Test av kjøttpålegg

For mye salt til å gi toppscore

Fem produkter får terningkast 5 i vår test av kjøttpålegg. Alle påleggene i testen inneholder for mye salt til å kunne få toppscore.

TEST AV KJØTTPÅLEGG: I vår test har vu vurdert 10 ulike typer kokt skinke og 2 kylling/kalkunpålegg.
TEST AV KJØTTPÅLEGG: I vår test har vu vurdert 10 ulike typer kokt skinke og 2 kylling/kalkunpålegg. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert

Om testen

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no har testet 13 ulike typer kjøttpålegg med tanke på hvor sunne de er for barn. Testen er basert på innholdsdeklarasjonen. Produktene er rangert ut fra en helhetsvurdering med vekt på innhold av kjøtt, fett og salt.

Smak er ikke et kriterium i testen.

Saltinnhold

Høyt saltinnhold: Over 0,5 g natrium (1,25 g salt) per 100 g vare.

Middels saltinnhold: 0,1 - 0,5 g natrium (0,25-1,25 g salt) per 100 g vare.

Lavt saltinnhold: Under 0,1 g natrium (0,25 g salt) per 100 g vare.

Foreldre & Barn har vurdert 10 forskjellige typer skinkepålegg av svin, pluss 2 pålegg av kylling og kalkun. Solvinge kalkunpålegg kåres til en hårfin vinner, på grunn av et høyt proteininnhold, lite fett og litt mindre salt enn mange av de andre påleggene.

Også Prior Kalkunfilet naturell får terningkast 5. Velger du pålegg av svinekjøtt, er Rema 1000 dansk svinerull, Finsbråten løvtynn herregårdsskinke og Nordfjord kokt skinke gode valg med lav fettprosent og mye proteiner.

Testen er utført av ernæringsfysiolog Camilla Andersen som driver kostholdstjenesten Somebody.no og nylig har utgitt boken Oppskfrift på sunne barn.

Hverdagspålegg

Hva slags pålegg spiser deres barn? Jeg måtte fjerne sjokoladepålegget fordi barna spiste bare det, forteller en mamma i vårt forum barnimagen.

Kjøttpålegg av kokt skinke er magert pålegg som gjerne brukes til hverdags i mange familier. I utgangspunktet er dette både sunt og godt, men ernæringsfysiolog Camilla Andersen er bekymret for det høye saltinnholdet i produktene i testen.

- Alle produktene har for høyt saltinnhold i forhold til det som er å anbefale både for barn og voksne, sier Andersen.

Spiser du flere brødskiver med kokt skinke om dagen, må du være obs på at saltinntaket ditt kan bli veldig høyt. Unngå i hvert fall å spise mye annen saltholdig mat eller å salte ekstra på middagen.

Helsemyndighetene anbefaler at en voksen ikke får i seg mer enn maks 5 gram salt om dagen, men i gjennomsnitt får nordmenn i seg rundt 10 gram salt daglig. Det finnes ingen anbefalinger for barn, men Camilla Andersen sier at de i hvert fall ikke bør få i seg like mye som voksne. Alle trenger riktignok noe salt, men det er anslått at 1,5 gram om dagen er tilstrekkelig for å dekke dagsbehovet i vårt klima.

Salt blir en vane

Det å spise for mye salt medfører økt risiko for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Dette er ikke noe tema for små barn, men spesielt for de minste er det viktig å være forsiktig med saltingen. Barn under ett år har ikke fullt utviklede nyrer ennå, og skal derfor ikke ha salt mat. Det finnes faktisk en rekke mat som kan hindre at barnet ditt blir sykt.

- Jeg tenker at det er dumt å venne seg til mye salt i ung alder, det blir fort en vane som følger med resten av livet. Du blir vant med at alt skal smake salt, sier ernæringsfysiologen.

Med ett unntak er påleggene i testen merket med Nøkkelhullet. Kravene for å få nøkkelhull, er at de inneholder mindre enn 10 gram fett pr 100 gram, og minst 50 prosent kjøtt.

- Når det gjelder Nøkkelhullet er det per i dag ikke noe krav til maksimalt innhold av salt i kjøtt- og fiskeprodukter. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Mattilsynet og Helsedirektoratet vurderer nå sammen med myndighetene i Danmark og Sverige å innføre et saltkrav for kjøtt- og fiskeprodukter i forbindelse med en pågående revisjon av nøkkelhullsordningen, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet, som mener det er uheldig at det tilsettes salt i rene råvarer.

Billig er ikke best

Når det gjelder sammenhengen mellom pris og kvalitet, viser vår test at et av de billigste påleggene i testen, 15-kroners pålegget fra Nordfjord, kommer dårligst ut. Dette inneholder mye mer fett og kalorier enn de andre produktene i testen, og for deg som teller kalorier er dette dermed et dårligere valg enn de andre.

Imidlertid kommer Nordfjord snart på markedet med et nytt og sunnere 15 kroners-pålegg:

- Vi er nå inne i sluttfasen med å forbedre resepten på 15 kr skinke med mindre fett (4 %), mindre energi-innhold (479 kJ og 114 kcal) og med et innhold på 1,5 % mettet fett, forteller kvalitetssjef Randi Dortea Støyva i Nordfjord Kjøtt.

ANINES FAVORITT: Gilde kokt skinke kom ikke helt til topps i vår test, men var Anines favoritt under fotoshooten.
ANINES FAVORITT: Gilde kokt skinke kom ikke helt til topps i vår test, men var Anines favoritt under fotoshooten. Foto: Foto: Tore Fjeld
SÅ MYE SKINKE: Anine synes det er rart at det ligger så mye kjøttpålegg på gulvet!
SÅ MYE SKINKE: Anine synes det er rart at det ligger så mye kjøttpålegg på gulvet! Foto: Foto: Tore Fjeld
GANSKE GODT: Skinke er ikke favorittpålegget til Anine, men det smaker ikke så aller verst heller.
GANSKE GODT: Skinke er ikke favorittpålegget til Anine, men det smaker ikke så aller verst heller. Foto: Foto: Tore Fjeld

Denne saken ble første gang publisert 02/04 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også