Oppskrifter på grøt
Slik lager du den perfekte grøten
Oppskrift på havregrøt, grovmelsgrøt, quinoagrøt, byggrynsgrøt, hirsegrøt og byggmelsgrøt.
Grøt kan lages i utallige former, farger og fasonger - det er bare din egen fantasi som setter grenser. Topp barnas favorittgrøt med chiafrø, blåbær, eple eller honning; en næringsrik og sunn frokostgrøt!
I New York selges havregrøt til frokost både hos Starbucks og McDonald's.
- Jeg tror at mange ser at grøt er et godt alternativ til muffins og baguetter. Grøt laget på havre og bygg er kortreist og miljøvennlig mat, sier kokebokforfatter og faglærer i ernæring, Margit Vea.
Hun merker at interessen for grøt er økende, og ønsker såkalte grøtkafeer velkommen her i Norge også.
- Grøt er rik på mineraler og vitaminer. Dessuten er det svært rimelig mat. Hvis man bruker grovt mel, er grøt også en god kilde til fiber i kosten, noe som er viktig for fordøyelsen, opplyser Vea.
Riktig laget grøt er også en god kilde til jern, som er spesielt viktig de to første leveårene.
Sunn grøt til frokost
En god havregrøt gir en god start på dagen, for både store og små.
- Havregrøten inneholder gode og lange karbohydrater, som gir en langvarig metthetsfølelse, forklarer Vea.
Havregrøten inneholder også gode fettstoffer. Likevel anbefaler Vea barn å ha godt smør på grøten fremfor sukker. Eller noe helt annet.
Tilbehør og topping til grøten
- Grøter kan smaksettes med mye forskjellig. Frukt og friske bær er både sunt og godt. I stedet for sukker kan man bruke honning, agavesirup, lønnesirup eller aprikosmos. Det er bare fantasien som setter grenser, mener hun.
Og det er ingen grunn til at du skal gå glipp av denne sunne fast food-trenden hjemme på din egen kjøkkenbenk, heller.
- Alle kan lage grøt. Det er raskt å lage, og det er veldig ren mat uten tilsetningsstoffer, særlig sammenlignet med kjøpebrød. Det tar ti minutter å lage hirsegrøt til minsten. Det har vi tid til, sier Vea.
Les også: Slik oppgraderer du barnas frokostfavoritter
Her er Margit Veas 7 beste oppskrifter på grøt:
Havregrøt uten koking
Du trenger (3-4 porsjoner):
6 dl store havregryn
4 dl eplemost
ca. 2 dl gresk yoghurt
1 eple
Hasselnøtter eller mandler etter smak
OBS: Bruker dere lettkokte havregryn, trenger dere sannsynligvis noe mindre væske. Prøv dere fram!
Ev. garnityr:
2 kvaster persille
1-2 ss rørsukker
Slik gjør du:
- Ha havregryn og eplemost i en bolle med lokk. Sett i kjøleskapet natten over, eller i et par timer, til havregrynene har trukket til seg væsken.
- Hakk nøttene og rist dem litt i stekepannen eller på et bakepapir i ovnen (lag en stor porsjon som holder til flere ganger). Nøttene kan males eller finhakkes til mindre barn.
- Bland i yoghurt, revet eple og hakkede nøtter i røren rett før servering.
Garnityr:
Kjør persille og sukker i en hurtigmikser. La persillen tørke en stund på bakepapir på svak varme (60 grader) i varmluft. Persillesukker «frisker opp» havregrøten og tilfører spennende smak.
Grovmelsgrøt
Denne grøten kan du lage på vanlig sammalt hvete eller sammalt spelt. Bløtlegg gjerne melet én time før koking, det gjør jernet i melet mer tilgjengelig.
Du trenger (1-2 porsjoner):
4 ss sammalt hvete, grov
2-3 dl melk (ev. vann)
Ev. litt salt
Slik gjør du:
- Bland mel og væske og kok opp under omrøring.
- La det koke i 6-7 minutter til grøten er passe tykk.
- Server med bær, bærmos eller mos av aprikos eller daddel.
