Cruise med barn

Slik er cruise i karibien med barn

Cruise i middelhavet med barn? Sjekk hvordan det er!

CRUISE MED BARN:  FOTO: Linn Hanssen
CRUISE MED BARN: FOTO: Linn Hanssen Foto: FOTO: Linn Hanssen
Først publisert Sist oppdatert

- Mamma, skal vi på båttur snart? spør 2-åringen.

Vi overlevde faktisk gårsdagens flytur, selv med en urolig og utlåmodig smågutt i setet mellom oss.

Nå har vi vært på cruise i ett døgn, og Emil har ennå ikke skjønt at vi er på et skip. Han har likevel funnet ut at dette cruise-greiene er veldig gøy, for det betyr at man får bade i basseng og spise mye is.

Alle behov er dekket

Alt han kan tenke seg av gleder her i livet, som badebasseng, is, heis, musikk, fotball, pasta, sushi, pølse, pommes frites, kake, pappa, mamma og andre barn, er alltid i umiddelbar nærhet.

Han trenger aldri å vente på noe eller utsette et eneste behov. Det eneste som mangler er et utendørs klatrestativ, sandkasse og huske.

- Vi er på båttur nå, forklarer jeg.

- Nei, sier minsten, og smiler overbærende.

BADELAND: Som så mange andre cruiseskip, er Norwegian Epic et flytende badeland.
BADELAND: Som så mange andre cruiseskip, er Norwegian Epic et flytende badeland. Foto: FOTO: Linn Hanssen

Støyende bassengområde

Vi har vært på cruise før, uten barn. Da oppholdt vi oss så langt unna barnebassengene som mulig.

Og med god grunn: Bassengområdet er det mest støyende stedet på hele båten. Her ligger barnefamiliene tett i tett, langt innenfor hverandres intimsfærer, og her spilles det alltid musikk eller foregår høylytt underholdning og konkurranser.

Det kan altså hende at cruiselivet får deg til å fantaserie om ferie uten barn...

Bassenglykke for barna

For barna er cruise nærmest ensbetydende med vannlek. Bassenglivet er liksom kjernen av ferien, og bassengområdet er virkelig topp. Det skal de ha, de som ordner med slikt.

Her er det flere bassenger med ulik dybde og form, vannsklier både for de aller minste og de aller tøffeste, morsomme figurer og fontener som spruter vann, boblebad og utedusjer. Vannet er til og med oppvarmet.

- Jeg først!

Jeg har småløpt etter Emil i to og en halv time.

Avkommet spurter fra det ene barnebassenget til det andre. Han kjører vannsklie i miniatyr, helt alene, og bryr seg ikke om at han svelger en halvliter klorvann, eller at han får blåmerker når han sklir i trappa.

Det spiller ingen rolle, bare den spanske 3-åringen ikke kommer foran ham i køen.

- Jeg først, jeg først!

Kald mamma

Etter ytterligere tre runder i sklia og fire bassengbytter, foreslår jeg at vi kanskje kan ta en badepause. Hva med å kle på oss og spise litt is?

- Neeeeei! Jeg vil bade!

- Vi må opp. Du begynner å bli kald.

Vel, egentlig er det mamma som er kald. Det varme vannet i bassenget er veldig grunt. Dessuten er jeg i ferd med å bli litt lei av bassengløping.

Les også: Slik får du et komplett reiseapotek for barnefamilien

Ketsjup og sjokoladeis

Ti minutter og ett raserianfall senere sitter han ved et bord på utekafeen og spiser pølser og pommes frites med ketsjup og sjokoladeis. Jo da, det finnes sunnere alternativer, men grove rundstykker med tunfisksalat kan liksom ikke konkurrere med pølser.

- Bade mer etterpå, konstaterer 2-åringen, og ser litt skeptisk mot de godt voksne engelskmennene som svinger seg til livemusikken ved bassengkanten.

Streng barneklubb

Noen dekk under oss er det barneklubb for bleiefrie barn over 3 år. Der slipper ikke Emil inn. Vi prøvde, men de var nådeløse. Verken bleiebarn eller voksne får komme innenfor porten.

