Retusjering av barnebilder
- Jeg trodde vi var på vei bort fra at alt skal være så perfekt
Bilder av barnehagebarn retusjeres automatisk for snørr, tårer og sår.
- Det kan godt være at det er helt vanlig at barnebilder retusjeres, men jeg synes det er et litt trist tegn i tiden, sier Gjertrud Eia-Revheim.
Da hennes fire år gamle datter ble fotografert i barnehagen, fikk foreldrene et skriv der det sto at snørr, tårer og sår automatisk ville bli retusjert vekk fra de ferdige bildene. I tillegg kunne foreldrene si fra ved bestilling dersom de ønsket annen retusjering.
- Jeg reagerer på at alt skal være så perfekt og se så bra ut, også barna våre. Jeg trodde vi var på vei vekk fra det, og at det nå var litt mer om å gjøre å være ærlig, sier hun.
Det var spesielt setningen om annen retusjering hun reagerte på.
- Jeg forstår ikke helt hva det skulle vært, og synes det er litt pussig at man som foreldre kan komme med ønsker om retusjering av barnet sitt. Vi er jo vant til retusjering fra motebilder og reklame, men jeg skjønner ikke helt hva det har med barnefoto å gjøre, sier hun.
- Handler om foreldrene
Eia-Revheim tror ikke retusjering av barnefotografier nødvendigvis påvirker barna i veldig stor grad, med mindre foreldrene fokuserer mye på det.
- Dette handler om foreldrene, og hvordan samfunnet er blitt. Når muligheten til retusjering er der, kan det jo være fristende å bruke den. Men det uberørte ved barn blir borte hvis vi skal begynne å retusjere bildene av dem, sier hun.
Det handler også om hvor grensene skal gå. Å fjerne en snørrklyse kan kanskje være greit, men er det greit å fjerne sår eller tårer?
- Jeg hadde vel håpet at dersom mitt barn hadde en skrubbsår i ansiktet når barnehagebildet skulle tas, så ville det såret bli en del av historien om henne akkurat da, sier Eia-Revheim, og legger til:
- Jeg merket også hvor tidlig hun ble opptatt av å pynte seg og være fin. Som mor vil jeg gjerne gi plass til det, men jeg vil også fokusere på hvor mye annet som er viktigere enn hvordan man ser ut, sier hun.
- Vanlig å retusjere
Veronika Moen er fotograf i firmaet Babyminner, som sto for fotograferingen i barnehagen der datteren til Gjertrud Eia-Revheim går. Hun sier at det de siste årene har vært helt vanlig å retusjere bilder av barn, og at lett retusjering er noe mange foreldre ønsker.
- Vi retusjerer ikke så veldig mye, men de aller fleste er nok enige om at snørr ikke er så koselig å ha på bilder du skal gi bort til for eksempel besteforeldre, sier hun.
- Hva slags annen retusjering er det foreldre ønsker?
- Mange ønsker at vi fjerner matsøl i ansiktet eller matflekker på klærne. Men det er også en del som sier at de vil at flekker skal være der, for eksempel grønske på knærne. Det er opp til foreldrene å bestemme hva vi skal retusjere, og foreldre er ganske forskjellige, sier Moen.
Mer naturlige bilder
Mange av de store fotofirmaene sender bildene sine til retusjering i Asia, fordi det er billigere enn bruke tid på å redigere dem selv. Moen vet ikke om de store barnehagefotoaktørene gjør dette, men mener det har vært en vanlig praksis blant mange fotografer.
- Faren ved det er at man får tilbake bilder som er hardt retusjert. Hvis man fjerner for mye risikerer man å ta bort for eksempel fregner eller føflekker, og plutselig sitter man med et bilde av en helt annen unge. Det skjønner jeg at foreldre reagerer på, sier hun.
Moen opplever at trenden med veldig striglede barnefotografier er litt på vei ut, og at mange foreldre vil ha mer naturlige bilder.
- Jeg tror vi er på vei til å ønske oss bilder som viser ting litt mer sånn som det egentlig er. Personlig synes jeg at barnehagebilder fint kan være ganske naturlige. Men snørr tror jeg de fleste vil at skal fjernes, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 16/12 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.