabelt å gå fra hverandre når barnet er blitt større

En annen ting er de sosiale normer som bestemmer når det er akseptabelt for foreldre å gå fra hverandre.

- Når barna er større synes det mer akseptabelt å gå fra hverandre, enn når barna er små. Man må vise at man har gjort et realt forsøk, kjempet og stått på. Med større barn har man også etablert en relasjon som kan gjøre at foreldrene beholder mer samvær etter bruddet, sier Vinberg.

Frajord forteller at samlivsbrudd er en beslutning man har brukt lang tid på.

Hun mener at dette er en forklarende faktor for hvorfor antall brudd øker med barnas alder.

Når barnet fyller tre år er det altså praktisk, økonomisk og normativt mer gjennomførbart å gå fra hverandre.

 Så – hva kan foreldre gjøre for å unngå for stor slitasje når barna er små?

SLITSOMT: Mange førstegangsforeldre får seg en stor overraskelse når babyen kommer og tar full kontroll over livene deres.
SLITSOMT: Mange førstegangsforeldre får seg en stor overraskelse når babyen kommer og tar full kontroll over livene deres. Foto: FOTO: Getty Images.

Søk avlastning

I rekken av jobb, barn, husarbeid og fritidsaktiviteter, har kjærestetid en tendens til å havne bakerst.

Frajord ber foreldre huske på at parforhold ikke ivaretar seg selv, men krever en innsats og fokus for å fungere godt.

- Å prioritere parforholdet er noe av det viktigste du gjør for barnet ditt. Barnets lykke og livskvalitet er avhengig av at foreldrene har det godt sammen, sier Nina Misvær, tidligere helsesøster, og i dag forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun mener at foreldre i større grad må tørre å be om hjelp fra andre slik at de frigjør tid både til seg selv og til å være kjærester. Det kan være en tante, venner som kan passe hverandres barn, en nabogutt eller jente – eller søke hjelp hos frivillighetssentralen. Samtidig som foreldrene får egentid, har barn godt av å bli passet av andre, og å være på besøk hos andre.

- Gå en tur bare dere to, spis et måltid ute sammen, eller noe annet enkelt. Snakk om hvordan dere har det, og luft hvilke forventninger dere har til hverandre og forholdet, råder hun. 

Skap trygghet i forholdet

- Foreldrenes utfordringer kan ved første øyekast fremstå som ulike meninger om økonomi, oppdragelse, ansvarsfølelse, husarbeid og slikt. Men når vi går dypere inn så ser vi at dette ofte handler om en utrygghet på at den andre fortsatt er glad i, og verdsetter en, sier Frajord.

Utryggheten i parforholdet oppstår gjerne over tid, og det som kan skje er at den ene kopler seg ut følelsesmessig fra den andre, fordi det gjør vondt. Par som er trygge på hverandre tåler bedre krangling og uenigheter.

Vi har høye forventninger til selvrealisering, også i parforholdet.

Får vi ikke realisert oss selv i forholdet, opplever vi heller ikke forholdet som bra.

- Tidligere hadde man nok en mer praktisk innstilling til samliv enn hva som er tilfellet i dag. Når det praktisk orienterte småbarnslivet gjør selvrealisering vanskelig, så kan dette føre med seg mye skuffelse. Senk kravene til selvrealisering, og sett pris på det dere får til. Kvinner kan oppleve å bli mindre likestilt når de får barn fordi flere oppgaver faller naturlig på henne, sier Vinberg.

Søk parterapi før det er for sent

- Mange oppsøker familievernkontoret når det er for sent. De må komme før ting har satt seg, før man har såret hverandre for mye, ellers kan det bli for vanskelig å snu skuta. Spesielt menn venter for lenge. Ikke vent til hun har gått lei! Menn må ta innover seg og forstå hva som står på spill, råder Frajord.

Misvær mener at det burde vært tvungen foreldreveiledning for foreldre med små barn, nettopp for å forebygge samlivsbrudd i en periode hvor mange par opplever stor slitasje.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.