sykt barn:
Hjemme med sykt barn? Dette er dine rettigheter
Med barnehage-og skolestart, høst og sykdomssesong kan det være lurt å forberede seg på å måtte være hjemme med syke barn. Her er reglene som gjelder denne høsten.
Alle småbarnsforeldre vet at barna kan bli syke flere ganger i løpet av et år, ikke minst det første året i barnehagen.
Da er det fint å vite hvilke rettigheter du har om du må være hjemme med barnet og ikke får gått på jobb.
Her får du vite hvilke regler som gjelder høsten 2022.
Rettigheter ved sykt barn
Når barnet ditt, eller den som passer barnet til daglig, er sykt har du rett til å være hjemme.
Det vil altså også si om en dagmamma er syk eller om barnehagen må stenge på grunn av sykefravær hos de ansatte.
Hvis du er arbeidstaker med omsorg for barn, har du rett til omsorgspenger og denne retten gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 12 år.
For 2022 er det bestemt at du får dobbelt antall omsorgsdager, slik som i 2021. Det skriver NAV på sine sider. Det betyr at du har rett på 20 omsorgsdager når du har ett eller to barn, og 30 dager når du har tre eller flere.
Hvis du ikke bor sammen med den andre forelderen, og dere har avtale om delt bosted, får dere 20 eller 30 dager hver. Antallet avhenger av hvor mange barn dere har.
Les også: «Hæ? Går ikke barnet ditt i barnehage?»
Ekstra omsorgsdager
Er du alene om omsorgen til barna dobles antallet dager, men dette må fra juni 2022 søkes om. Det skriver NAV på sine sider.
Dette gjelder for alle, også for deg som tidligere har hatt dobbelt antall omsorgsdager på grunn av aleneomsorg.
Hvis du har barn med kronisk sykdom eller funksjonshemning, kan dette øke risikoen for å måtte være borte fra jobb. I denne situasjonen kan du søke om å få 10 ekstra omsorgsdager for hvert kalenderår, eller 20 ekstra hvis du er alene om omsorgen.
Har du flere barn med kronisk sykdom eller funksjonshemning, kan du få 10 ekstra dager for hvert barn. Du må da sende én søknad for hvert barn.
– Trenger ikke frykte for jobben
Det kan virke som det nevnte antall dager skulle være nok for å komme seg gjennom influensasesongen, men hva gjør du hvis alle barna har hatt flere runder med sykdom og alle dagene er brukt opp?
– Du har ikke krav på mer fri enn disse dagene. Normalt sett vil du måtte søke arbeidsgiver om permisjon uten lønn.
Det sier Anne-Karin Thorsen, advokat i SANDS Advokatfirma DA.
Hun forklarer at arbeidsgiver kan velge å gi arbeidstaker flere fridager eller permisjon med lønn, men at dette ikke er noe man har krav på.
– Man kan jo også alternativt ordne med barnepass, for eksempel besteforeldre eller innleid barnevakt, hvis det er vanskelig å være mer borte fra arbeidet, legger Thorsen til.
Du har heller ikke krav på fri uten lønn dersom barnet er sykt, men hvis barna ligger hjemme og du ikke har noe alternativ, er det ikke slik at du trenger å frykte for jobben din.
– Det vil ikke være oppsigelsesgrunn om du er borte mer enn de fastsatte dagene, gitt at du har informert arbeidsgiver om at barna er syke og at du har strukket deg så langt du kan for å minimere belastningen for virksomheten, sier Thorsen.
Les også(+): Når kan barn få lommepenger og hvor mye?
- Hvis du er arbeidstaker har du rett på fri når barn du har omsorg for er syke. 10 dager per kalenderår ved omsorg for ett eller to barn, og 15 dager per kalenderår ved omsorg for flere enn to barn. Antallet omsorgsdager ble doblet under pandemien og disse reglene gjelder frem til 31 desember 2022.
- Retten gjelder til og med det året barnet fyller 12.
- Hvis du er alene om omsorgen for barnet/barna, dobles antall dager.
- Har du kronisk syke eller funksjonshemmede barn så kan du søke NAV om ekstra dager med omsorgspenger.
- Det er arbeidsgiveren som har ansvaret for å betale lønnen din når du er hjemme med sykt barn.
- Hvis du/dere har brukt opp alle dagene har du ikke krav på flere dager fri. Det er i stor grad opp til arbeidsgiver hva du da må gjøre. Du kan måtte ta fri uten lønn, bruke avspasering, ta ut feriedager, få lov til å jobbe hjemmefra eller ta igjen jobben på kveldstid. Eventuelt kan arbeidsgiver velge å gi deg fri med lønn, men dette er ikke noe du har krav på.
