Oppskrifter på kakao
Fem spennende oppskrifter på kakao
Alt fra spicy kakao med chilli til barnas favorittkakao med marshmallows.
Etter en lang dag utendørs frister det kanskje med en kopp hjemmelaget, varm sjokolade. Men vet du hvordan du lager den? Her får du fem deilige og spennende oppskrifter på kakao.
- En kopp kakao smaker ikke bare godt, den inneholder også flere næringsstoffer som kroppen trenger. Det er smart å lage kakaoen fra bunnen av fremfor å bruke ferdigpulver. Lager du kakao på melk, får du i deg både kalsium, jod, proteiner, fosfor og B-vitaminer. I tillegg er det lett å regulere sukkermengden selv, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i melk.no.
Hun understreker at det beste er å lage kakaoen med mager melk, lite sukker og mørk sjokolade eller kakaopulver. Du trenger heller ikke være redd for at det er altfor usunt.
- Kakao smaker godt til en lang helgefrokost, på tur eller som et sunnere alternativ til lørdagskos. Dersom man har et ellers sunt og variert kosthold, er det rom for å kose seg en gang i blant, spesielt dersom man kombinerer kakao med en god tur, sier ernæringsrådgiveren.
Her er fem oppskrifter på hjemmelaget kakao:
1. Kakao med chilli
For deg som vil prøve en sterk kakaovariant.
4 porsjoner, 20-40 minutter
* 1 vaniljestang
* 1 liter lettmelk
* 3 spiseskjeer kakaopulver
* 1 teskje rød chili
* ½ desiliter honning
* 1 teskje maisstivelse (maisenna)
* 2 spiseskjeer vann
* 150 g mørk sjokolade, for eksempel «70% kakao»
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Ha vaniljestang med frø, melk, kakao, finhakket chili (splitt og fjern frøene) og honning i en kjele og varm det til kokepunktet.
Rør ut maisennamel med vann. Bland den utrørte maisennaen i det varme melkeblandingen og la det småkoke i omtrent et halvt minutt.
Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokolade har smeltet.
Les også: Slik lager du kakao på pinne
2. Kakao med ingefær og rom
En annerledes kakao for de voksne.
4 porsjoner, 20-40 minutter
For de voksne som ønsker en annerledes smak.
* 7 desiliter melk
* ½ desiliter kakaopulver
* 3 spiseskjeer honning , gjerne akasiehonning
* 1 teskje malt ingefær
* 1 ½ desiliter mørk rom (kan sløyfes)
Bland kakao, honning og litt av melken i en kjele. Varm opp under omrøring. Spe med resten av melken når kakaopulveret har løst deg opp. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Tilsett ingefær og mørk rom. Server med litt pisket krem.
3. Kakao med peppermynte og appelsin
Spennende kakao med annerledes smak.
4 porsjoner, under 20 minutter
* 12 desiliterhelmelk eller lettmelk
* 100 gram mørk kokesjokolade
* 20 dråper peppermynteolje
* 8 spiseskjeer kremfløte eller lett dessertfløte
* 8 teskjeer vaniljesukker
* 4 spiseskjeer revet appelsinskall
* 40 gram revet mørk kokesjokolade
Varm opp melken til kokepunktet, smelt sjokoladen i og tilsett peppermynteolje.
Hell den varme sjokoladen i et stort krus. Visp kremfløten med vaniljesukker og legg den på toppen.
Dryss over revet appelsinskall og kokesjokolade.
Les også: Slik lager du ispinner av frosne bananer
4. Kakao med kaffe
Du må ikke på fancy kaffebar for å få smaken av kaffe og sjokolade sammen.
4 porsjoner, under 20 minutter
* 4 desiliter espressokaffe eller sterk kaffe
* 6 desiliter helmelk eller lettmelk
100 gram mørk kokesjokolade
2 stk hel kanel
2 spiseskjeer brunt sukker
Rør sammen alle ingrediensene og varm drikken under omrøring til kokepunktet, så sjokolade og brunt sukker smelter.
Server rykende varm, eventuelt med en kremtopp.
5. Kakao med marshmallows og godteri
Superenkel oppskrift kombinert med lørdagskos.
4 porsjoner, under 20 minutter
* 10 dl helmelk
* 12 spiseskjeer sjokoladesaus
* 20 stk marshmallows
* Seigmenn, kakepynt, småsjokolader eller lignende.
Varm melk og sjokoladesaus til kokepunktet under omrøring.
Legg 2 - 3 marshmallows i bunnen av et glass eller krus før du heller den varme sjokoladen over.
Pynt med resten av marshmallowsene, seigmenn eller lignende, og strø over litt sjokolade- eller tuttifrutti-kakepynt. La ungene selv velge hva slags godteri de vil ha oppi. Du kan også prøve med kokosstrø, bær eller noen friske mintblader.
Denne saken ble første gang publisert 04/10 2014, og sist oppdatert 13/11 2017.