Test av grillpølser
Én av disse får seks på terningen
Er du ute etter den sunneste pølsen til grillsesongen, er svaret Finsbråten MerSmak. Vinneren i vår test av grillpølser utmerker seg med lite fett og minst salt.





Pølser er utvilsomt en av barnas middagsfavoritter, og en av 10 kjappe middager barna liker. Når pølsene kommer på bordet, slipper vi tenke på 15 knep som får barna til å spise. De er med på tur, sommeravslutninger og på grillkos på terrassen. Pølser er pølser, og vi spiser ikke det fordi det skal være sunt. Likevel lurer du kanskje på hvor sunne pølsene egentlig er? Det gjør i allefall foreldre i vårt forum.
- Pølser er billig mat, men en av grunnene er at det ikke er spesielt mye kjøtt i dem, sier klinisk ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem, som er førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole og har testet 11 ulike typer grillpølser for Foreldre.no.
Testvinner med lite fett
Hun har kåret MerSmak grillpølsene fra Finsbråten til best i test og gir dem terningkast 6 på grunn av lite fett, minst salt av alle i testen og relativt stor andel kjøtt. Men når det er sagt: Er du opptatt av å spise mest mulig rent kjøtt, bør du velge noe annet enn grillpølser. Denne pølsetypen kom også best ut sist vi testet grillpølser.
- Grillpølser er et farseprodukt som består av finmalt kjøtt, stivelse, krydder, salt og sukker. Kjøttandelene som oppgis på pakkene er ikke så verst, det varierer fra 55 til 65 prosent. Men når vi ser hvor mye som er protein, forstår vi at kjøttet som er brukt i pølsene er svært fett kjøtt, det vil si lite rent kjøtt, sier ernæringsfysiologen.
Slikt fett oppkvernet kjøtt harskner svært lett, derfor finner vi også en del konserveringsmidler i produktene.
- Husk på å sjekke om pakken har beholdt vakuumet før du tar den med deg. Kommer luften til vil pølsene mye raskere bli dårlige. Det enkleste rådet er: lukter de surt eller vondt - ikke spis dem, råder Helen Engelstad Kvalem.
Kylling og kalkun
Kjøttet i grillpølsene er oftest svinekjøtt og storfekjøtt, men på markedet finnes også grillpølser laget av fjørfe som kylling og kalkun, så de er også med i denne testen. Pølser må inneholde en del fett for ikke å oppleves som tørre. Dette er nok grunnen til at vi finner stivelse, dekstrose og vann i flere av pølsene, for når man kutter ned på fett må dette erstatte av noe som gjør at pølsa ikke oppleves som tørr.
Det var stor variasjon på produktene i testen, særlig i fettinnholdet i pølsene. Dette har ganske stor betydning siden pølser ofte er hovedbestanddelen i et grillpølsemåltid. Det var over 2.5 ganger mer fett i testtaperen enn i testvinneren. Dette tyder på at det er mer eller magrere kjøtt i de beste grillpølsene, og vi ser det også gjenspeiles i energiinnholdet totalt.
- Barn trenger fett, men mengden og typen fett i de feiteste grillpølsene er ikke god barnemat.
Er du ute etter god, sunn og rask grillmat finnes det mange gode alternativ til grillpølsene for eksempel kyllingspyd, tryllespyd med farger, sjømat, mais og selvfølgelig andre og mer kjøttfulle pølseprodukter.
Det er nemlig ikke bare maten som avgjør hvor sunt barnet spiser, ifølge forskere. Noen typer mat kan også gjøre barnet ditt smart.
Mye salt i pølsene
En annen ting det er greit å være oppmerksom på, er at grillpølser inneholder mye salt.
Barn under 2 år bør ikke ha mer enn et par gram salt per dag i følge de nordiske næringsstoff-anbefalingene (0,5 g Natrium eller 1,25 g NaCl per 1000 kj). Dersom kun natriummengden er angitt kan du huske på at 1 g Na tilsvarer 2,5 g salt.
Taperen blir snart sunnere
Godt kjøp grillpølser fra Rema 1000 kom på jumboplass i testen, med terningkast 1. Kategorisjef ferskvare i Rema 1000, Ole Børre Skogstø, sier det aldri er bra å komme dårlig ut, men opplyser også om at grillpølsene om kort tid vil bli vesentlig sunnere.
- Disse pølsene kommer faktisk i butikk med ny oppskrift allerede denne uken, hvor fettinnholdet er redusert med 22%, til 18% fett. Pølsene er fortsatt saftige og gode på smak, men med vesentlig mindre fett, forteller Skogstø.