Enkel og god turmat til barn
Tips til enkel og god turmat
6 spennende oppskrifter.
Nå er sesongen inne for å ta beina fatt, og ingenting slår søndagsturer med familien; det er jo så mye fint å se på!
Når du går tur med barn er det viktig at du tar deg god tid. Sett dere gjerne et mål for hvor dere skal, men dukker det opp noe spennende underveis, som for eksempel en fin bekk, trær med greiner som egner seg til å klatre i eller morsomme steiner og røtter, kan det være vel så gøy som å nå toppen.
Les også: Kreative matpakker uten brød
Tips til turmat
Når tiden endelig er inne for en velfortjent pause, er det fritt frem med godsakene fra sekken. Turmat kan med fordel være lettvint og praktisk – og selvfølgelig godt. Her har vi samlet et knippe smakfulle oppskrifter til deg.
God tur og god appetitt!
Grove pannekaker
Stekt på bålet.
Dette er kanskje det beste knepet du kan bruke for å få ungene til å storglede seg til skogsturen: Ferske pannekaker stekt på bålet!
Dette trenger du:
1 ½ dl hvetemel
1 dl sammalt hvete, fin
1 dl lettkokte havregryn
3 egg
6 dl melk
½ ts salt
Smør til steking
Syltetøy til servering
Slik gjør du:
Visp sammen hvetemel, sammalt hvete, havregryn, egg, melk og salt til jevn røre. La røra svelle i 30 minutter.
Hell røra over på ei plastflaske og stek på primus eller i ei bålpanne på tur.
Oppskrift og foto: Opplysningskontoret for brød og korn, brodogkorn.no
Pølsehorn
Husk bare å ta med mange nok!
Hvilken luksus! Nesten som å ha med egen pølsebod i sekken.
Dette trenger du (4 porsjoner):
8 wiener- eller grillpølser
Deig:
¼ g gjær
3 dl vann
1 egg
2 ss olivenolje
ca. 1⁄2 kg hvetemel
1 ts salt
1 stk. egg til pensling
1 ss solsikke-, valmue- eller sesamfrø
Forslag til fyll:
Agurkmiks, revet ost, hakket løk, hakket paprika, maiskorn, sennep, chilisaus (kanskje helst for de voksne ...)
Slik gjør du:
Løs opp gjæren i lunkent vann (37 °C). Tilsett olje og egg. Rør inn mel og salt til passe deig. Sett deigen lunt og la den heve til nesten dobbel størrelse, ca. 1/2 time.
Form deigen til en rund bolle, og kjevle den ut på melet bakebord til en sirkel ca. 40 cm i diameter. Del den i åtte spisser med en kniv.
Fordel det ønskede fyllet på den brede enden og legg pølsa oppå. Rull snippen sammen med spissen til slutt. Legg de innbakte pølsene på smurt stekeplate, og la dem etterheve i ca. 20 minutter.
Pensle med sammenvispet egg, og strø på frø. Stek på 225 ˚C i 10–12 minutter.
Tips!
Skal dere tenne bål, kan du ta med deigen i en boks i sekken, surre rundt pølsene og steke over bålet.
Oppskrift og foto: Matprat.no
Les også: Slik lager dere kakao på pinne
Myslibit
Et sunnere alternativ til Kvikk Lunsj.
Ikke noe i veien med Kvikk Lunsj, altså, men en liten myslibit til dessert smaker vel så bra, og dessuten er det sunnere også.
Dette trenger du (40 myslibiter):
320 g havregryn
30 g sesamfrø
45 g solsikkekjerner
150 g rosiner eller annen tørket frukt/bær i biter
1 ts malt kanel
1 dl solsikkeolje
2 dl honning
Slik gjør du:
Ha havregryn, sesamfrø, solsikkefrø, rosiner og kanel i en bolle og bland.
Ha olje og honning i en kjele. Smelt sammen over middels varme til alt er godt blandet. Ta kjelen av plata, og rør inn de tørre ingrediensene.
Hell «deigen» over i en ildfast form (ca. 20×30 cm) som er dekket med bakepapir, og press massen utover.
Stek midt i ovnen på 180 °C i ca. 45 min. Avkjøl helt før du skjærer i biter.
Oppskrift og bilde: Opplysningskontoret for brød og kort, brodogkorn.no
Frittata - italiensk omelett
Danker lett ut brødskiva med svett gulost.
Hvorfor skal man ha svett ost og slapp pølse i matboksen når en fargerik omelett er mye mer fristende?
Dette trenger du:
1 ss olivenolje
1 båt hvitløk
1 gul løk
1 rød paprika
¼ pk. frisk spinat
2 ferdigkokte poteter
2 ss marinert fetaost
4 stk. egg salt og nykvernet pepper
Slik gjør du:
Rens og finhakk hvitløk. Rens og skjær løk i tynne skiver. Vask og skjær paprika i biter og poteter i skiver.
Ha olje i en stekepanne og la løk og hvitløk surre over middels varme til den blir blank, i ca. 2 minutter.
Tilsett paprika, potet og spinat, og rør forsiktig rundt. Pisk eggene lett, tilsett ost, salt og pepper, og hell det over grønnsakene i pannen.
Stek omeletten på middels varme til eggemassen har stivnet (bruk gjerne lokk).
Server omeletten med godt grovt brød eller som pålegg.
Oppskrift og foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt, frukt.no
Les også: Fem ulike kakao-oppskrifter å ta med på tur
Turmuffins
Sunne og gode, og perfekte på tur!
Ekstra grove muffins med havre og blåbær smaker deilig på tur.
Dette trenger du (14 muffins):
60 g havregryn
3 dl melk
250 g sammalt hvete, fin
3 ts bakepulver
½ ts havsalt
150 g sukker
100 g blåbær
1 egg
6 ss rapsolje
havregryn til pynt
Slik gjør du:
Bland havregryn og melk og la det trekke i 10 minutter. Bland sammen mel, bakepulver, salt og sukker. Rør inn ett sammenvispet egg og oljen i havreblandingen.
Tilsett havreblandingen og blåbærene i melblandingen og rør til det såvidt er blandet. Fyll røren i smurte muffinsformer.
Stek muffinsene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.
Oppskrift og foto: Opplysningskontoret for brød og korn, brodogkorn.no
Energikake for lange turer
Perfekt om du har overmodne bananer liggende.
Banan gir mye, god energi når man er ute på tur, og dette er en fin måte å få brukt opp bananer som kanskje har sett sine beste dager, sånn utseendemessig ...
Dette trenger du:
4 egg
3 dl sukker
6 dl hvetemel
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
1 ts malt kanel
1 ts salt
4 modne bananer, most
150 g mørk sjokolade, 70 % kakao hakket
100 g tørket aprikos, grovhakket
100 g hasselnøtter
1 dl rapsolje
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 150 grader. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn alt det tørre. Bland inn resten av ingrediensene. Fordel røren i to godt smurte brødformer.
Stek kakene i ca. 1 time. Sjekk med en pinne om de er gjennomstekt. Avkjøl dem i formen i 10 minutter, deretter på rist til de er helt kalde.
Tips!
Aprikos kan godt byttes ut med annen tørket frukt, for eksempel tranebær. Nøttene kan også varieres etter hva du har og liker.
Oppskrift og foto: Matprat.no