Hjemmelaget julegodt

Ti oppskrifter på hjemmelaget julegodteri

Julesnop du lager selv!

HJEMMELAGET JULEGODTERI: Her er oppskrifter på julesnop i alle tenkelige fasonger og farger. Perfekt julegave!
HJEMMELAGET JULEGODTERI: Her er oppskrifter på julesnop i alle tenkelige fasonger og farger. Perfekt julegave! Foto: Erik Sundt
Sist oppdatert

Lyst til å lage julegaver og spise godteri samtidig? Sett av en kveld til å lage konfekt. Det er ikke vanskelig å få til. Noen av smakene passer kanskje best til voksne, andre vil barna trygle om å få mer av.

Spis alt selv, eller legg de ferdige konfektbitene på glass og gi bort i julepresang til besteforeldre eller andre søtmomser.

Garantert julesuksess!

Her er oppskriftene du trenger:

Havregrynskuler

5 ½ dl havregryn

HAVREGRYNSKULER: Enkle, dekorative, og supergode! Blir de barnas favoritt?
HAVREGRYNSKULER: Enkle, dekorative, og supergode! Blir de barnas favoritt? Foto: Erik Sundt

100 gram melis

4 ss kakaopulver

50 gram usaltet mykt smør

4 ss aprikossyltetøy

* Bland det tørre i en bolle

* Tilsett smør og syltetøy. Rør godt

* Trill små kuler, cirka 30 stykker, og rull kulene i ønsket pynt

* Sett kulene i kjøleskapet for at de skal bli litt fastere

* Vær kreativ når du velger pynt. Mandelflak, melis, kakaopulver og annen kakepynt er bare enkle forslag.

APPELSINKONFEKT: Enkelt å lage, snadder å spise.
APPELSINKONFEKT: Enkelt å lage, snadder å spise. Foto: Erik Sundt

Appelsinkonfekt

Marsipan

Appelsinsyltetøy

Kokesjokolade med 70 prosent kakao

Noen revne biter av appelsinskall

* Bland marsipan med appelsinsyltetøy

* Trekk bitene i sjokoladen som forklart under nougatkonfekten

* Pynt med biter av appelsinskall

* Bytt gjerne ut marsipan med for eksempel sjokoladekake. Legg syltetøy og kake lagvis før du stikker ut med små former.

BRENTE MANDLER:En klassiker det er vanskelig å tenke seg julen uten. Lett å lage, godt å spise!
BRENTE MANDLER:En klassiker det er vanskelig å tenke seg julen uten. Lett å lage, godt å spise! Foto: Erik Sundt

Brente mandler

200 gram mandler

2 dl sukker

1 dl vann

* Ha alt i en stekepanne

* Kok mandlene på høy varme mens du rører hele tiden. Det brenner seg hvis du snur ryggen til!

* Først vil blandingen bli tørr og hvit. Fortsetter du å koke, vil sukkeret smelte og den gylne fargen vil etter hvert komme fram

* Spre mandlene utover bakepapir. La dem avkjøles, og brekk mandlene fra hverandre. Jula hyler etter lukten av brente mandler!

PEPPERMYNTEKONFEKT: Legg dem på glass og nyt dem hele julen gjennom.
PEPPERMYNTEKONFEKT: Legg dem på glass og nyt dem hele julen gjennom. Foto: Erik Sundt

Peppermyntekonfekt

½ dl fløte

500 gram melis

1 eggehvite

¼ ss tragant (bindemiddel som kjøpes på apoteket)

10 dråper peppermynteolje (fra apoteket)

* Bland fløte, melis og tragant. Sistnevnte kan sløyfes, men gjør blandingen enklere å jobbe med

* Tilsett eggehvite, og kna blandingen sammen

* Smak til med peppermyntedråper

* Ha i andre tilsetningsstoffer, alt etter hva som faller i smak. (Konditorfarge, appelsinsaft, sjokoladesaus eller lignende. Juster med melis om blandingen blir for myk)

* Trill små kuler, og pynt med for eksempel mokkabønner, kakepynt, brente mandler eller revet lime.

