Oppskrift pai med rabarbra

La barna lage sin egen sommerpai

5 små minipaier på 1-2-3!

SOMMERPAI: Tjuvstart sommerstemningen med rabarbrapai!
SOMMERPAI: Tjuvstart sommerstemningen med rabarbrapai! Foto: Foto: Per Olav Sølvberg
Først publisert Sist oppdatert

Det er bare å glede seg: Med sommeren rett rundt hjørnet, vil det også snart bugne av saftige, solmodne bær! Jordbær, blåbær, bringebær og rips - fins det noe mer sommerlig å putte i munnen?

Riktignok blir ikke bærene modne før sommeren er godt i gang. Men mens vi venter, er det høysesong for en annen godbit: Rabarbra!

Har du verken rabarbra eller bær i din egen hage, er det garantert noen i nabolaget som har mer enn nok. Eventuelt kan du kjøpe både rabarbra og bær i butikken.

Og så, når ingrediensene er i hus, lærer du barna å lage denne deigen helt selv. Det er både enkelt og morsomt - og blir til fantastisk gode minipaier som både dufter og smaker av sommer og sol.

Hurra for barnas bærfest!

Barnas sommerpai

Til mørdeigen trenger dere:

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ts kaldt vann

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Slik gjør dere det:

HEI PÅ DEIG: Mørdeig er lett å lage for små barnehender, og holder seg godt i kjøleskapet dersom du vil lage en stor porsjon.
HEI PÅ DEIG: Mørdeig er lett å lage for små barnehender, og holder seg godt i kjøleskapet dersom du vil lage en stor porsjon. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Mål opp alle ingrediensene. 

Skjær smøret i terninger.

Ha mel og smør i kjøkkenmaskin eller foodprosessor. Bland til det er en kornete deig.

Tilsett sukker og vann. Kjør deigen til den er klumpete. Kna klumpene sammen.

Legg deigen kaldt i minst 30 minutter.

Diegen holder flere dager i kjøleskapet, om dere vil spare litt til senere bruk.

Bær, rabarbra eller frukt

Mens deigen blir kald lager dere klart fyllet.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Til fyllet trenger dere:

  • Syltetøy
  • 1 ss maisenna
  • 2 ss sukker
  • Bær, rabarbra eller frukt etter eget ønske, nok til å dekke bunnen av paien
  • 1 egg, lett sammenvispet
  • Perlesukker

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik lager dere paiene:

Kjevle ut deigen til ønsket størrelse. Av denne oppskriften kan du lage 5 små paier.

FRISTENDE PAKKE: Fyll minipaiene med bær, frukt eller rabarbra som barna har plukket inn fra hagen. Eller kjøp godsakene i butikken. Knallgodt uansett!
FRISTENDE PAKKE: Fyll minipaiene med bær, frukt eller rabarbra som barna har plukket inn fra hagen. Eller kjøp godsakene i butikken. Knallgodt uansett! Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Legg emnene på bakepapir.

Smør syltetøy utover hele bunnen. Bland maisenna og sukker i en liten skål, og strø litt av blandingen oppå syltetøyet. Det gjør at paien ikke blir for fuktig.

Legg bær eller rabarbra i småbiter utover bunnen, men ikke helt ut i kanten. Brett kanten innover.

Smør paideigen med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker tilslutt.

Per Olav Sølvberg

  • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
  • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
  • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
  • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

Stekes på 180 grader i ca. 40 minutter.