PARIS MED BARN

Alt du vil vite om feriering i Paris med barn

En komplett Paris-guide for barnefamilier.

PARIS MED BARN: Reis til paris med barn, enten på ferie eller helgetur. Her får du tips til ting å gjøre i paris med barna! FOTO: Getty Images.
PARIS MED BARN: Reis til paris med barn, enten på ferie eller helgetur. Her får du tips til ting å gjøre i paris med barna! FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Ikke bare er det en horde av ting å gjøre i Paris med barn. På kjøpet er byen også fantastisk familievennlig. Øverst på listen over barnas favoritter står naturlig nok Disneyland Paris, tett etterfulgt av Eiffeltårnet. Deretter opphører enigheten om hvilken attraksjon som fortjener tredjeplassen. Fredrik på åtte mener det er ALT!

Paris er en veldig stor by, med mange fristende severdigheter. Man rekker som regel kun en brøkdel av det man ønsker å få med seg, så for alle dere som planlegger et besøk i byen; det er en god idé å sette seg godt inn i severdighetene og attraksjonene på forhånd. Velg ut dem som passer dere best.

Imponerende for små og store

Disneyland Paris er et must å regne for alle barnefamilier. Sett i alle fall av én hel dag i parken, om ikke to. I Disneyland er det mengder av imponerende og flotte attraksjoner og opplevelser - og variasjonene er så store at enhver får tilfredsstilt sine ønsker, både liten og stor.

Paris sitt landemerke; det snart 120 år gamle Eiffeltårnet, som ble bygget til verdensutstillingen i 1889, er også så godt som obligatorisk å besøke. Imponer barna med fascinerende fakta om Eiffeltårnet. Naturligvis fortalt på veien og i køen til en av tårnets heiser.

Apostlenes hester langs Seinen

Etter å ha skuet utover Paris fra Eiffeltårnets øverste platå, kan det være fint å ta beina fatt på en liten tur langs Seinen. Gå i retning Louvre - en flott tur. Selv om det var en ganske lang gåtur for femåringen Livia, er det herlig å gå langs Seinen, se på båtene, beundre de vakre bygningene og fortelle historier om byggverkene vi passerer. Å vite litt, spesielt noen kuriositeter, om stedene langs vandrerutene gjør det hele langt mer interessant.

På ruten fra Eiffeltårnet til Louvre kan man se over mot blant annet Les Invalides - som opprinnelig var et militærsykehus. I dag er det et militærmuseum og i domkirken står sarkofagen til Frankrikes nasjonalhelt og første keiser; Napoleon.

Litt nærmere Louvre ligger Place de la Concorde. Det var her giljotinen stod under den franske revolusjonen, der Ludvig XVI, Marie Antoinette og flere andre møtte sitt endelikt. Den 23 meter høye obelisken midt på plassen er hentet fra Luxor i Egypt. I Paris sies den å være en gave fra en egyptisk visekonge. I Luxor fortelles det imidlertid at franskmennene lurte den til seg i bytte mot en klokke som ikke virket.

GÅTUR: Etter besøket i Eiffeltårnet kan dere ta beina fatt langs Seinen i retning Louvre.
GÅTUR: Etter besøket i Eiffeltårnet kan dere ta beina fatt langs Seinen i retning Louvre. Foto: Foto: Wenche Aale Hægermark

Det siste stykket bort til Louvre går gjennom alleen i Jardin des Tuileries, forbi sjeldne trær, statuer av kjente kunstnere som Rodin og mer moderne skulpturer av eksempelvis Giacometti.

Les også: Vet du hvordan du skaffer pass til barna?

Louvre - for mage og sinn

Fremme ved Louvre og inngangspyramiden var matlysten absolutt til stede. Start besøket med lunsj i kaféen, slik at dere er opplagte til å tilbringe noen timer blant store kunstnere.

En ting franskmennene virkelig skal ha ros for, er at de klarer å skape fristende spisesteder overalt - også på steder der det serveres mat til hundrevis av sultne gjester.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Louvre er Europas mest besøkte museum, opprinnelig bygd som et slott på 1200-tallet. Mona Lisa og skulpturene Nike fra Samothrake og Venus fra Milo er museet mest kjente verk.

Foruten berømte Mona Lisa, er barna spesielt interessert i den egyptiske delen, som med sine mumier, sarkofager, papyrusruller og modeller gir et innblikk i livet i Det Gamle Egypt.