* La konfekten tørke på bakepapir før de legges på glass og nytes hele jula igjennom.

KOKOSKARAMELLER: Disse er himmelsk gode.
KOKOSKARAMELLER: Disse er himmelsk gode. Foto: Erik Sundt

Kokoskarameller

100 gram usaltet smør

2 dl fløte

3 dl sukker

1 dl lys sirup

1 ts vaniljesukker

3 ss kokosmasse

* Smelt smør i en kjele

* Tilsett resten av ingrediensene, utenom kokosmasse

* La blandingen koke mens du rører hele tiden. Når du heller noen dråper av blandingen i kaldt vann, skal den kunne formes til en kule. Da er den ferdig (cirka 15 minutter), og fargen er gyllen brun

* Bland i kokosmasse

* Hell massen over i en form dekket med bakepapir. Massen holder flere hundre grader, så ikke stikk fingeren nedi!

* La massen kjøles av, og kutt den opp i passende biter.

SJOKOLADEMARSIPAN: Enklere enn dette blir det ikke.
SJOKOLADEMARSIPAN: Enklere enn dette blir det ikke. Foto: Erik Sundt

Sjokolademarsipan

Marsipanpølse

2 plater kokesjokolade med

70 prosent kakao

* Kutt opp marsipanpølse i passende biter

* Dekk marsipanen med smeltet sjokolade, og pynt med for eksempel hvit sjokolade.

Hvit sjokolade

HVIT SJOKOLADE: Mørk utenpå, hvit på innsiden.
HVIT SJOKOLADE: Mørk utenpå, hvit på innsiden. Foto: Erik Sundt

Hvit sjokolade i blokk

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

Melis

Sjokoladedråper

* Skjær terninger av hvit sjokolade

* Trekk den med kokesjokolade, og pynt med melis og sjokoladedråper.

KRANSEKAKEKONFEKT: Ferdig kransekakedeig og smeltet sjokolade utgjør denne herligheten.
KRANSEKAKEKONFEKT: Ferdig kransekakedeig og smeltet sjokolade utgjør denne herligheten. Foto: Erik Sundt

Kransekakekonfekt

Ferdig kransekakedeig

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

* Skjær kransekakedeigen i passende skiver

* Stekes på 175 grader til de er gylne

* Trekk kransekakeskivene i sjokolade, og pynt med for eksempel sølvkuler.

NOUGATKONFEKT: Alt som er godt, i en og samme munnfull.
NOUGATKONFEKT: Alt som er godt, i en og samme munnfull. Foto: Erik Sundt

Nougatkonfekt

Marsipan

Ferdig nougat

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

Brente mandler til pynt

* Kjevle ut marsipan

* Bruk små former, og stikk ut nougat og marsipan lagvis

* Smelt sjokoladen i vannbad. (Kok opp en kjele vann, ha i en mindre bolle med sjokoladebiter og ha det oppi vannet. La sjokoladebitene stå til det smelter av seg selv, før du rører ut små biter)

* Dypp bitene i sjokoladen. Bruk gafler, og la bitene renne av før du har dem over på bakepapir

* Dryss over knuste brente mandler. Sett kjølig til de skal nytes i sin helhet.

KNEKK: En gammel klassiker i julen. Men pass på at barna ikke brenner seg - smeltet sukker er ekstremt varmt! Foto: Erik Sundt.
KNEKK: En gammel klassiker i julen. Men pass på at barna ikke brenner seg - smeltet sukker er ekstremt varmt! Foto: Erik Sundt.

Knekk

2 dl kremfløte

2 dl sukker

2 dl lys sirup

1 ss smør

* Bland fløte, sukker og sirup i en stor kjele

* Kok uten lokk til du kan ta dråpetesten (se under Kokoskarameller). Husk å røre underveis. Tilsett smør

* Stryk blandingen i et tynt lag utover bakepapir og avkjøl

* Knekk opp i passende biter når blandingen har stivnet

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2009, og sist oppdatert 15/11 2019.

Les også