Familieferie i Italia
Tre ulike forslag til familieferie i Italia
Reis til Sardinia, Toscana eller Pompeii med barna!
Drømmer du om familieferie i Italia?
Våre journalister har vært på tre ulike steder i Italia, og utforsket aktiviteter for barnefamilier på tur. Sjekk ut!
Ferie med barn i Sardinia
Grethe Rønningen dro til barnevennlige Sardinia:
På denne barnevennlige øya er det ikke langt mellom de flotte sandstrendene, og veldig mange av dem har den fine, hvite stranden som er langgrunn. Helt perfekt for de små. Dessuten er Italia supert i matveien. Skulle det ikke gå med fisk, har man alltids plenty med pasta og pizza.
Den beste stranden for barnefamilien er kanskje La Pelorosa på nordenden av den italienske øya. Vannet er krystallklart, sanden finfin - et perfekt sted å bygge sandslott. Du får leid parasoll og solsenger og det er flust av strandselgere som kan tilby noe å spise og drikke. Strandstedet ligger en kort kjøretur fra den flotte byen Alghero.
Lei et hus
Vil du søke til steder som har litt mindre turistmengder, kan det være lurt å leie hus på et lite sted. Lei gjerne et hus med utgang rett mot stranden. Det koster litt mer, men reiser dere to familier sammen, kan dere leie et stort hus til en tålelig pris.
Solanas på sørøstenden av øya, er et rolig alternativ. Stedet ligger ikke langt unna øyas hovedstad Cagliari, men det er lite å gjøre der annet enn å slappe av, så ha en leiebil.
Slik reiser du til Sardinia
Flyreisen til Sardinia tar litt over tre timer. Du kan enten kjøpe pakkereiser, eller du kan bestille fly og bosted separat, alt etter hva som passer dere best.
Unngå å reise til Sardinia i slutten av juli og i august. Da er det et sant feriehelvete for nordmenn som ikke orker sololjeglatte italienere i minibadebukse klint innpå seg. Alle er på ferie da, og øya er superpopulær blant italienere.
Pompeii, Vesuv og Amalfikysten
Karine Næss Frafjord reiste til Italia med barn, og tok dem med på en opplevelse de sent vil glemme:
Vesuv og Pompeii
Vesuv er den eneste aktive vulkanen på det europeiske fastlandet. Det mest kjente utbruddet fant sted 24. august i år 79 e.Kr. Utbruddet begravde - bokstavelig talt levende - den romerske byen Pompeii under et seks meter tykt lag av vulkansk aske. Også to av nabobyene ble rammet.
Den enkleste måten å komme seg hit på, er å fly til Roma, leie bil og kjøre de cirka 20 milene til Napoli.
Informasjon om Pompeii: www.pompeiisites.org
Om bussturer til Vesuv: www.busviadelvesuvio.com
Om Sorrentinohalvøya: www.sorrentotourism.com
I Italia er det faktisk enkelt komme til topps på en ordentlig vulkan og titte ned i det enorme krateret. Turen til toppen av Vesuv kan også inneholde et besøk i restene av den romerske byen Pompeii, som ble begravd av aske for nesten 2000 år siden. Spennende, både for store og små!
Det går også fint an å kombinere opplevelsene med et bad på en av de herlige strendene langs Amalfikysten.
Les også: Seks fjellturer som er perfekt som barnefamilier
Vesuv
Monte Vesuvio, som vulkanen heter på italiensk, ligger like utenfor Napoli. Dette er den eneste aktive vulkanen på det europeiske fastland. Forskere har konkludert med at vulkanen har hatt 50 utbrudd de siste 2000 årene.
Fjellet er omkranset av en stor nasjonalpark. Naturen er flott og frodig nederst, der det dyrkes vindruer, frukt og grønnsaker i den næringsrike vulkanske jorden. Jo nærmere toppen du kommer, desto skrinnere blir naturen og luften kjøligere. I klarvær er utsikten over Napolibukta fantastisk. Det var varmt i Napoli-området den sommerdagen vi skulle til topps, og en lang fjelltur fristet ingen.
Heldigvis er det flere veier til topps, noen er mer behagelige og småbarnsvennlige enn andre. De fleste tar seg opp det meste av veien med buss eller bil; bare de sprekeste går hele veien opp til toppen, 1281 meter over havet.
Les også: Sjekk her om du vurderer bilferie med barna
Ta buss til toppen
Vi valgte en organisert tur, og angret ikke på det. Spesialkonstruerte fjellbusser kjørte oss nesten til toppen på et kvarters tid. Vær oppmerksom på barn som lett blir bilsyke, det er krappe svinger på veien!
På toppen fikk vi to timer på egen hånd, og de aller fleste tok beina fatt den siste strekningen for å se krateret på nært hold.
Ingen av oss var skodd for fjelltur, men turen opp på stien med løs lavasand gikk greit likevel. Alle var så ivrige etter å se krateret at det siste stykket på en halvtimes gange ble en ren sjarmøretappe. Vi hadde med oss vannflasker, men fikk kjøpe iskaldt drikke i kiosken på toppen.
Vi fikk også tilbud om en guidet rundtur, men valgte heller å bruke tiden på å studere det spennende krateret sammen med ungene i fred og ro. Å stå på toppen av et vulkankrater er en mektig opplevelse.