Som resepsjonisten så tilfreds sa: «Synd for dere, men trygt for foreldrene til barna som har lov til å være her.»

Stillesone og sportsdekk

Den store fordelen med 2-åringer er at de som oftest sover litt på dagtid. Dermed kan vi ta med oss vogna opp til det som kalles stillesonen på soldekket. Der kan vi ligge i fred og ro og lese noen sider i ei bok.

PÅ SPORTSDEKKET: Her kan man koble av fra
det hektiske og støyende bassenglivet.
PÅ SPORTSDEKKET: Her kan man koble av fra det hektiske og støyende bassenglivet. Foto: FOTO: Linn Hanssen

Etterpå finner vi fram til sportsdekket, det eneste stedet på skipet hvor småen trygt kan løpe rundt på egen hånd. Her er det også ganske stille. Den kombinerte fotball- og basketballbanen er inngjerdet og til fri disposisjon.

Det finnes også klatrevegg og flere andre treningstilbud.

Solnedgang og kveldsshow

Litt løping blir det også på soldekket, i hvert fall om kvelden. Tomme solsenger på rekke og rad blir til en spennende hinderløype når de voksne skal se sola gå ned i Middelhavet.

Små barn er enkle å glede. Når vi ikke rekker kveldsshowet på grunn av et uventet bleieskift, er solsenghopping og heiskjøring et fullverdig alternativ. Opp og ned, fra dekk 4 til 15, og så ned igjen. Trykke selv, mange ganger.

God hygiene

- Vil ikke ha sprit, sier 2-åringen, og gjemmer hendene demonstrativt bak på ryggen.

Råd når du reiser på cruise med barn

Planlegg nøye: Tenk gjennom hva slags cruise som passer for dere -og sjekk tilbudene til barn under 3 år.

Bestilling: Du kan bestille fra et rederi, f.eks Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Disney Cruise Line og Carnival Cruise Lines og gjennom vanlige reisebyråer eller turoperatører. Cruise.no, Star Tour, Apollo, Wondercruises. no, Nordmanns-Reiser, Cruisespesialisten og Reiselyst.no tilbyr det cruiset vi var med på.

Velg et nytt skip: Det bygges stadig nye skip, og de gamle blir fort slitte og utdaterte.

Kjøp større plass: Lugarer er mindre enn hotellrom. Legg gjerne litt ekstra penger i en større, utvendig lugar med balkong.

Ta med nødvendigheter: Butikkene om bord inneholder stort sett parfyme, smykker og klær. Babymat og bleier og badebleier bør du ta med.

...og trille: Små barn som sovner tidlig om kvelden - eller midt på dagen - trenger en trille å sove i. NB! Gangene på båten er for trange for store norske barnevogner med traktordekk.

Ikke bare buffét: Det kan bli kjedelig med buffé tre ganger om dagen i sju dager. Velg en cruisebåt med valgfrie spisetider og mange restauranter. Bordreservasjon kan være lurt.

Mat på rommet: Måltider kan ofte bestilles til rommet, uten ekstra kostnad. Dette anbefales, særlig om man har balkong.

Vær tidlig ute: Regn med at det blir kamp om solsengene ved bassenget de dagene dere er til sjøs.

Glem vanlige leggetider: Med mindre du helst vil være i lugaren fra tidlig kveld, la barna være oppe lenger enn vanlig - og legg til rette for en liten siesta midt på dagen.

Oppsøk stillhet: Finn deg en solseng lengst mulig unna barnebassenget.

Oppsøk ballbingen: Bruk litt tid på sportsdekket hvis minsten trenger å løpe fra seg!

Utflukter: I stedet for å booke organiserte utflukter på destinasjonene, kan det ofte lønne seg å ordne det på egen hånd.

God hygiene er av naturlige årsaker helt nødvendig på et cruiseskip med 3000 - 4000 mennesker. Det står beholdere med desinfeksjonssprit i alle heiser og restauranter. For sikkerhetsskyld står også de ansatte klare til å spraye hendene våre når vi skal spise.

