Mat til halloween
Maten du kan servere på Halloween
8 enkle oppskrifter på skummel mat til halloween.
Kostymene er på plass, men hva med maten?
Nederst i artikkelen finner du oppskrifter på skummel mat til halloween, men først; tre ideer til enkelt, lettvint og kreativt godteri du kan servere på døren.
Tenna på tørk
Det er lurt å ha et smil på lur når det ropes knask eller knep utenfor.
- 2 epler
- 8 minimarsmallows
- 2 spiseskjeer peanøttsmør eller eplesmør
- 1 spiseskje sitronsaft
Del eplene i åtte båter. Smør én av snittflatene med peanøttsmør. Dette er «lim» til marshmallowsene på den ene smørkledde eplebåten. Legg en eplebåt på som overleppe. Ha litt sitronsaft over for å hindre at eplene blir brune.
Les også: Bruk restene av gresskaret til å lage mat med
Epler på hjul
- Epler
- Druer
- Tannpirkere
- Sitronsaft
Lag bil av eplebåter. Fest druer med en tannpirker slik at det ser ut som hjul. Ha noen dråper sitronsaft på.
Stjerneeple
- Epler
- Peanøttsmør, honning eller eplesmør
- Tannpirkere
- Sitronsaft
Skjær skiver av eple. Trykk ut kjernen med en liten stjerneutstikker, eller en annen form som ikke er for stor. Smør en skive med eplesmør, og legg en skive på toppen. Ha noen dråper sitronsaft på. Serveres så nylaget som mulig.
Glaserte epler
Det er gøy å glasere epler. Og det er ikke vanskelig, men pass fingrene, for sukkersirupen er varm!
- 4 røde epler
- 250 gram sukker
- 1 desiliter vann
- 3 spiseskjeer eplecidereddik
- 1 plate mørk kokesjokolade 70% kakao
- 2 spiseskjeer kokosflak
- 2 spiseskjeer mandelflak
Kok opp sukker og vann uten lokk. Skum av, og tilsett eddik.
Kok laken til den blir sirupsaktig.
Ta knekkprøven: Dypp skaftet på en treskje eller lignende i sukkerlaken, dypp så skaftet ned i kaldt vann. Laken som sitter på skaftet skal være så stiv at den knekker.
Smelt mørk sjokolade i et vannbad.
Fjern stilken på eplene, og stikk dem på en lang pinne.
Rull eplene rundt i sukkerlaken/knekken eller sjokoladen. Deretter i kokos eller mandelflak. Det stiver fort, så vær rask.
Les også: 7 oppskrifter med eple som hovedingrediens
Spøkelsesmos
Potetmos og rotmos er populært blant de små. I denne mosen er det tilsatt andre røtter og eple for smakens skyld. Blir det for sterkt med persillerot og kålrot kan de erstattes med potet.
- 200 gram potet
- 200 gram kålrot
- 200 gram persillerot
- 200 gram eple
- 1 spiseskje smør
- Salt og pepper etter smak
- Linfrø
Skrell og del poteter og grønsaker i terninger, og kok det til det er mørt i usaltet vann, ca 8-10 minutter. Skrell eplene, og del dem i små terninger.
Legg eplebitene i kjeøen med poteter og grønsaker, og la dem koke med de siste minuttene. Sil av vannet, og mos til en fin mos sammen med melk og smør.
Kok opp, og smak til med salt og pepper. Ha mosen i en sprøytepose, og sprøyt spøkelsesfigurer på et serveringsfat.
Bruk gjerne linfrø til øyne.
En sikker vinner til bursdager og Halloween.
Les også: Så mye sukker er det i frukten du gir barna
Eplesuppe med spindelvev
Denne suppen passer fint til Halloween, oransje som den er. Og er du spøkefull, overrasker du barna med spindelvev på toppen.
- 4 røde epler
- 2 desiliter vann
- Saften av 1 sitron
- 1 spiseskje sukker
- En halv teskje malt kanel
- 4 spiseskjeer vaniljekesam
Skyll eplene, og fjern kjernehusene.
Kutt eplene i biter, og kok dem i vann sammen med sitronsaft, sukker og kanel til de er myke.
Mos epleblandingen med en stavmikser til den blir glatt.
Avkjøl. Server suppen i dessertskåler.
Ha vaniljekesam i en liten sprøytepose, og lag for eksempel spindelvevmønster.
Eplesmør
Dersom du glemmer at eplemosen står og koker, oppstår noe magisk, nemlig eplesmør!
Denne er nydelig på brødskiva, pannekaker, frokostgrøten og som tilbehør til stek.
- 1 kilo epler
- 2 desiliter eplemost
- 1 desiliter lønnesirup
- 200 gram brunt sukker
- 1 teskje kanel
- 2 nellikspikere
- 1 stjerneanis
Saft og skall av en halv vasket lime
Vask og skrell eplene. Fjern kjernehuset og grovhakk eplene.
Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele, og kok opp mens du rører rundt.
Kok til eplene er møre.
Fjern stjerneanis og nellik.
Mos med en stavmikser.
La mosen småkoke i 1.5-2 timer til den har fått en smørbar konsistens.
Bakte epler
Enklere dessert får du ikke! Med is eller vaniljesaus er dette barnas nye favoritt.
- 4 epler
- 100 gram havregryn
- 4 spiseskjeer brunt sukker
- 8 valnøtter, finhakket
- 2 spiseskjeer smør
Sett ovnen på 200 grader.
Beregn ett eple per person. Stikk ut kjernehusene.
Rist havregryn, sukker og valnøtter i tørr panne.
Blant inn smør.
Fyll eplene med blandingen, og sett dem i en ildfast form.
Stek eplene i ca. 25 minutter eller til de er ganske møre. Hold et godt øye med dem.
La eplene avkjøles litt.
Serveres med krem, vaniljeis eller vaniljesaus.
Denne saken ble første gang publisert 08/11 2014, og sist oppdatert 10/11 2017.