Røykfri trend:
Rocker parken uten røyk
Tusenfryd var først ute, allerede i 2007. I år gjør Miniøya og Dyreparken det også: Blir røykfrie.
- I år er første gang vi har totalforbud mot røyking på hele festivalområdet, forteller Martine Larsen Rygh, kommunikasjonssjef for musikk- og kulturfestivalen Miniøya.
Miniøya er en årlig festival for barn og familier i Oslo.
- Miniøya lages på barnas premisser. Et totalforbud mot røyking er bare nok et ledd i målet om å gjøre festivalen 100 prosent tilrettelagt for barn, sier Larsen Rygh.
Hittil har de bare fått positive tilbakemeldinger fra alle som har blitt fortalt om det nye røykeforbudet.
Men artistene som skal opptre har ennå ikke fått beskjed om at de ikke kan ta seg en røyk rett før de går på scenen.
Visste du at musikk gjør barn smartere og gir dem bedre hukommelse?
Røykfri verden
- Jeg tror de også vil synes dette er positivt. Miniøya er jo ganske annerledes enn andre arrangementer de vanligvis deltar på, så jeg tror ikke det kommer som noen stor overraskelse at vi nå blir helt røykfrie, sier hun.
Arrangørene av Miniøya regner med at det nye røykeforbudet vil bli tatt imot som en positiv nyhet. At festivalen nå er helt røykfri, er en del av festivalens miljøsatsing "Hjerte for miljø". I år satses det enda sterkere på vegetarisk, økologisk og kortreist mat, i tillegg til nedbrytbar matemballasje og kildesortering av all søppel.
Norges første
Miniøya
Årlig musikk- og kulturfestival for hele familien.
Arrangeres i Tøyenparken i Oslo, 24. og 25. mai 2014.
Blant artistene som kommer er: Oslo Ess, Silya, Tommy Tee med Lars Vaular, Don Martin og Kaveh, Comet Kid, Frk. Fryd, Fjorden Baby! og selveste Pippi Langstrømpe.
Har femårsjubileum i år.
Miniøya blir etter alt å dømme Norges første røykfrie rockefestival. Men Tusenfryd var først ute blant landets fornøyelsesparker med å forby røyking inne i parkområdet.
- Tusenfryd har vært en røykfri park siden 2007. Det eneste stedet det er lov å røyke, er i en egen røykesone utenfor parken, like ved inngangen. Det har fungert bra, sier direktør Bjørn Håvard Solli.
Han mener det var klare tegn på hvilken retning samfunnet var i ferd med å gå allerede i 2007. Nå er det en helt tydelig trend at der barn ferdes, skal det være røykfritt. Også utendørs.
Sommarland i Bø, Hunderfossen Familiepark og Kongeparken i Stavanger har alle et generelt røykeforbud, men med noen få røykesoner inne i parken.
Tidligere helseminister Dagfinn Høybråten, som i sin tid sørget for å innføre røykeloven, er svært positiv til at parkene blir røykfrie.
- Det synes å være en klar trend at familieparker og andre utendørs tilbud som involverer barn blir røykfrie. Det tror jeg alle barn og mange foreldre hilser velkommen med stor glede. Jeg er overbevist om at vi går mot et samfunn med flere og flere røykfrie fellesområder utendørs, sier han.
Bra for barna - og skogbrannfaren
Dyreparken i Kristiansand har lenge hatt røykeforbud i enkelte områder av parken, men i år går de ett skritt lenger og innfører et generelt forbud mot røyking i hele parken. Unntaket er noen egne røykesoner, som i de fleste andre utendørsparkene.
- Vi har hatt fokus på dette over flere år, men nå har vi bestemt at hele parken skal være røykfri. Dyreparken er en barnepark, og vi vil at barna skal få ha fine opplevelser i et røykfritt miljø hos oss, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot.
I tillegg har Dyreparken enda en motivasjon for å gjøre parken røykfri: Brannfare.
- Vi er omgitt av skog på alle kanter, og åpen ild utgjør en stor trussel for oss. Vi er rett og slett livredde for skogbrann, sier han.
- Ingen brannfakkel
Til tross for at enkelte medier har forsøkt å fremstille det som om røykeforbudet har vært omstridt, forteller Aamot at det stort sett har fått positive tilbakemeldinger.
- Dette er ikke akkurat noen brannfakkel, men heller en del av en trend som kan ses som en fortsettelse av det gode arbeidet som startet med røykeloven. Det handler om hva slags miljø vi vil skape for barna våre, sier han.
Dyreparken Kristiansand
Åpnet i 1965, åpen hele året fra 1970.
Sjimpansen Julius ble landskjent på 1980-tallet. Kaptein Sabeltann ble spilt første gang i 1990.
Utvidet flere ganger, blant annet med Kardemomme By, Badeland og Kaptein Sabeltanns verden.
Om lag 900 000 besøkende i året.
- Hva skjer om noen likevel tenner seg en røyk i parken?
- Vel, vi har jo både Politimester Bastian og Tante Sofie her, advarer Aamot.
Ville du latt barnet ditt ta seg en røyk? Slik reagerer fosteret om du røyker i graviditeten.
Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Norges Astma- og Allergiforbund, er svært fornøyd med den røykfrie trenden.
- Astma- og Allergiforbundet synes det er godt nytt hver gang nye offentlige steder eller arrangementer bestemmer seg for en røykfri linje. Vi vet at om lag 100 000 norske barn utsettes for passiv røyking, og hvert skritt i retning av en røykfri barndom for alle, er et skritt i retning bedre helse og økt livskvalitet, sier han.
Les også:
Tre enkle ingredienser gir barna en perfekt sommer
Her er voksenaktivitetene barna kan være med på
Slik gjør du kunst moro for unga
Denne saken ble første gang publisert 09/05 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.