Nyttårsforsetter for barnefamilier

- Det er lettere å begynne med noe, enn å slutte

La nyttårsforsettene handle om hva dere vil gjøre mer av, i stedet for hva dere bør gjøre mindre av.

SAMMEN: Finn felles nyttårsforsetter for hele familien, og ha som mål at de skal skape mer kos.
SAMMEN: Finn felles nyttårsforsetter for hele familien, og ha som mål at de skal skape mer kos. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Mange nyttårsforsetter er tuftet på ting barn eller voksne ønsker å slutte med eller gjøre mindre av.

- Det kan dreie seg om å slutte å spise godteri eller å bruke mindre tid på nettbrett eller TV-spill. Det å motivere seg for å slutte med noe, er imidlertid vanskelig. Det er da lettere å motivere seg for å begynne med en alternativ aktivitet, sier Belinda Ekornås.

Hun er spesialrådgiver i Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging RVTS Øst, og har for øvrig mange års erfaring som psykologspesialist i BUP.

Snakk med barna

Ekornås mener derfor familiens nyttårsforsetter heller bør fokusere på å begynne med noe nytt enn å gjøre mindre av noe dere syns er lystbetont.

- Når dere skal finne gode nyttårsforsetter, som hele familien kan ha sammen og kose seg med, er det viktig å snakke med barna om hva de syns er spennende, sier hun.  

Tenk litt utenfor boksen som foreldre og tilpass aktivitet til barnets alder.

Forsøk så å finne på noe som kan fenge både store og små.

- Det viktigste av alt er likevel at de er noe som hele familien syns er kjekt og som gir energi. Nyttårsforsettet skal ikke bli et tiltak å gjennomføre, for slike aktiviteter er det nok av i familier fra før, sier hun.

Vær realistisk i forhold til at dette er noe som er gjennomførbart i en hektisk hverdag.

Ta grep

Barnehagelærer og styrer i Espira Kløverenga barnehage Camilla Hagstrøm forteller at hun generelt er litt skeptisk til forsetter.

- Jeg syns egentlig ikke nyttårsforsetter er veien å gå. Slike forsetter forbindes med noe som dras intenst i gang i et par uker før det dessverre har lett for å skli ut, sier hun.

Når det gjelder familien, barna og foreldrenes liv sammen, syns hun derfor heller vi bør ha fokus på å gjøre små endringer til det bedre når det passer seg slik.

Sørg så for at endringene opprettholdes over tid.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- Og start med å ta en god titt på hvordan ståa er i dag og finn ut hva du ønsker å endre. Vær kritisk og våg å ta grep selv om du må gå et lite stykke utenfor komfortsonen. Hvis du finner ut at du egentlig er ganske fornøyd med tingenes tilstand, er det jo godt å kunne kose seg litt med den følelsen også, sier Hagstrøm.

Her er barnepsykologen og barnehagelærerens beste forslag til nyttårsforsetter for hele familien:

Erstatt skjermtid med kos

- Mange foreldre ønsker nok at det skal være mindre skjermbruk på ettermiddager og kvelder, og dette er jo fornuftig siden det hvite lyset som for eksempel kommer fra nettbrett og mobiltelefoner helst bør unngås de siste timene før leggetid, sier Belinda Ekornås.

Hun forteller at dette lyset påvirker hormonet melatonin som styrer søvn og våkenhet, og at det derfor kan være vanskelig å sove når man legger bort skjermen rett før leggetid. 

Nye rutiner

Mindre skjermtid er likevel ikke nødvendigvis noe godt nyttårsforsett i seg selv.

- I stedet for å legge vekt på at barnet ikke skal bruke nettbrett på kvelden, vil jeg heller anbefale at dere innfører en ny rutine som kan hjelpe både store og små til å roe seg ned for kvelden. Det kan for eksempel være at dere skal ha en lesestund før leggetid, sier Ekornås.

Yngre barn kan bli lest for og eldre barn kan kanskje lese for småsøsken, foreldrene eller alene.

