Test av havregrøt
Billig havregrøt er best
Vinnergrøten er helt naturlig og fri for sukker. Testens taper er en sukkerbombe til sammenligning – den inneholder hele 11 sukkerbiter.

Grøt er for mange et høyt elsket måltid. Raskt å lage og lett å spise. Men mange mener at grøt ikke er et helse- og næringsmessig fullverdig måltid, sammenlignet med en varmrett eller et grovbrød.
Det er ikke ernæringsfysiolog Therese Mathisen enig i.
- Hvis du velger riktig grøt og tilsetter de riktige ingrediensene, kan du absolutt få et sunt og fullverdig måltid av grøt, sier hun.
I tillegg til å være ernæringsfysiolog er Therese Mathisen treningsterapeut hos Thema Nutrition. Hun har vurdert et utvalg havregrøter som selges i norske dagligvarebutikker, for Foreldre og Barn.
Velg proteinrikt
Mathisens uforbeholdne anbefaling er å velge grøter med moderat energiinnhold, moderat fettinnhold og høyt proteininnhold.
- Disse faktorene bidrar til en god og langvarig metthetsfølelse. Det får du også av fiber, så mye fiber teller også positivt i den samlede vurderingen, selv om små barn ikke skal ha veldig mye fiber, sier Mathisen.
Mye sukker, salt og aromastoffer eller andre kunstige tilsetningsstoffer er svært negativt og trekker ned i vurderingen.
For mye sukker
Her i landet spises det generelt for mye sukker og mettet fett. Flere og flere sliter med overvekt, og det starter i stadig yngre alder. Det finnes faktisk en rekker sukkeralternativ å velge mellom.
Etter 3-årsalderen er fedme hos barn forbundet med økt risiko for fedme i voksen alder. Det er derfor lurt at barn lærer seg tidlig å like naturlig mat og å spise mat som ikke er smaksforsterket med sukker.
Vinnerne i vår test, de naturlige grøtene fra Axa, inneholder ikke sukker i det hele tatt. Testens taper, Quaker Havregrøt Apple & Blueberry, inneholder hele 11 sukkerbiter pr. 100 gram grøt.
Naturlig korn
Grøt lages av korn, og dette er en matvaregruppe som fra naturens side er rik på karbohydrater, men da i form av stivelsesrike og fiberrike karbohydrater.
Sukker forekommer ikke naturlig i korn og gryn. Korn har et godt proteinnivå og et moderat og godt sammensatt fettinnhold (hovedsakelig umettet fett). Hvis man bruker korn som har selve kliet intakt, får du et kornprodukt med mye næringsstoffer. Kliet er nemlig selve fiberbestanddelen av kornet, og rundt kliet sitter flere mineraler.
- Vitamin- og mineralnivået i naturlig korn kan likevel aldri måle seg med kornprodukter som er ekstra beriket med sunne næringsstoffer, slik som babygrøter ofte er, forteller Mathisen.
Babymatprodukter berikes ofte med vitaminer og mineraler for å sikre at små barn får i seg nok næring.
- Barn har små mager og ingen plass til store måltider. Det er derfor ekstra viktig å gi barn et riktig sammensatt kosthold, der måltidene er næringstette. Saft, syltetøy, nugatti og kjeks kan derfor ikke utgjøre hverdagskosten, sier Therese Mathisen.
Naturlig er best
Vår vurdering viser at det er de naturlige havregrøtene som kommer best ut.
- En perfekt grøt lages av naturlige kornprodukter, for eksempel valsede korn, og bør kokes på melk. Dermed blir resultatet en mer proteinrik, næringsrik og mettende grøt. Smakstilsetninger bør skje i form av frisk eller tørket frukt (unngå tørket frukt med tilsatt sukker).
Bruk gjerne bær. Hvis barna tåler og er gamle nok til det, vil nøtter også være smart å ha i grøten. Kesam, cottage cheese eller yoghurt naturell gir grøten enda mer proteiner og metthetsgivende egenskaper.satt fettinnhold (hovedsakelig umettet fett).