Oppskrift pai med rabarbra
La barna lage sin egen sommerpai
5 små minipaier på 1-2-3!
Det er bare å glede seg: Med sommeren rett rundt hjørnet, vil det også snart bugne av saftige, solmodne bær! Jordbær, blåbær, bringebær og rips - fins det noe mer sommerlig å putte i munnen?
Riktignok blir ikke bærene modne før sommeren er godt i gang. Men mens vi venter, er det høysesong for en annen godbit: Rabarbra!
Har du verken rabarbra eller bær i din egen hage, er det garantert noen i nabolaget som har mer enn nok. Eventuelt kan du kjøpe både rabarbra og bær i butikken.
Og så, når ingrediensene er i hus, lærer du barna å lage denne deigen helt selv. Det er både enkelt og morsomt - og blir til fantastisk gode minipaier som både dufter og smaker av sommer og sol.
Hurra for barnas bærfest!
Barnas sommerpai
Til mørdeigen trenger dere:
- 300 g hvetemel
- 200 g smør
- 2 ss sukker
- 2 ts kaldt vann
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Slik gjør dere det:
Mål opp alle ingrediensene.
Skjær smøret i terninger.
Ha mel og smør i kjøkkenmaskin eller foodprosessor. Bland til det er en kornete deig.
Tilsett sukker og vann. Kjør deigen til den er klumpete. Kna klumpene sammen.
Legg deigen kaldt i minst 30 minutter.
Diegen holder flere dager i kjøleskapet, om dere vil spare litt til senere bruk.
Bær, rabarbra eller frukt
Mens deigen blir kald lager dere klart fyllet.
Til fyllet trenger dere:
- Syltetøy
- 1 ss maisenna
- 2 ss sukker
- Bær, rabarbra eller frukt etter eget ønske, nok til å dekke bunnen av paien
- 1 egg, lett sammenvispet
- Perlesukker
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slik lager dere paiene:
Kjevle ut deigen til ønsket størrelse. Av denne oppskriften kan du lage 5 små paier.
Legg emnene på bakepapir.
Smør syltetøy utover hele bunnen. Bland maisenna og sukker i en liten skål, og strø litt av blandingen oppå syltetøyet. Det gjør at paien ikke blir for fuktig.
Legg bær eller rabarbra i småbiter utover bunnen, men ikke helt ut i kanten. Brett kanten innover.
Smør paideigen med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker tilslutt.
Per Olav Sølvberg
- Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
- Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
- Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
- Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.
Stekes på 180 grader i ca. 40 minutter.