- Det er nok først og fremst de største barna som vil ha problemer med å holde dette nyttårsforsettet, for de vil gjerne holde kontakt med venner via nett på ettermiddagen og kveld. Da går det an å legge inn noe tid til å oppdatere seg på nett før lesingen, og for å unngå at det påvirker søvnen, er det mulig å skifte til et gulere lys på mobilen eller nettbrettet, sier hun.

Finn fengende bøker

Hvis barn syns lesestunden høres kjedelig ut, er det lurt å bruke tid på å finne bøker som fenger aldersgruppen.

Fantasybøker er ofte spennende for de litt større barna.

- Kanskje kan også barn og foreldre dra på kino sammen og se en film basert på boken dere har lest, eller dere kan lage en ekstra hyggelig lesekrok i rommet. Det gjelder å snakke med barnet og finne ut hva som vil være spesielt motiverende for ham eller henne, sier hun.

Spill brettspill sammen

Det gode gamle brettspillet kan være et annet alternativ til skjermtid, men uansett skjermbruk er dette en koselig familieaktivitet for alle som har litt tid til overs.

KOSESTUND: Med en god bok som fenger barna, blir lesestunden en skikkelig kosestund.
KOSESTUND: Med en god bok som fenger barna, blir lesestunden en skikkelig kosestund. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Mange er vant til å spille spill på hytta, men dette er en aktivitet som familien kan gjøre sammen hele året – ikke bare i påsken, sier Belinda Ekornås.

Hun legger til at utfordringen blir å finne spill som er riktig for alderen til barnet eller tenåringen.

Husk også at spillet skal fenge både ditt barn og dere som foreldre.

- Barn gjennomskuer nemlig fort om de voksne bare later som det er gøy å spille. Let derfor etter et spill som engasjerer og utforer kreativitet på tvers av alder. Mimespill og fantasispill er ofte moro for alle, sier hun.

Bruk hendene mer

- På TV har det gått flere programmer der barn lager mat eller gjør andre praktiske ting, og både jenter og gutter er nå igjen mer opptatt av håndarbeid og matlaging. Barn holder på med fingerhekling og ungdom strikker eller hekler, sier Belinda Ekornås.

Hun legger til at mange i foreldregenerasjonen er oppvokst med at foreldrene lærte dem både håndarbeid og matlaging, og de har derfor erfaring med at slike aktiviteter er hyggelige for både store og små.

SPILL BRETTSPILL: Det er ingen grunn til at brettspillene kun skal hentes frem i påskeferien.
SPILL BRETTSPILL: Det er ingen grunn til at brettspillene kun skal hentes frem i påskeferien. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Det er kjekt for foreldre å kunne komme hjem til ferdig middag. Det å ha familieprosjekter som å strikke luer, ha en fast smoothiedag eller at man lager middag sammen eller til hverandre, kan dessuten virke samlende for familien, sier hun.

Gå på kurs sammen

Ekornås mener et nyttårsforsett om å lage middager har flere fordeler.

Ikke bare er det spennende, men det kan også redusere stressnivået til den som har hatt hovedansvaret for matlagingen.

- Som en gulrot kan jo ferieturen legges til et sted der det går an å lære å lage og spise god mat. Noen familier melder seg også på kurs i matlaging slik at familien kan lære noe nytt sammen, sier hun.

Ufordringen her blir å finne noe hele familien kan like og som gir motivasjon og kreativitet.

- Det er viktig at det ikke bare blir enda en oppgave som skal løses for stressa foreldre, sier hun.

Ut i naturen!

- Det å være ute i naturen har vist seg å være stressreduserende, og nordmenn er jo kjent for å gå mye på tur. Det å være en plass uten så mange sanseinntrykk, der du kan være helt tilstede i det du holder på med, er avslappende og roer både store og små hoder, sier Belinda Ekornås.

Det er likevel ikke alltid barn og ungdommer syns det er like spennende å gå uten mål eller uten at det skjer noe på turen.