Kilder: NAV, advokat Anne-Karin Thorsen i SANDS
Midlertidige regler
NAV opplyser om noen flere midlertidige regler som gjelder til og med 31. desember 2022:
Du kan bruke omsorgsdager når:
- barnet, eller den som til vanlig passer barnet, er i karantene
- barnehagen/skolen/SFO/AKS er stengt på grunn av koronaviruset, eller når barnet ikke kan være der på grunn av særlige smittevernhensyn. I disse tilfellene kan du bruke omsorgsdager utover de ordinære dagene dine, så lenge du må være borte fra jobb på grunn av stenging eller særlige smittevernhensyn
Departementet har presisert at fra og med 7. februar 2022 må du først bruke opp de ordinære omsorgsdagene dine, før du kan bruke flere dager ved stenging eller særlige smittevernhensyn.
Dette er ikke lov
Noen har nok, i ren desperasjon, spurt seg om egenmelding kan brukes når barna er syke og omsorgsdagene har forsvunnet som dugg for solen.
Svaret på dette er nei.
– Det er viktig å skille mellom barns sykdom og egen sykdom. Etter loven er dette to ulike ordninger, og for å ha rett til sykepenger ved egen sykdom krever det at du selv er syk eller skadet.
Det sier Rut Elise Samuelsen, konserndirektør for People & Culture i bemanningsselskapet ManpowerGroup.
– Hvis du selv er frisk kan ikke egenmelding benyttes. Egenmelding er i stor grad en tillitsbasert ordning mellom arbeidstakeren og arbeidsgiveren, og ved å benytte egenmelding ved barns sykdom når du selv er frisk vil det fort sees på som et misbruk av denne tilliten, fortsetter Samuelsen.
I ytterste konsekvens kan arbeidsgiver frata deg retten til å benytte egenmelding dersom du bevisst forsøker å misbruke ordningen, forteller konserndirektøren.
– Hvis du har benyttet alle omsorgsdagene du har krav på, må du derfor se på andre alternativer som for eksempel avvikling av feriedager, avspasering eller permisjon uten lønn, fortsetter hun.
Les også: Slik får barnet ditt en god barnehagestart
Du kan bruke omsorgsdager når:
- barnet, eller den som passer barnet, er blitt syk.
- barnet skal til lege, selv om barnet ikke er sykt den aktuelle dagen.
- du skal delta på et oppfølgingsmøte med barnet ditt. Dette kan for eksempel være med lege, fysioterapeut, PPT, BUP, eller ansvarsgruppe i forbindelse med individuell plan.
- den som til vanlig passer barnet må følge et annet barn til utredning eller innleggelse.
- den andre omsorgspersonen ikke kan ha tilsyn med barnet på grunn av omsorgen for andre barn. Dette gjelder selv om den andre omsorgspersonen mottar foreldrepenger.
Du kan ikke bruke omsorgsdager til:
- møter med skolen, som ikke skyldes sykdom
- planlagt fravær, for eksempel ved skoleferie og planleggingsdager
- rutinekontroller på helsestasjonen
- rutinekontroll hos tannlege, som ikke skyldes sykdom
- når barnehage/skole er stengt på grunn av streik
Kilde: NAV (nav.no)
Flere mulige løsninger
Samuelsen understreker at god dialog med arbeidsgiveren din er veldig viktig og kan hjelpe i for eksempel situasjoner der du har brukt opp dagene du har krav på.
– Om dialog og tillit er på plass bør dere sammen forsøke å komme frem til alternative løsninger som passer for begge parter. Noen arbeidsgivere har stor mulighet til å være fleksible, og ønsker kanskje særlig å utvise fleksibilitet overfor arbeidstakere som generelt presterer og som selv utviser fleksibilitet når arbeidsgiveren har behov for det, sier hun.
Om arbeidstaker kan gjøre deler av jobben hjemmefra, spredd utover flere av døgnets timer enn ordinær arbeidstid, kan dette også være en mulig løsning.
I de tilfeller der arbeidsgiveren ikke kan legge til rette for å jobbe hjemmefra eller til andre tider på døgnet, er sannsynligvis beste løsning å vurdere bruk av ferie, avspasering eller permisjon uten lønn.
– Ser du at antall omsorgsdager går mot slutten, og du frykter at det kan bli nødvendig med andre løsninger, kan det være lurt å alliere seg med et familiemedlem eller andre i nær omgangskrets som kan hjelpe deg dersom behovet skulle komme, avslutter Samuelsen.
Denne saken ble første gang publisert 03/12 2013, og sist oppdatert 16/08 2022.