Lofoten med barn
Ferie i Lofoten med barn
Ferie i Nord-Norge med barn er en opplevelse for alle.
Journalist Tine Haugfos dro på ferie med Ludvig (2) og oppdaget at ferie i Nord-Norge med barn er supert.
Her kan du leie hus med en nærmest folketom strand rett utenfor stuedøra.
Vesterålen med barn
Helt siden jeg var et barn har jeg reist regelmessig til Vesterålen for å besøke slekt. Sist sommer gjorde vi en liten vri på det, og dro på bilferie oppover riksvei 17, også kjent som Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø (177 km). Målet var Lofoten der vi hadde leid et hus sammen med noen venner, for så å dra innom Vesterålen før vi kjørte sørover.
Kystriksveien er ikke for bilsyke barn., med mindre man legger inn mange pauser og overnattinger. Stadige fergeturer deler opp reisen og gjør den mer spennende.
Campingplass med lekeplass
På veien oppover kan man blant annet besøke Petter Dass-museet på Alstadhaug, som på fine dager er et flott sted å slippe ungene fri og tusle rundt.
Ved foten av Torghatten sov vi i telt på en campingplass som har demmet opp vann slik at de mindre barna kan bade. For større barn kan man ta turen gjennom hullet i Torghatten, men man kan også gå rundt hele fjellet med barnevogn.
Denne og alle andre campingplasser vi sov på har for øvrig en eller annen form for lekeplass.
Les også: Tips til hvor du kan reise på ferie med barn
Øyhopping på Helgelandskysten
De syv søstre betraktet vi først og fremst gjennom bilvinduet, men det er fint mulig å ta båt ut til øya Dønna for å se fjelltoppene i all sin prakt. Utenfor kysten er det også mange andre spennende øyer som kan nås med rutebåter, så her kan man bruke en uke på øyhopping om man vil.
Med større barn og litt planlegging kan man også ta med seg sykler og farte rundt.
Båt til Lofoten
Det er aldri langt fra en sandstrand til neste på Helgelandskysten. Det samme gjelder Lofoten. Vi tok båten fra Bodø til Moskenes, en overfart som er langt rimeligere enn å ta Hurtigruta fra Bodø til Stamsund med mindre man får billetter til kampanjepris. Imidlertid er det forskjell i komfort og mattilbud. På ferga til Lofoten fikk vi kjøpt slappe hamburgere varmer opp i mikrobølgeovn, mens vi på flere av de små lokale fergene langs Kystriksveien var blitt godt vant med gode fiskesupper og bacalao.
Lofoten har de senere årene fått stadig flere kafeer, restauranter og gallerier, og veien blir stadig utbedret. For barna har du Lofoten Viking Museum på Borg (rett utenfor Leknes) hvor man kan være med og ro et vikingskip.
Steinbit og dukker
Lofotakvariet i Kabelvåg er ikke er av de største akvariene, men med mange sjødyr og fisk man finner i norske hav, blant annet kongekrabbe og steinbit. At akvariet ikke var så veldig stort, passet imidlertid vår 2-åring godt.
Dagmars dukke- og leketøysmusum på Sakrisøy ved Reine kan være verdt et besøk både for små og store som synes det er artig med dukker og leker.
Les også: Slik gir du barna en fantastisk telttur-opplevelse
Aktiv ferie
Den kjente "Smeden i Sund", Hans Gjertsen, gikk bort i 2006, men noe av verkene hans kan ses i Galleri Ambolten, og en ny smed er på plass og driver stedet videre. For barna er det kanskje mer moro hvis man får se en av de eldre glødekulemotorer og semidieseler bli startet opp på Sund Fiskerimuseum som ligger samme sted.
Lofoten har også flotte sandstrender hvor man kan gå på skjellsanking, og store og små fjell som kan bestiges, noen av dem også med små ben. Dere kan ta båtturer på havet eller fiske fra brygga.
Kaldt bad
Vi leide et hus rett utenfor Leknes, slik at alt vi ville oppleve var innenfor rimelig kjøreavstand. Rett utenfor stuedøra lå det en fantastisk strand, hvor de minste barna hadde verdens flotteste sandkasse, mens de større barsket seg opp til et bad de kan skryte av vel hjemme. På de beste soldager var det toppen ti andre personer på hele stranda.
Temperaturene er ikke de samme som sørpå, men kanskje nettopp derfor har Lofoten heller aldri blitt belemret med hundrevis av høye hoteller.
Les også: Lyst å besøke Astrid Lindgrens verden?
Denne saken ble første gang publisert 29/12 2010, og sist oppdatert 03/04 2018.