Hjemmelaget julegodt

Ti oppskrifter på hjemmelaget julegodteri

Julesnop du lager selv!

HJEMMELAGET JULEGODTERI: Her er oppskrifter på julesnop i alle tenkelige fasonger og farger. Perfekt julegave!
HJEMMELAGET JULEGODTERI: Her er oppskrifter på julesnop i alle tenkelige fasonger og farger. Perfekt julegave! Foto: Erik Sundt
Først publisert Sist oppdatert

Lyst til å lage julegaver og spise godteri samtidig? Sett av en kveld til å lage konfekt. Det er ikke vanskelig å få til. Noen av smakene passer kanskje best til voksne, andre vil barna trygle om å få mer av.

Spis alt selv, eller legg de ferdige konfektbitene på glass og gi bort i julepresang til besteforeldre eller andre søtmomser.

Garantert julesuksess!

Her er oppskriftene du trenger:

Havregrynskuler

5 ½ dl havregryn

HAVREGRYNSKULER: Enkle, dekorative, og supergode! Blir de barnas favoritt?
HAVREGRYNSKULER: Enkle, dekorative, og supergode! Blir de barnas favoritt? Foto: Erik Sundt

100 gram melis

4 ss kakaopulver

50 gram usaltet mykt smør

4 ss aprikossyltetøy

* Bland det tørre i en bolle

* Tilsett smør og syltetøy. Rør godt

* Trill små kuler, cirka 30 stykker, og rull kulene i ønsket pynt

* Sett kulene i kjøleskapet for at de skal bli litt fastere

* Vær kreativ når du velger pynt. Mandelflak, melis, kakaopulver og annen kakepynt er bare enkle forslag.

APPELSINKONFEKT: Enkelt å lage, snadder å spise.
APPELSINKONFEKT: Enkelt å lage, snadder å spise. Foto: Erik Sundt

Appelsinkonfekt

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Marsipan

Appelsinsyltetøy

Kokesjokolade med 70 prosent kakao

Noen revne biter av appelsinskall

* Bland marsipan med appelsinsyltetøy

* Trekk bitene i sjokoladen som forklart under nougatkonfekten

* Pynt med biter av appelsinskall

* Bytt gjerne ut marsipan med for eksempel sjokoladekake. Legg syltetøy og kake lagvis før du stikker ut med små former.

BRENTE MANDLER:En klassiker det er vanskelig å tenke seg julen uten. Lett å lage, godt å spise!
BRENTE MANDLER:En klassiker det er vanskelig å tenke seg julen uten. Lett å lage, godt å spise! Foto: Erik Sundt

Brente mandler

200 gram mandler

2 dl sukker

1 dl vann

* Ha alt i en stekepanne

* Kok mandlene på høy varme mens du rører hele tiden. Det brenner seg hvis du snur ryggen til!

* Først vil blandingen bli tørr og hvit. Fortsetter du å koke, vil sukkeret smelte og den gylne fargen vil etter hvert komme fram

* Spre mandlene utover bakepapir. La dem avkjøles, og brekk mandlene fra hverandre. Jula hyler etter lukten av brente mandler!

PEPPERMYNTEKONFEKT: Legg dem på glass og nyt dem hele julen gjennom.
PEPPERMYNTEKONFEKT: Legg dem på glass og nyt dem hele julen gjennom. Foto: Erik Sundt

Peppermyntekonfekt

½ dl fløte

500 gram melis

1 eggehvite

¼ ss tragant (bindemiddel som kjøpes på apoteket)

10 dråper peppermynteolje (fra apoteket)

* Bland fløte, melis og tragant. Sistnevnte kan sløyfes, men gjør blandingen enklere å jobbe med

* Tilsett eggehvite, og kna blandingen sammen

* Smak til med peppermyntedråper

* Ha i andre tilsetningsstoffer, alt etter hva som faller i smak. (Konditorfarge, appelsinsaft, sjokoladesaus eller lignende. Juster med melis om blandingen blir for myk)

* Trill små kuler, og pynt med for eksempel mokkabønner, kakepynt, brente mandler eller revet lime.