LOUVRE: "Kom så går vi inn og ser på hun Mona Lisa-damen¿, sier Livia på fem. Spør etter det familievennlige besøkskartet på Louvre. Da kan dere gå på skattejakt i museet.
LOUVRE: "Kom så går vi inn og ser på hun Mona Lisa-damen¿, sier Livia på fem. Spør etter det familievennlige besøkskartet på Louvre. Da kan dere gå på skattejakt i museet. Foto: Foto: Wenche Aale Hægermark

Museet er så vannvittig stort og det er best å ha bestemt seg på forhånd hva man ønsker å se. Du kan lese mer om Louvre på hjemmesidene, som byr på en god introduksjon. Her finnes både en oversikt over de mest populære verkene og virtuelle turer i de forskjellige avdelingene.

Dersom dere ikke har tid til forhåndsplanlegging, er det en god idé å be om det familievennlige besøkskartet, der man går på "skattejakt" i museet. Det er også mulig å være med på guidede turer tilpasset barn.

Karuseller i parker og på torg

Montmartre-området er en av de koseligste delene av Paris. Montmartre er det høyeste punktet i Paris og strekker seg 130 meter over havet. Herfra er utsikten upåklagelig, og selv om det er mange turister på torget, prisene er deretter og atskillige kunstnere maser om å få male deg eller dine kjære, er atmosfæren trivelig med flere koselige kafeer.

Den vakre kirken Sacré Coeur, som troner oppe på høyden er også et flott skue. Nedenfor Sacré Coeur-bakketoppen står en av byens mange karuseller.

For karuseller er det mange av Paris. Alle byens parker med respekt for seg har i alle fall én karusell, og ikke minst fine lekeplasser (man må betale inngangsbillett). To familievennlige parkfavoritter er Jardin Luxembourg og Jardin des Plantes.

Luxembourgparken er kjent for sine vakre fontener, dukketeatre og marionettforstillinger, sjakk- og boulespillere. Jardin des Plantes ble grunnlagt i 1626 som en kongelig hage for medisinske urter. I dag er parken byens mest populære botaniske hage, og inneholder dessuten en liten dyrepark. Familiefavoritten det naturhistoriske museet ligger også her.

Les også: Slik er København med barn

Lekebutikker i Paris

En storbyferie, også med barn, er ikke komplett uten shopping.

I Paris er det naturlig å starte en handledag langs Champs-Élysées. Handlegaten er rundt to kilometer lang, går mellom Triumfbuen til Place de la Concorde og er kantet med butikker, shoppinggallerier, restauranter og kafeer. Ikke alle butikkene får frem entusiasmen hos familiens yngste medlemmer, men Disneybutikken er en sikker vinner.

Med barn på byferie er en tur innom lekebutikker en helt essensiell del av shoppingen, eksempelvis varehuset La Samaritainemed sin store leketøysavdeling. Den berømte og ærverdige Au Nain Bleu på 252 boulevard Saint Germain. Leketøyavdelingen på Gallerie Lafayette er også et alternativ. Den inneholder det meste som går å ønske seg av leker.

Ved Gallerie Lafayette, på Boulevard Haussmann - like ved operaen, ligger de store varehusene på rekke og rad. Franskmennenes forkjærlighet for å handle i spesialbutikker bidrar imidlertid til er de store varehusene er langt færre enn i storbyer som London og New York. Langs gaten som påberoper seg å være den franske hovedstadens nest viktigste shoppinggate; Rue de Rennes, som går fra Montparnasse til Boulevard Saint Germain, ligger mange spesialbutikker. Her er det lengre mellom designerklærne og flere butikker for normale lommebøker enn langs Champs-Élysées.

Les også: Slik overlever du bilferien med barna

CREPE: De franske pannekakene smaker himmelsk. Prøv en alternativ lunsj eller middag.
CREPE: De franske pannekakene smaker himmelsk. Prøv en alternativ lunsj eller middag. Foto: Foto: Crestock

Mer enn en god natts søvn

På byferie med barn er hotellrommet mer i bruk enn på en ren voksentur. Det er eksempelvis ganske deilig å spise middag på rommet, og billigere også enn å spise ute på samtlige av dagene i ferien. Etter lange, opplevelsesrike dager er både små og store ganske slitne, og inntar mer enn gjerne middagen på rommet. Et tips er derfor å spise en stor og varm lunsj noe senere enn hva dere pleier hjemme, og heller enten bestille roomservice eller hente hjem take-away. Det finnes mange forskjellige varianter av take-away i Paris. Crepes (pannekaker) vil garantert være en favoritt blant barna.

Hotellrommene i Paris er generelt små, men det finnes en del hoteller som har familierom med plass til maks fire personer. Er dere fem eller flere i familien trenger dere to rom. Da er det en fordel å bo på et hotell som tilbyr "c onnected rooms". Det finnes dessverre ikke alt for mange slike, men er å oppdrive. Hotellrom i sentrale Paris er ganske dyre (er man fire eller flere er det vanskelig å finne rom til under 200 euro per døgn). Vil dere spare noen kroner er et tips å bo et stykke utenfor byen, nærmere Disneyland.