Krateret måler 650 meter i diameter og er 230 meter dypt. Våre unger var litt skuffet over at de ikke så røyk og glødende lava der nede, men spennende var det likevel. På nedturen var lommene fulle av lavastein i alle varianter.
Du bør være tidlig ute når du skal besøke Pompeii, både for å unngå kø, men også for å slippe unna den verste heten om sommeren. Det finnes flere arrangører som tilbyr guidede turer både til Vesuv og Pompeii, men vår erfaring er at det er greiest å dra på egen hånd når man reiser med barn. Da kan familien ta turen i sitt eget tempo og ta pauser når det trengs.
Amfalikysten
En tur til Vesuv og Pompeii kan være både varmt og utmattende, spesielt i sommermånedene. Heldigvis er det ikke langt til flotte strender på Amalfikysten.
Den bildeskjønne strekningen ligger på Sorrentinohalvøya rett sør for Napoli og er vel verdt et besøk. Utsikten kan ta pusten fra noen hver, og det er ikke uten grunn at kyststrekningen kalles verdens vakreste. Sorrento, Positano og et perlekjede av andre små, pittoreske byer klamrer seg til klippene.
Men også her har turismen fått et godt tak. Kan du unngå sommermånedene juli og august, så gjør det. Disse perlene får et helt annet preg når man kan besøke dem i fred og ro uten å stå i kø sammen med horder av andre turister.
Du kommer seg enklest hit med egen bil, men vær oppmerksom på trafikken. Den er ikke like sivilisert som hjemme! Spesielt i helgene, når italienerne skal nyte strandlivet, kan det oppstå det komplette kaos på veien ut til halvøya.
Med egen bil har man også frihet til å utforske hele den fire mil lange strekningen, samt landsbyer og små bortgjemte steder oppe i fjellene. Alle byene har sine egne strender, men perlene finner du hvis du leter litt.
Les også: Hit kan du dra på ferie i Norge med barna!
Toscana med barn
Marte Lindstad Næss tok deler av fødselspermisjonen i Italia, Toscana, og angrer ikke et sekund:
Vi valgte Italia, og synes vi traff blink. Fødselspermisjon og ferie har vi lagt til et land hvor vi langt ifra er de eneste som synes at vi har verdens herligeste, lille godgutt. Her skal vi være i hele 10 uker. Italienere elsker barn, og da mener jeg ikke bare damene over 60, som fremdeles venter på egne barnebarn. Til og med scooterkjørende tenåringsgutter stopper opp for å si «ciao!» til Oskar. Ikke rart at nettopp «ciao» var hans aller første ord.
Selv om vi ikke ville reise for langt, ønsket vi å bytte ut barnevogntrilling over brøytekanter av is med trilling med is i hånda. Vi hadde hørt at italienerne er glade i barn, og ikke minst visste vi at vi voksne ville kose oss i matveien.
Men når lønner det seg å dra? I midten eller sent i permisjonstiden?
Vi fikk ingen fasitsvar fra andre foreldre. Har du et barn som kryper eller går, krever det mer enn et barn som kun spreller på ryggen. Samtidig kan et eldre barn kose seg med selvstendig lek med et par byggeklosser eller bading i et plaskebasseng. Vi la derfor ikke så mye vekt på hvor gammel Oskar skulle være på turen. Etter å ha løst det praktisk med permisjonstid og ferie, bestemte vi oss for å reise fra midten av mars til slutten av mai. Ved avreise var Oskar rundt 7 måneder.
Bosted i Toscana
Vi ville til Toscana og hadde lyst til å bo på et lite sted. Vi så for oss en pittoresk by ved kysten, så Oskar kunne dyppe de små tærne sine i havet på solrike dager.
Med et søk på utleie i utlandet fant vi fram til en nordmann bosatt i Italia som drev med utleie. Han hjalp oss med det vi lurte på, og anbefalte en bolig i en liten by på Etruskerkysten. Her blir det tidligere vår og sommer enn ellers i Toscana, noe som passet oss godt. Det var også godt å kunne forholde seg til en norsk- og italiensktalende kontaktperson, som kunne hjelpe oss med å bli kjent i området, gjøre avtaler med utleier og bistå ved et eventuelt legebesøk.
Siden vi reiste utenom høysesongen, kunne vi leie en større leilighet enn vi ellers hadde hatt råd til. Vi ønsket et kjøkken der vi kunne lage vår egen barnemat og pasta carbonara. Når vi først skulle være borte så lenge, ville vi også ha hage å boltre oss i, og et eget soverom til Oskar. Dette kunne brukes som gjesterom når vi fikk besøk.
Leier du av privatpersoner, kan du være heldig og få noen ekstra goder på kjøpet. I vårt tilfelle besto lykken i at Alfonsina savnet barnebarn og sporenstreks tok Oskar til seg. Vi opplevde blant annet at Alfonsina stakk innom med kake, en italiensk barnebok og en god flaske vin. Kanskje gjorde hun det som påskudd for å inspisere leiligheten, hva vet vi. Men uansett var det bare hyggelig for vår del.
Leie bil i Toscana
Vi valgte å ta med bilen til Italia. Ole kjørte og jeg fløy med Oskar. 10 uker uten bil kunne blitt tungvint ettersom vi bodde et stykke unna det meste. Ved å ta bilen kunne vi også pakke med oss ting som strengt tatt ikke var nødvendig.