Reisesyke barn

Slik håndterer du bilsyke barn

Det finnes noen gode råd.

REISESYKE BARN: Her får du tipsene til hvordan unngå reisesyke barn, blant annet med reisesyketabletter. FOTO: Getty Images.
REISESYKE BARN: Her får du tipsene til hvordan unngå reisesyke barn, blant annet med reisesyketabletter. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Hvis barnet spyr flere ganger på en biltur, er det et sikkerhetsproblem i seg selv, og man kan i så fall vurdere å snu barnesetet. Noen barn vil imidlertid være kvalme uansett sitteretning.

Bilsyke barn

- Mamma, jeg er kvalm!

Høres dette kjent ut? Det å ha med bilsyke barn på langtur kan være en prøvelse, både for store og små. Reisesyke kan oppstå når gjentatte, kraftige bevegelser man selv ikke har kontroll over, irriterer balanseorganet i det indre øret.

De vanligste reaksjonene på dette er kvalme, brekninger og oppkast. Det er slitsomt å være kvalm, og ikke minst å kaste opp, og det er heller ingen morsom jobb for de voksne å måtte tørke opp etterpå.

Det er ikke lett å fjerne spylukt fra bilen, så det kan være lurt å ha et teppe med vanntett materiale på undersiden liggende ved siden av barnesetet.

Les også: Dette må dere ha i reiseapoteket

Årsaken til reisesyke hos barn

- Barn er mer utsatt for bilsyke enn voksne. Det er stimulering av balanseorganene i det indre øret som utløser dette. Verst er det når det er en diskrepans mellom synsinntrykk og bevegelser. Det er ingen fordel å ha bevegelsessyke. Vi vet ikke hvorfor vi er laget slik at vi blir kvalme ved bevegelse, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

Råd mot bilsyke

  • Kjør forsiktig. Forsiktig nedbremsing før svinger kan hjelpe
  • Spis lett og drikk vann
  • Unngå søtsaker, spis heller frisk frukt
  • Styr unna melkeprodukter og sure drikker
  • Følg med på veien
  • Unngå lesing, tegning og spill der man må se ned
  • Unngå sterke lukter i bilen
  • Barn som sover, blir ikke kvalme. Kjør om natten hvis det blir for ille
  • Ta pauser og få nok frisk luft
  • Velg behagelige klær til bilturen. Unngå bukser som strammer og for varme klær
  • Innta ingefærrot én time før avreise eventuelt ingefær i tablettform
  • Prøv Seaband, et armbånd som gir et lett trykk over akupunkturpunktet P6 ved hjelp av en liten plastkule. Dette skal hjelpe på kvalme, og det er ingen bivirkninger
  • Ta reisesyketablettene Postafen 1-2 timer før avreise (se egen faktaboks)

Det er lurt å ta pauser. Det kan forhindre kvalme.

- Man kan også forebygge ved å la barnet se ut og sitte riktig vei. Man bør ikke lese eller lignende i bilen om man er plaget av bevegelsessyke.

Les også: Alt du må vite om bilferie med barn

Viktig å sitte bakovervendt

Myndighetene anbefaler at barn sitter bakovervendt i bilen fram til de er fire, men de fleste norske foreldre velger likevel å snu setet lenge før barnet er fylt to år. Den siste undersøkelsen Trygg Trafikk utførte viste at kun 36 prosent av norske foreldre sikrer små barn bakovervendt i bil.

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk sier det er viktig å ikke snu setet for tidlig. Noen snur allerede når barnet bytter fra babysete til neste vektklasse, og så er det mange som snur når barnet er rundt to år.

- Vi anbefaler at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig, minst til de er fire år, men gjerne enda lenger. Det går fint å sitte bakovervendt til man er fem-seks år. Dagens bilstoler går helt opp til 25 kilo, så det bør være mulig.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Øyen forteller at småbarnsforeldre har mange unnskyldninger for at de må la barna sitte forovervendt, og at det argumentet som går mest igjen er at barnet må bøye beina og at bilen er for liten.

Postafen ved reisesyke

Frem til 2009 var Postafen (meklozin) godkjent for barn fra ett år ved behandling av reisesyke. Firmaet har godkjent følgende bruksområder i dag: til voksne og barn over seks år. Legemiddelverket mener at bruk av Postafen gjennom mer enn 50 år og lite bivirkninger, taler for at Postafen fortsatt kan brukes hos små barn. Dersom du velger å forebygge reisesyke hos barn i alderen 1-5 år med Postafen oppfordrer Legemiddelverket til å snakke med lege.

Kilde: Legemiddelverket.no

- Dette er ikke gode nok grunner, men når det kommer til bilsyke har jeg forståelse for at foreldre må snu barnet. Hvis barnet kaster opp flere ganger på én biltur er det et stort problem og jeg skjønner at det kan være en fordel å snu barnet.

Les også: De beste tipsene for ferie i Norge med barn

Frisk luft, korte turer og lette måltider

Men her er barna så forskjellige. Noen blir aldri kvalme, for noen hjelper det å sitte riktig vei i forhold til kjøreretning, mens noen er like kvalme selv om setet snus.

Kvalmen opptrer ofte ved toårsalder, og mange vokser det av seg.

- Det er lurt å prøve andre tiltak før man snur setet. Dette med frisk luft, korte turer og lette måltider er viktig. Men hvis ingenting hjelper, og barnet kaster opp flere ganger på én biltur, er faktisk det et sikkerhetsspørsmål i seg selv, sier Kristin Øyen.