Test av tomatsuppe
Barnas tomatsuppe best i test
Testvinneren Barnas tomatsuppe inneholder mye grønnsaker, og er ikke for salt for små barn.
Kriterier for Nøkkelhullet
Supper med Nøkkelhullet skal inneholde minst 25 g rotfrukter, belgvekster og andre grønnsaker per porsjon og mindre tilsatt sukker (høyst 3 g per 100 g) og natrium (høyst 0,4 g per 100 g). Maksimalt 30 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Retten skal inneholde minst 150 kcal per porsjon.
Tomatsuppe fra pose eller boks er lettvint å lage i en travel hverdag. De fleste typene på markedet er imidlertid ikke spesielt sunne.
Testvinneren Toro barnas tomatsuppe utmerker seg fordi den inneholder flere typer grønnsaker, et høyt innhold av fiber, samt at det ikke er for mye salt og sukker i den.
Ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen synes også det er positivt at suppen kan spises av barn som ikke tåler melkeprotein og/eller laktose, siden den ikke er tilsatt melk.
Jumboplassen i testen går til First Price, som inneholder lite tomater og også lite av andre viktige næringsstoffer. Suppen er dessuten dårlig deklarert, slik at det er vanskelig for forbrukeren å vite hva den faktisk inneholder.
Tilsett egg
Mange barn elsker tomatsuppe, og retten blir servert hyppig i norske barnehager og SFO. Mange foreldre ville nok satt noe annet på menyen, dersom de kunne få velge barnehagens drømmemeny.
Er tomatsuppen en del av et måltid med flere ingredienser, er dette helt greit. Men dersom barna kun spiser tomatsuppe til lunsj, synes ikke Rut Anne Thomassen det er noe særlig til måltid. Posesuppe inneholder for lite kalorier og næringsstoffer.
- Du bør tilsette egg og/eller melk i tomatsuppe til de barna som tåler å spise dette. Dette gjør at energiinnholdet går opp, og du får i deg flere næringsstoffer enn det de relativt næringsfattige posesuppene inneholder, mener Thomassen, som til daglig jobber på Oslo Universitetssykehus på feltet barn med spiseproblemer. Hun har tidligere testet hvilken ketsjup som er sunnest og hvilke leverpostein som er best for Foreldre & Barn.
Følger du anbefalingene på pakningen, inneholder noen av tomatsuppene bare cirka hundre kalorier pr porsjon. For å oppfylle kravet til Nøkkelhullet, skal en rett inneholde minst 150 kcal pr porsjon.
I noen typer tomatsuppe er også sukker- og saltinnholdet høyt, slik at det ikke er noen god idé å la barn spise mer enn den anbefalte porsjonen for å bli mette.
Da er det bedre å ta litt brød og pålegg ved siden av. Du kan gjerne tilsette ekstra grønnsaker, kjøtt eller egg hvis du ønsker det.
Greit av og til
Helsedirektoratets avdelingsdirektør Henriette Øien er enig i at tomatsuppe og annen posesuppe ikke er et fullverdig måltid, men det er helt greit å servere en gang i blant.
- Alene gir tomatsuppe for lite protein og for lite grønnsaker til å være fullverdig middag. Tilsatt hardkokte egg, eller skinke, og brokkolibuketter, og med grovt brød ved siden av, blir det bedre, mener Øien.
Hun mener at tomatsuppe ikke er en sukkerkilde av betydning for norske barn, men det høye saltinnholdet gjør at det ikke er noe som bør spises for ofte.
- Fargestoffet som benyttes, bør heller ikke inntas i for store mengder, sier Øien.
Kommentar fra taperen
Tomatsuppen fra First Price ender på jumboplass i testen, og får terningkast 1. Ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen trekker blant annet frem at den er dårlig deklarert slik at man ikke kan vite hvor mye sukker og salt suppen inneholder.
- First Price er et lavpriskonsept som er et prisgunstig alternativ til merkevaren. Dette vil gi kundene flere valgmuligheter, mener Christine Meyer, fagsjef produktkvalitet i Unil AS.
Hun sier videre at First Price tomatsuppe med makaroni er tilstrekkelig deklarert i forhold til dagens regelverk.
På alle nye produkter og endringer i eksisterende sortiment, vil næringsinnholdet bli deklarert i henhold til nye krav som kommer, og da vil sukkerarter, mettede fettsyrer, fiber og salt bli deklarert.
De jobber nå med oppgradering av designet, og vil i den forbindelse også se på mulige produktforbedringer og bedre merking av produktene.
Denne saken ble første gang publisert 03/12 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.