- For små barn kan det være spennende å se etter spor og lure på om det kan være dyr eller andre spennende ting i skogen, og for eldre barn kan det være mer motiverende å lære seg å bruke kart eller andre ferdigheter. GeoCatching, som går ut på å finne en ”skatt” som noen har lagt ut ved hjelp av GPS, er noe som kan gjøre turen mer spennende både for yngre og eldre barn, sier hun.

FLERE KOKKER: Flere kokker betyr ikke nødvendigvis mer søl. Det kan like gjerne bety mindre stress.
FLERE KOKKER: Flere kokker betyr ikke nødvendigvis mer søl. Det kan like gjerne bety mindre stress. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ekornås oppfordrer for øvrig til å snakke med barna i forkant av turen.

Finn ut hva de syns er spennende og få tips slik at dere voksne blir i stand til å tenke litt nytt.

Ta med barna på daglige gjøremål

- Dere kan få utrolig god kvalitet i samspillet ved kjøkkenbenken mens dere lager mat. Da får dere snakket sammen, har et felles fokus og kan sammen nyte måltidet som belønning, sier Camilla Hagstrøm. 

Hun tror mange foreldre kjenner seg igjen i at de sjelden har tid til å sette seg ned med barna fordi det er så mye som må gjøres.

Du skal handle, lage mat, ordne med oppvasken og vaske klær, og kanskje tenker du som mange andre at det går fortere å gjøre det uten barna.

God kvalitetstid

UTE SAMMEN: Ta med barna ut på tur. Det er bra både for kropp og sjel.
UTE SAMMEN: Ta med barna ut på tur. Det er bra både for kropp og sjel. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Ved å stenge barna ute fra disse daglige gjøremålene, går du imidlertid samtidig glipp av god kvalitetstid som gir dere muligheten til å være sammen. Du frarøver også barna følelsen av å være viktig for fellesskapet og kunnskap om hva som skal til for at en familie skal fungere godt sammen, sier hun.

Hvis barna spør om dere kan spille et spill eller lese en bok, må du heller være ærlig å si at det vil du gjerne, men at klesvasken først må henges opp.

- Legg så til at hvis barnet hjelper deg, så går det mye fortere og da kan dere lese en bok etterpå. Dette gir barna god trening i å se at vi er gjensidig avhengig av hverandre og det er god lærdom å ta med seg videre i voksenlivet, sier hun.

Bruk mer tid på det ekte livet

- Dette nyttårsforsettet handler ikke like mye om barna som de voksne. Bruk mer tid på det ekte livet og mindre på det digitale, lyder oppfordringen fra Hagstrøm.

Hun mener sosiale medier, nyheter og annet stjeler de voksne i altfor stor grad, og det er bare deg som kan fri deg fra den avhengigheten du gjerne selv har skapt.

- Og når du frigjør tid, kan du bruke mer tid på det som betyr mest – nemlig barna. Du risikerer også i mindre grad å gå glipp av øyeblikkene som følge av at du har øynene festet på noe som strengt tatt er like tilgjengelig etter at de små har lagt seg, sier hun.

Hagstrøm ber deg være ærlig med deg selv når det gjelder hvor mye tid du bruker på nett og hvor utilgjengelig du egentlig er.

Hvor mange ganger må barnet prøve å oppnå kontakt før du faktisk enser det, og hvordan ønsker du selv at det skal være?

SMÅ HJELPERE: Det er viktig å la barna slippe til i hverdagen selv om ting kanskje tar litt lenger tid.
SMÅ HJELPERE: Det er viktig å la barna slippe til i hverdagen selv om ting kanskje tar litt lenger tid. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Jeg hører mange som ikke selv er bevisst hvor mye de faktisk bruker smarttelefonen sin, og jeg tror mye handler om at vi først må tørre å se oss selv fra utsiden, sier hun.

LOGG AV: Telefon og nettbrett stjeler mye familietid.
LOGG AV: Telefon og nettbrett stjeler mye familietid. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox