Test av påskegodt

Dette påskegodtet bør du velge

Vi har testet 10 ulike påskegodterier, og vinneren er Nidars Påskemarsipan.

TESTER PÅSKEGODTET: Jesper og Eline tar noen gode smaksprøver av påskegodtet vi har testet.
Publisert Sist oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole.

Om testen

Testen er utført av klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole.

Påskegodtet er vurdert ut fra innhold av sukker, energi og fett. Produkter med høyt innhold av mandler har fått plusspoeng, mens påskegodt med palmeolje har fått noe trekk for dette. Produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen. Smak er ikke et kriterium i testen.

Vi har testet 10 ulike påskegodterier, og kåret Nidars Påskemarsipan til testens vinner.

Skal du først spise godteri, er ikke marsipan det verste du kan velge. Nidars Påskemarsipan inneholder mye mandler og har lavest fettinnhold av alle produktene i testen.

- Mandler er en god kilde til sunt fett, kostfiber samt flere nyttige næringsstoffer som blant annet kalsium og vitamin E. Dermed gir påskegodt med mandler mer enn bare tomme kalorier, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole, som er Foreldre & Barns faste ernæringsekspert.

Trolig palmeolje

Påskemarsipanen fra Nidar scorer best i testen fordi den inneholder mest mandler, minst fett og har et moderat energiinnhold. Det som trekker ned er at produktet trolig inneholder palmeolje (deklarert som vegetabilsk olje), derfor kan det ikke få toppscore.

Kvikk lunsj er for mange synonymt med tursjokoladen, som ofte er med i sekken på påsketuren.

- Kvikk lunsj har et forholdsvis høyt energiinnhold, men et moderat innhold av sukker, sammenlignet med testens øvrige produkter, sier ernæringsfysiologen, som mener Kvikk lunsj helt fint kan være med i sekken på ski- eller aketur, sammen med en god matpakke og gjerne appelsin.

Freia-egg på jumboplass

Sisteplassen i testen går til Freia Påskeegg, som er sjokoladeegg fylt med melkekrem, servert i lilla eggekartonger.

- Eggene har testens høyeste innhold av fett og energi, og inneholder trolig også palmeolje. Velg gjerne annet påskegodt, sier Mari Mohn Paulsen.

Påskeskum fra Dals konfektyr får også terningkast 1. Dette fordi produktet stort sett bare inneholder sukker.

Tenk på størrelsen

For mange barn er påskeegget påskens høydepunkt. Men du trenger ikke å velge det aller største egget, og det trenger heller ikke å fylles kun med godteri.

- Fyll egget med marsipan, rosiner eller annen tørket frukt, bokstavkjeks eller popcorn, tipser ernæringsfysiologen.

TESTET: 10 forskjellige typer påskeegg og annet påskegodteri.
KVIKK LUNSJ ER BEST: Ingen tursjokolade er som den, mener Eline!
VINNEREN: Nidars påskemarsipan ble kåret til best i test.
DET BESTE EGGET: I påsken er det haren som legger egg!
KAMP OM GODENE: Jeg vil ha den! Eline og Jesper gir ikke så lett slipp på godsakene.