Emil synes dette er noe tull. Det hjelper ikke at damen med spriten klapper ham på hodet og sier «high five».

Maten om bord

Det er dag tre, og tid for å velge dagens restaurant. Vi har allerede testet én av de mange à la carte-restaurantene. Ostesuppa, lammet og sjokoladefondanten var absolutt av god kvalitet.

Vi har også hatt en behagelig formiddag i Marseilles, med... kremt... pizza i det trivelige havneområdet.

Dessuten har vi fått med oss skipets middagsshow. Maten ble fortært mens artistene spilte, sang og gjorde akrobatiske øvelser på scenen og hengende i taket. De voksne var ikke direkte overbegeistret, men opplegget falt i smak hos barna.

Les også: Slik overlever du reisesyke barn

Innholdsrik frokostbuffet

Og vi har spist laksesushi til lunsj, samt raidet den innholdsrike frokostbuffeen.

Frukt, grove rundstykker og nylaget omelett med grønnsaker ligger side om side med amerikanske pannekaker, wienerbrød og småkaker. Utvalget er bedre enn jeg har sett noe annet sted.

- Ååå, kake, sa Emil, da vi gikk rundt for å få oversikten over buffeten, omtrent en halvtime etter vi hadde våknet.

Det er litt vanskelig å motivere barna til å spise sunn frokost når amerikaneren på nabobordet starter dagen med cola og sjokoladekake.

Moro på japansk

I dag bestemmer vi oss for å teste japansk teppanyaki. Vi sitter i en halvsirkel sammen med fem andre, med ei bordplate foran oss og en stor stekeflate i midten.

Kokken sjonglerer og skramler med stekeredskapene, før han begynner å leke med maten samtidig som han steker den.

Egg kastets i lufta og kakkes elegant før de blir blandet med stekt ris og hvitløk. Noen av eggebitene blir skutt med stekespaden rett inn i munnen til gjestene, blant dem Emils far. Gutten måper, gaper og hviner av fryd. Kasting av mat er helt i hans stil.

Deretter steker kokken kjøtt og grønnsaker etter hver enkelts ønske. Vi håper flere enn oss skjønner at det går an å ta en pause fra buffeen, og at denne restauranten passer perfekt for barn.

- Bedre enn hotell

Ved bassengkanten møter vi Joseph og Fina Alboquers fra Andorra. De reiser på cruise hvert år med tvillingene Carla og Nil. 6-åringene har så vidt tid til å ta en to minutters pause fra vannet.

IDYLL: Frokost på egen balkong er en fin start på dagen.
IDYLL: Frokost på egen balkong er en fin start på dagen. Foto: FOTO: Linn Hanssen

- Vi synes cruise er bedre enn hotell. Her er det mer å finne på, og vi trenger ikke ha med bagasje når vi går i land på nye steder. Perfekt, sier Joseph.

Lille Nil synes også forestillingen med den anerkjente performance art-gruppa Blue Man Group er stor stas.

Savner barnepass

Også Leopold og Sandra Kraaijenhagen fra Nederland har vært på cruise før, men dette er første gangen med barn. 10 måneder gamle Philip kravler rundt på mammas solseng.

- Det fungerer fint. Philip er enkel å ha med å gjøre, men vi skulle likevel ønske det var mulig å få barnepass til ham, slik at vi kunne fått oss et par timer med voksentid, sier Leopold.

Les også: Alt du må vite om å reise med barn og baby

Ikke for de minste

Inma Amat fra Spania anbefaler ikke å dra på cruise med de aller minste. Sønnen James (4) har det topp, men datteren på 15 måneder er igjen hjemme.

- Vi hadde med James på cruise da han var halvannet år, men da hadde han ingen glede av det. Nå synes han det er supert, særlig i bassenget. Her har de heldigvis ferskvann i bassengene, ikke saltvann som på det forrige skipet, sier Inma.

- Det eneste minuset er at ikke alle restaurantene er gratis. Noen steder må man betale litt ekstra.

