BARN OG AKTIVITETER
10 supre aktiviteter for barn om vinteren
Vanskelig å finne ut hva du kan gjøre ute sammen med barna? Her er noen tips.
Mange barn blir veldig glade så fort vinteren og snøen endelig er her, men kan kanskje kvie seg litt med å komme seg ut av døren. Da finnes det heldigvis flere morsomme aktiviteter og triks som du kan friste med!
Fagsjef for barn og unge Den Norske Turforeningen (DNT), Kristin Oftedal, forteller at en god start kan være å forberede barna i god tid, slik at de ikke får et varsel at om tre minutter skal dere være ute av døren.
– Et annet godt tips kan være å planlegge sammen med barna for å finne ut hva de har lyst til å gjøre, sier hun.
Den Norske Turforeningen kom i fjor med en ny aktivitetsapp for barnefamilier som heter KulTur. På appen er det samlet 90 ulike aktiviteter, hvor 45 av de er på barmark mens de resterende 45 er på snø eller is.
– Her kan du samle poeng for hver aktivitet som blir gjennomført, og når du har nådd en viss poengsum så når du en visuell "fjelltopp" inne på appen. Da kan du vinne premier, forklarer Oftedal.
Les også: Tips til morsomme barneleker
1. Ake sammen med de voksne
De fleste barn synes det er veldig stas at foreldrene er med på akingen. Det kan være både motiverende og morsomt for barna. Da er det viktig som voksen å være forberedt og motivert til å bli med på leken, og kle seg deretter.
– Alt for ofte ser jeg voksne som hutrer og fryser mens de står å ser på barna som aker eller står på skøyter. Da kan du vel heller bli med på leken, sier Oftedal.
2. Kaste snøball på blink
Det å kaste snøball på blink har vært en morsom aktivitet for barn i mange år.
– Om blinken er rumpa til moren din, et tre eller en søppelbøtte har ingen betydning, for gøy blir det uansett, sier Oftedal.
3. Gå på ski utenfor sporet
Barn er ofte ikke så glade i lange og vanskelige skiturer, så for barna er det ofte morsommere med skiturer i nærområdet.
– "I dag skal vi gå på ski til butikken" eller "I morgen skal vi gå på ski for å besøke noen i en annen hage" kan gjøre at barna synes det blir enda morsommere å bli med på turen, forteller Hanne Tretterud Lund, teamleder for nærfriluftsliv i DNT Oslo og Omegn.
Du kan også ta med barna på ekspedisjoner innimellom busker og trær istedenfor å gå i selve skisporet for å gjøre det ekstra spennende.
4. Finne stjernetegn
Visste du at det finnes 88 stjernebilder og 12 stjernetegn? Gå ut på kvelden for å se om du klarer å se dem!
Les også: 14 morsomme og enkle kjemiforsøk for barn
5. Blåse såpebobler i minusgrader
En annen morsom aktivitet kan være å både lage og blåse såpebobler i minusgrader.
Det eneste du trenger av ingredienser er oppvasksåpe, vann, sukker og glyserol. Husk å sjekke at det er minusgrader ute, også er det bare å blåse i vei. Følg nøye med på boblene så vil du se fine frostroser som former seg rundt hele såpeboblen.
6. Digitalt skirenn
Til vanlig blir det ofte arrangert påskeskirenn for barn, men hva med et vinterferieskirenn? Selv om vi ikke kan samles like mange som til vanlig så er det ingenting i veien med å lage et digital skirenn enten det er påske, vinterferie eller en helt vanlig hverdag.
– Du kan for eksempel lage et skirenn i nærområdet og fullføre den med dine nærkontakter, for så å sende utfordringen videre til nabobarna, forklarer Lund.
7. Lage islykt
En populær aktivitet for tiden er å lage islykt. For å lage en islykt trenger du kun en bøtte eller skål med vann, og det er alt!
– Det du gjør er å sette ut en bøtte/skål med vann, som naturlig vil starte med å fryse langs kanten. Da blir det hulrom nede i skålen slik at du får satt lyset nede i lykten, sier Oftedal.
Et morsomt triks kan være å blande litt konditorfarge i vannet, så får du forskjellig farger på lyktene!
Les også: Slik lager du islykt
8. Snøballkrig
Snøballkrig er alltid morsomt, og ekstra gøy hvis foreldrene slenger seg med. En risiko kan jo være det å få snøball i øyet, men der har Oftedal et godt tips.
– Hvis alle har på seg slalåmbriller så kan man bare pælme løs uten at det er noe farlig!
9. Mat på bål
Det er alltid gøy å brenne et stort og fint bål ute hvis du har mulighet til det. Da kan dere lage alt fra enkle retter som pinnebrød og pølser, til mer avanserte retter som taco og forskjellige gryter.
10. Lage snøhule
Å lage snøhule kan være spennende og litt vanskelig. De minste barna vil derfor trenge hjelp av en voksen for å lage en trygg og fin snøhule. Hulen bør være omtrent to meter høy og to-tre meter dyp.
Kanskje dere også tør å sove der? Ta med soveposer, liggerunderlag og lys for en hyggelig natt utendørs.
Les også: Snøhule på én-to-tre
Sunt for hele familien
Det kan være godt å komme seg ut og få en pause fra alle skjermaktiviteter som tar mye tid for oss alle i blant.
– Det er ikke bare barna det er viktig at kommer seg ut for å få frisk luft, men det for hele familien, forteller Oftedal.
Hun forteller at familier kan oppleve å få en helt annen kontakt og nærhet til ungene sine når man er ute.
– Det er ofte lettere å snakke om ting som er litt vanskelig å snakke om når man er ute for å gjøre noe annet, enn å sitte på hver sin side av bordet for å snakke om noe alvorlig, avslutter hun.