nORDENS ARK

Tett på dyrene i Nordens Ark

I Nordens Ark kommer verken svartkledde sjørøverkapteiner eller tv-kjente sjimpanser i veien for barnas opplevelser med dyrene.

Det er ikke bare ville rovdyr i Nordens Ark. Her kan også Mina (7) og andre barn få oppleve gamle, nordiske husdyrraser på svært nært hold.
Det er ikke bare ville rovdyr i Nordens Ark. Her kan også Mina (7) og andre barn få oppleve gamle, nordiske husdyrraser på svært nært hold. Foto: Ivar Kvistum
Først publisert Sist oppdatert

I dyreparken Nordens Ark i Sverige er det snøleopardene og de andre, ofte utrydningstruede dyrene som står i sentrum, ikke suvenirsalg eller sjørøvershow.

Dyrepark i Sverige

Med godt tilrettelagte opplegg for besøkende familier er det i stedet duket for sterke dyreopplevelser for små og store. Og bare det.

Ikke er det langt heller, i hvert fall ikke for deg som bor på Østlandet.

Du finner Nordens Ark i Bohuslän, drøyt 20 mil fra Oslo på strøken motorvei sørover på E6 i retning Göteborg.

Dyrene i Nordens Ark

Det er heller ikke hvilke som helst dyr heller som har adresse Nordens Ark.

Denne parkens viktigste oppgave er å bevare utrydningstruede dyr. Nordens Ark er hjem for rundt 80 ulike dyrearter - både små og store, hjemlige og eksotiske.

De mest kjente er amurtigre, amurleoparder og snøleoparder. Dette er arter som står i stor fare for å dø helt ut i vill tilstand. Men også langt mindre spektakulære arter finner beskyttelse under løvtrærne ved den svenske vestkysten.

Øyet til en agapadde som stirrer på deg i våtmarksavdelingen, som for øvrig ble åpnet av kronprinsesse Victoria for et par år siden.
Øyet til en agapadde som stirrer på deg i våtmarksavdelingen, som for øvrig ble åpnet av kronprinsesse Victoria for et par år siden. Foto: Ivar Kvistum
Lappuglas blikk kan nesten hypnotisere deg. Særlig når den værer at du har med deg mat.
Lappuglas blikk kan nesten hypnotisere deg. Særlig når den værer at du har med deg mat. Foto: Ivar Kvistum
Den grønne trefrosken fra Australia ser nesten ut som et leketøy, men den er i høyeste grad levende. Du opplever den i Nordens Ark.
Den grønne trefrosken fra Australia ser nesten ut som et leketøy, men den er i høyeste grad levende. Du opplever den i Nordens Ark. Foto: Ivar Kvistum

Siden årtusenskiftet er det født omtrent 300 individer i Nordens Ark som er satt ut i naturen igjen.

Stiftelse uten kjøpepress

Hovedfokuset i Nordens Ark er med andre ord vitenskapelig og ikke kommersielt. Det merkes, ikke minst på at kjøpepresset er holdt under kontroll. En enkel suvenirbutikk og en kafé er alt som kan utløse mas.

- Dette er en ideell stiftelse. Vi skal gå i balanse, men har ingen krav om å levere profitt, sier visedirektør Bo Norming.

- Bare en firedel av inntektene våre kommer fra billettsalg. Resten hentes fra konferansevirksomhet, undervisning og bidrag fra sponsorer, utdyper Norming og peker ut over parkeringsplassen hvor flagg med noen av de mest kjente, svenske næringslivslogoene vaier i vinden, sier han.

Passer for barnefamilier

Selv om det er forskning og dyrevern som er det viktigste for Nordens Ark, er det lagt godt til rette for besøkende, ikke minst barnefamilier på ferie. Parken er enkel og komfortabel å ta seg rundt i. Flere steder er gangveiene bygget opp i terrenget slik at det skal bli lettere å se dyrene. Mange steder kommer du svært nær.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Selve parken med sitt frodige kulturlandskap er dessuten vakker, fredelig og skogkledd.

Les også: Hva med å besøke Astrid Lindgrens verden i Sverige?

Familiepakke med overnatting og guide

Den virkelig store opplevelsen får du og barna dersom dere koster på dere en familiepakke. Da bor dere i parken og får en egen, kunnskapsrik guide som tar dere med rundt. På den måten blir opplevelsen en helt annen enn om dere skal vandre rundt på egenhånd.

Dessuten får barna være med på å mate flere av dyrene.

En familiepakke i Nordens Ark koster cirka 2390 svenske kroner for fire personer.

Traktorfrakt

Da overnatter dere i et firemannsrom på parkens eget, lille hotell. Standarden er forholdsvis enkel, men det er hyggelig, nytt og rent.

Inkludert i prisen er lunsj ved ankomst og tre timers guiding.

Dere rekker over mye, ikke minst fordi dere blir kjørt rundt på lasteplanet bak en minitraktor. Neste dag får dere frokost og ytterligere en times guiding på formiddagen.

Mater ugler med mus

Ikke minst er det en stor opplevelse for barna å få gå inn i buret til lappuglene og være med på å legge hele, døde mus på fôringsbrettet.

De grå, verdige fuglene setter intense øyne i oss før de med et sus svever ned, napper til seg godbiten og suser tilbake til grenen.

Truet av utryddelse

Guide og zoo-lærer i Nordens Ark, Pelle Karlsson, innrømmer gjerne sine egne, blandede følelser med å holde dyr innesperret. Selv de største innhegningene som Nordens Ark tilbyr sine beboere, er ikke det samme som friheten i naturen. Og skulle de vært enda større, ville det vært mye vanskeligere for besøkende å oppleve dyrene på nært hold. Det handler om å finne best mulige kompromisser.

- Egentlig burde ingen dyr vært i fangenskap, innrømmer Karlsson.

Sjeldne raser

Men for mange av dyrene i Nordens Ark er ikke lenger de naturlige omgivelsene noe alternativ. Amurleoparden, for eksempel, er det mest truede kattedyret i verden. I sitt naturlige område på grensen mellom Kina og Nord-Korea er det bare 20-30 ville dyr igjen.

Vi må innse at arten kan stå i fare for å forsvinne helt, men i Nordens Ark kan du fortsatt se den på nært hold.

Formidle naturinteresse

Arbeidet med å formidle holdninger og kunnskap er viktig for Nordens Ark - og for en sann friluftsentusiast som Pelle Karlsson.

- Selv trives jeg best på fjellet og i skogen. Men her har jeg muligheten til å formidle noe som kan inspirere andre, ikke minst barn, til å ta seg ut i naturen selv. Det opplever jeg svært meningsfullt.

Klappe sauer

Særlig for de minste barna kan Lantgården være en stor opplevelse. Dette er Nordens Arks avdeling for husdyr: Sauer, geiter, griser og så videre. Felles for dyrene her, er at de tilhører gamle, nordiske raser som også er truet etter hvert som nye, produksjonseffektive raser overtar.

Mange av dyrene i Lantgården er vant med barn og liker godt å bli klappet. Fjøsene på Lantgården er imponerende rene og velstelte.

Snøleoparden trekker folk

Det er ikke alltid direkte samsvar med det vitenskapelige og det publikumsvennlige i Nordens Ark.

Utad er det snøleopardene som er Nordens Arks varemerke og kanskje største trekkplaster.

Les også: Dette kan dere gjøre med barna i København

Redd hakkespetten!

Men for den vitenskapelige staben er noe av det største å kunne sette ut hvitrygget hakkespett, en fugl som har vært borte fra svenske skoger i mer enn 30 år.

Slikt er kanskje ikke like spektakulært som å se en tiger rive opp store kjøttstykker, men det er viktig for å bevare artsrikdommen i naturen.

Mer om Nordens Ark finner du her.

Flere dyrepark-opplevelser

Barn elsker dyreparker. Nordens Ark er ett av mange alternativer for en familie på ferie i Norge og Skandinavia. Her er noen flere muligheter:

Amadeusparken

Dette er en søt, oversiktlig og småbarnsvennlig dyrepark langs E6 et stykke sør for Hamar. Her finner du gibbonaper, sebraer, slanger og mange andre dyr, men også et rikt utvalg husdyr. Amadeusparken er ideell for småbarnsfamilier med rolig tempo og fravær av kommersielt kjør. Her er det lekeplass og tilrettelagt for piknik. For barna er hovedattraksjonen at dere kan få kjøpe godkjent fôr til noen av dyrene slik at barna kan få mate dem selv.

Dyreparken i Kristiansand

Trenger ingen nærmere presentasjon. Dette er en av Norges største turistattraksjoner, ikke minst for barnefamilier. Som dyrepark er den flott, men byr på veldig mye annet i tillegg som legger beslag på barnas oppmerksomhet: Kardemomme By, Kaptein Sabeltanns verden og så videre. Om dette er en fordel eller ulempe, må dere nesten avgjøre selv. Vær forberedt på høyt kjøpepress hvis dere har med barn i den verste sabeltann-alderen midt i skoleferien.

Oslo Reptilpark

En hel dyrepark - innendørs midt i hovedstaden. I St. Olavsgate kan barna oppleve en spennende verden av slanger, øgler, edderkopper og til og med krokodiller. Barna kan til og med få holde en ordentlig, levende slange.

Langedrag Naturpark

Et høyfjell-zoo kjent fra tv, kanskje mest kjent for ulvene sine. Men det er mange andre dyr her også. Langedrag tilbyr familieleir hvor barn og foreldre får være med på dyrestell og andre aktiviteter. Du finner Langedrag ved Nesbyen i Hallingdal.

Knuthenborg Park & Safari

Mens de fleste nordmenn finner veien til Løveparken nær Legoland, har danskene til nå hatt Knuthenborg Park & Safari nesten for seg selv. I en storslått park, anlagt rundt et gods på Lolland er det gjenskapt en afrikansk savanne. Her får du nærkontakt med sjiraffer, neshorn og cirka 70 andre arter gjennom vinduet på din egen bil. Selve hovedattraksjonen er skogen med de sibirske tigrene, som dere opplever på nært hold gjennom bilvinduet. Dere finner Knuthenborg en drøy times kjøring langs E47, i Maribo sør for København.

Les også: Alt du må vite når du reiser med baby og barn

Frösö zoo

I Østersund i Sverige, cirka fire timers kjøring fra Trondheim, finner dere denne parken som byr på alt fra sibirske tigre, sjiraffer og sebraer, til mer hjemlige polarulv og fjellrev. Anlegget er ikke av de flotteste. Loslitt, er en passende betegnelse.Det mest interessante og positivt minneverdige er parkens tropehus, hvor du blant annet kan oppleve de knøttsmå dvergsilkeapene på nært hold, verdens minste apeart. Når barna har sett nok av dyr, holder Frösö zoo seg dessuten med sitt eget tivoli og et lite sirkus.

Krokodille Zoo

I Krokodille Zoo på Falster, en times tur sør for København, finner dere Europas største samling av krokodiller og alligatorer. Anlegget rommer 21 av planetens i alt 23 arter. Også her er det en viktig hensikt å bidra til å redde truede arter fra utryddelse. Krokodille Zoo samarbeider med forsknings- og bevaringsprosjekter blant annet i Kina - og med Akvariet i Bergen.