Hjemmelaget julegodt
Ti oppskrifter på hjemmelaget julegodteri
Julesnop du lager selv!
Lyst til å lage julegaver og spise godteri samtidig? Sett av en kveld til å lage konfekt. Det er ikke vanskelig å få til. Noen av smakene passer kanskje best til voksne, andre vil barna trygle om å få mer av.
Spis alt selv, eller legg de ferdige konfektbitene på glass og gi bort i julepresang til besteforeldre eller andre søtmomser.
Garantert julesuksess!
Her er oppskriftene du trenger:
Havregrynskuler
5 ½ dl havregryn
100 gram melis
4 ss kakaopulver
50 gram usaltet mykt smør
4 ss aprikossyltetøy
* Bland det tørre i en bolle
* Tilsett smør og syltetøy. Rør godt
* Trill små kuler, cirka 30 stykker, og rull kulene i ønsket pynt
* Sett kulene i kjøleskapet for at de skal bli litt fastere
* Vær kreativ når du velger pynt. Mandelflak, melis, kakaopulver og annen kakepynt er bare enkle forslag.
Appelsinkonfekt
Marsipan
Appelsinsyltetøy
Kokesjokolade med 70 prosent kakao
Noen revne biter av appelsinskall
* Bland marsipan med appelsinsyltetøy
* Trekk bitene i sjokoladen som forklart under nougatkonfekten
* Pynt med biter av appelsinskall
* Bytt gjerne ut marsipan med for eksempel sjokoladekake. Legg syltetøy og kake lagvis før du stikker ut med små former.
Brente mandler
200 gram mandler
2 dl sukker
1 dl vann
* Ha alt i en stekepanne
* Kok mandlene på høy varme mens du rører hele tiden. Det brenner seg hvis du snur ryggen til!
* Først vil blandingen bli tørr og hvit. Fortsetter du å koke, vil sukkeret smelte og den gylne fargen vil etter hvert komme fram
* Spre mandlene utover bakepapir. La dem avkjøles, og brekk mandlene fra hverandre. Jula hyler etter lukten av brente mandler!
Peppermyntekonfekt
½ dl fløte
500 gram melis
1 eggehvite
¼ ss tragant (bindemiddel som kjøpes på apoteket)
10 dråper peppermynteolje (fra apoteket)
* Bland fløte, melis og tragant. Sistnevnte kan sløyfes, men gjør blandingen enklere å jobbe med
* Tilsett eggehvite, og kna blandingen sammen
* Smak til med peppermyntedråper
* Ha i andre tilsetningsstoffer, alt etter hva som faller i smak. (Konditorfarge, appelsinsaft, sjokoladesaus eller lignende. Juster med melis om blandingen blir for myk)
* Trill små kuler, og pynt med for eksempel mokkabønner, kakepynt, brente mandler eller revet lime.
* La konfekten tørke på bakepapir før de legges på glass og nytes hele jula igjennom.
Kokoskarameller
100 gram usaltet smør
2 dl fløte
3 dl sukker
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker
3 ss kokosmasse
* Smelt smør i en kjele
* Tilsett resten av ingrediensene, utenom kokosmasse
* La blandingen koke mens du rører hele tiden. Når du heller noen dråper av blandingen i kaldt vann, skal den kunne formes til en kule. Da er den ferdig (cirka 15 minutter), og fargen er gyllen brun
* Bland i kokosmasse
* Hell massen over i en form dekket med bakepapir. Massen holder flere hundre grader, så ikke stikk fingeren nedi!
* La massen kjøles av, og kutt den opp i passende biter.
Sjokolademarsipan
Marsipanpølse
2 plater kokesjokolade med
70 prosent kakao
* Kutt opp marsipanpølse i passende biter
* Dekk marsipanen med smeltet sjokolade, og pynt med for eksempel hvit sjokolade.
Hvit sjokolade
Hvit sjokolade i blokk
2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao
Melis
Sjokoladedråper
* Skjær terninger av hvit sjokolade
* Trekk den med kokesjokolade, og pynt med melis og sjokoladedråper.
Kransekakekonfekt
Ferdig kransekakedeig
2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao
* Skjær kransekakedeigen i passende skiver
* Stekes på 175 grader til de er gylne
* Trekk kransekakeskivene i sjokolade, og pynt med for eksempel sølvkuler.
Nougatkonfekt
Marsipan
Ferdig nougat
2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao
Brente mandler til pynt
* Kjevle ut marsipan
* Bruk små former, og stikk ut nougat og marsipan lagvis
* Smelt sjokoladen i vannbad. (Kok opp en kjele vann, ha i en mindre bolle med sjokoladebiter og ha det oppi vannet. La sjokoladebitene stå til det smelter av seg selv, før du rører ut små biter)
* Dypp bitene i sjokoladen. Bruk gafler, og la bitene renne av før du har dem over på bakepapir
* Dryss over knuste brente mandler. Sett kjølig til de skal nytes i sin helhet.
Knekk
2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 dl lys sirup
1 ss smør
* Bland fløte, sukker og sirup i en stor kjele
* Kok uten lokk til du kan ta dråpetesten (se under Kokoskarameller). Husk å røre underveis. Tilsett smør
* Stryk blandingen i et tynt lag utover bakepapir og avkjøl
* Knekk opp i passende biter når blandingen har stivnet
Denne saken ble første gang publisert 11/12 2009, og sist oppdatert 15/11 2019.