* La konfekten tørke på bakepapir før de legges på glass og nytes hele jula igjennom.

KOKOSKARAMELLER: Disse er himmelsk gode.
KOKOSKARAMELLER: Disse er himmelsk gode. Foto: Erik Sundt

Kokoskarameller

100 gram usaltet smør

2 dl fløte

3 dl sukker

1 dl lys sirup

1 ts vaniljesukker

3 ss kokosmasse

* Smelt smør i en kjele

* Tilsett resten av ingrediensene, utenom kokosmasse

* La blandingen koke mens du rører hele tiden. Når du heller noen dråper av blandingen i kaldt vann, skal den kunne formes til en kule. Da er den ferdig (cirka 15 minutter), og fargen er gyllen brun

* Bland i kokosmasse

* Hell massen over i en form dekket med bakepapir. Massen holder flere hundre grader, så ikke stikk fingeren nedi!

* La massen kjøles av, og kutt den opp i passende biter.

SJOKOLADEMARSIPAN: Enklere enn dette blir det ikke.
SJOKOLADEMARSIPAN: Enklere enn dette blir det ikke. Foto: Erik Sundt

Sjokolademarsipan

Marsipanpølse

2 plater kokesjokolade med

70 prosent kakao

* Kutt opp marsipanpølse i passende biter

* Dekk marsipanen med smeltet sjokolade, og pynt med for eksempel hvit sjokolade.

Hvit sjokolade

HVIT SJOKOLADE: Mørk utenpå, hvit på innsiden.
HVIT SJOKOLADE: Mørk utenpå, hvit på innsiden. Foto: Erik Sundt

Hvit sjokolade i blokk

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

Melis

Sjokoladedråper

* Skjær terninger av hvit sjokolade

* Trekk den med kokesjokolade, og pynt med melis og sjokoladedråper.

KRANSEKAKEKONFEKT: Ferdig kransekakedeig og smeltet sjokolade utgjør denne herligheten.
KRANSEKAKEKONFEKT: Ferdig kransekakedeig og smeltet sjokolade utgjør denne herligheten. Foto: Erik Sundt

Kransekakekonfekt

Ferdig kransekakedeig

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

* Skjær kransekakedeigen i passende skiver

* Stekes på 175 grader til de er gylne

* Trekk kransekakeskivene i sjokolade, og pynt med for eksempel sølvkuler.

NOUGATKONFEKT: Alt som er godt, i en og samme munnfull.
NOUGATKONFEKT: Alt som er godt, i en og samme munnfull. Foto: Erik Sundt

Nougatkonfekt

Marsipan

Ferdig nougat

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

Brente mandler til pynt

* Kjevle ut marsipan

* Bruk små former, og stikk ut nougat og marsipan lagvis

* Smelt sjokoladen i vannbad. (Kok opp en kjele vann, ha i en mindre bolle med sjokoladebiter og ha det oppi vannet. La sjokoladebitene stå til det smelter av seg selv, før du rører ut små biter)

* Dypp bitene i sjokoladen. Bruk gafler, og la bitene renne av før du har dem over på bakepapir

* Dryss over knuste brente mandler. Sett kjølig til de skal nytes i sin helhet.

KNEKK: En gammel klassiker i julen. Men pass på at barna ikke brenner seg - smeltet sukker er ekstremt varmt! Foto: Erik Sundt.
KNEKK: En gammel klassiker i julen. Men pass på at barna ikke brenner seg - smeltet sukker er ekstremt varmt! Foto: Erik Sundt.

Knekk

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

2 dl kremfløte

2 dl sukker

2 dl lys sirup

1 ss smør

* Bland fløte, sukker og sirup i en stor kjele

* Kok uten lokk til du kan ta dråpetesten (se under Kokoskarameller). Husk å røre underveis. Tilsett smør

* Stryk blandingen i et tynt lag utover bakepapir og avkjøl

* Knekk opp i passende biter når blandingen har stivnet