Topping-tips: Friske bær, 1 ts rørte bær og 1 ss rosiner, grovhakkede nøtter eller smørøye.
Kokt havregrøt
Du trenger (1 porsjon):
1 dl havregryn
2 ½ dl væske (melk eller melk og vann)
¼ ts salt
Slik gjør du:
- Ha havregryn og væske i en kjele. Kok opp under omrøring og la grøten småkoke i ca. fem minutter til den er passe tykk.
- Smak til med litt salt før servering. Server med melk, rørte bær og rosiner.
Tips! Har dere rester av grøt, bruk det i brøddeigen. Det gjør brødet saftig og godt.
Les også: Derfor bør barna få ta del i matlagingen
Quinoagrøt
Du trenger (1 porsjon):
1 dl quinoa
2 dl melk eller usøtet havremelk
½ vaniljestang
kanel
salt
rørte bær, rosiner, honning, agavesirup eller maplesirup
ev. bær og nøtter
Slik gjør du:
- Skyll quinoaen grunding i kaldt, rennende vann for å få bort bitterstoffene. Bløtlegg dem gjerne i 30-60 minutter i tillegg.
- Skrap ut frøene av vaniljestangen, og kok dem og stengene opp med quinoa, melk, kanel og salt.
- Fjern vaniljestengene når grøten har begynt å koke, og la så grøten koke videre i 15-20 minutter til quinoaen er mør.
- Nyt grøten med melk (ev. havremelk eller soyamelk), en skje rørte bær, rosiner, en god håndfull ferske blåbær, grovhakkede nøtter eller honning.
Quinoa: et næringsrikt, lettfordøyelig og glutenfritt frø med 12-18 prosent fullverdig protein. En god kilde til fiber, fosfor, magnesium og jern.
Byggrynsgrøt
Du trenger (4 porsjoner):
2 dl byggryn
1 liter lettmelk, vann eller rismelk
½ ts salt
1 ss meierismør
rørte bær eller frukmos
Slik gjør du:
- La byggrynene ligge i kaldt vann natten over. Hell av bløtevannet.
- Kok opp væsken og ha i grynene. La grøten trekke (koke forsiktig) i 45 minutter. Rør av og til. Ha i smør.
- Server gjerne grøten med rørte bær, fruktmos honning og/eller hakkede nøtter.
Tips: Hele gryn inneholder både mye energi og mange mineraler, vitaminer og fiber. De er ofte lite bearbeidet og godt for magen. Når dere koker grøt av gryn, er det lurt å koke en større porsjon. Koker dere gryn i vann, kan det også erstatte ris til middagsmat.
Hirsegrøt
Du trenger (1-2 porsjoner):
1 dl hirseflak
2 1/2 dl vann eller melk (kan også bruke havre, soya eller rismelk)
malt havsalt etter smak
Slik gjør du:
- Kok opp vann og hirseflak under omrøring. Skru ned varmen og la småkoke til vannet er nesten kokt inn, ca. 10 minutter.
- La grøten småkoke under lokk til den har jevnet seg. Smak til med litt havsalt og nyt grøten med det dere har tilgjengelig: kanel, smør, bær, honning, nøtter og lignende.
- Melk smaker godt til grøten, særlig om dere har kokt grynene med vann.
Plenty jern: Hirse er sunn, glutenfri og ikke minst naturlig rik på jern. Hirsegrøt laget av hirsemel er god babymat, men hirse er god mat for alle aldre. I denne oppskriften brukes hirseflak, men du må gjerne også prøve å lage grøt av sammalt hirsemel.
Les også: Stor guide til et sunt familiekosthold
Byggmelsgrøt
Du trenger (3-4 porsjoner):
2 ½-3 dl byggmel
ev. ½ dl hvetekli
½ l melk
½ l kulturmelk (ev. melk også her)
1 ts salt
Slik gjør du:
- Bland mel, kli og kulturmelk og rør til det koker. Spe med melk og la grøten koke i ca. åtte minutter.
- Rør jevnlig og ha i salt når grøten er ferdig.
- Søt grøten med det som hjertet begjærer: bær, bærmos, tørka frukt eller honning.
- Server gjerne grøten med hakkede nøtter.