Leggetid

To og en halv time etter vanlig leggetid triller vi sønnen fram og tilbake i korridorene for å få ham til å sovne. Deretter legger vi ham i barnesenga, som er altfor kort, men som samtidig tar opp drøyt halvparten av gulvplassen på lugaren.

Mens vi var ute, har noen tatt av sengeteppet på senga vår og formet en svane av håndklærne.

Vi fyller ut et skjema om at vi ønsker frokost på rommet neste morgen.

Frokost på egen balkong

Åtte timer senere blir vi vekket av en telefon og får beskjed om at frokosten er på vei.

Minsten setter seg på balkongen og ser på havet mens han nyter sukkersøt frokostblanding med melk. Mamma og pappa drikker kaffe og spiser croissanter. Også dette er en fin og rolig avveksling fra buffeen.

Farvel

Vi nærmer oss Palma de Mallorca og skal snart forlate cruiseskipet for siste gang. Emil går ut på dekk og vinker motvillig til bassenget.

- Ha det, bassengen min. Glaaad i deg!

Les også: Slik skaffer du pass til barnet

Fordeler og ulemper med cruise med barn

Fordeler:

Pris: Cruise er billigere enn før og de fleste rederiene har svært lave priser for barn opp til 17 år. Prisene på middelhavscruise varierer sterkt etter årstid og ledig kapasitet. I høysesong koster sju dager med Norwegian Epic for en familie på to voksne og to barn fra 25 000 kroner. Prisen inkluderer cruise med helpensjon, fly fra Oslo, transport t/r flyplassen, innvendig familielugar, havneavgifter, skatter og de fleste aktiviteter og underholdningstilbud om bord, blant annet barneklubben. Du må betale ekstra for drikkevarer, organiserte utflukter i land og driks/serviceavgift.

REISERUTA

Vi reiste med Norwegian Epic (Norwegian Cruise Line) fra Barcelona til Mallorca via Marseilles (3 netter). Cruiset går vanligvis fra Barcelona, videre til Firenze (Livorno), Roma (Civitavecchia), Napoli og Palma de Mallorca og tilbake til Barcelona (7 netter). Enkelte avganger starter og stopper på Mallorca.

Vi gjør oppmerksom på at vår reise var i regi av Star Tour.

Barnevennlig: Cruiselivet er perfekt for barn. Noen rederier har aldersbestemte barneklubber for barn helt ned til 6 måneder. Barnas sikkerhet blir svært godt ivaretatt. Morsomme bassenger, selvbetjente softismaskiner, fri tilgang til mat, og spennende underholdning er supert.

Alt på ett sted: Båtene er store, men oversiktlige, og man behøver ikke å bruke tid på logistikk. I tillegg til restauranter, barer, solstoler og bassengområder med sklier og boblebad, finnes kveldsshow, barneshow, kino, treningsrom, klatrevegg, ballbinger, barneklubber, shopping, kasino, frisør og spa. Det er også lege om bord.

Mat: Du kan fråtse i mat, sunn og usunn, hele døgnet. Alle finner noe de liker, og nesten alt er inkludert i billettprisen. Regn med at maten er svært trygg.

All inclusive: Det som ikke er inkludert i prisen, betaler du med romkortet ditt. Du trenger ingen kontanter.

God service: Sengene blir redd opp både morgen og kveld. Room service koster ikke noe ekstra.

Ulemper:

Støy og mye folk: Det spilles nesten alltid høy musikk ved bassengområdet. Man har andre mennesker rundt seg hele tiden.

Trangt: Lugarene er trangere enn hotellrom - særlig når man må presse inn en barneseng.

Begrenset område: Det kan føles litt klaustrofobisk ikke å kunne forlate skipet bortsett fra når det ligger til kai.

Fotfølging av barn: De minste barna må fotfølges hele tiden.

Strenge regler: Bleiebarn er uønsket i bassengene, men regelen ble ikke håndhevet på vårt cruise. 2-åringen tilbragte timevis i bassenget iført badebleie. Sjekk dette på forhånd, samt om båtens barneklubb er åpen for de minste.