Mat med gresskar

Bruk restene av gresskaret til å lage mat med

Oppskrift på gresskarsuppe, gresskarpai og ristede gresskarkjerner.

MER ENN LYKT: Bruk innmaten til å lage gresskarsuppe, gresskarpai eller ristede gresskarkjerner. Foto: Per Olav Sølvberg.
MER ENN LYKT: Bruk innmaten til å lage gresskarsuppe, gresskarpai eller ristede gresskarkjerner. Foto: Per Olav Sølvberg.
Først publisert Sist oppdatert

Ingen halloween uten gresskar!

Det finnes mange varianter, noen er bare til pynt. Spør etter halloween-gresskar i butikken.

De største kan være ganske dyre, men skraper du ut kjøttet og lager lykt av skallet, har du både middag, dessert og pynt til årets skrekkfest.

Velg et gresskar som har plettfri overflate og er tungt i forhold til størrelsen - det er et tegn på fast og god konsistens.

Kjøp det helst helt, kvaliteten taper seg fort når det er skåret opp. Det svampaktige vevet i midten kaster du, men ta vare på kjernene.

Gresskarsuppe

Du trenger:

- 600 g gresskar i biter

- 1 stk hakket løk

- 1 ts salt

- 1 ts pepper

- 1 ss malt koriander

- 1 terning kyllingbuljong

- 2,5 dl kokosmelk

- 2,5 dl fløte

1. Skjær lokket forsiktig av gresskaret. Ta ut innmaten. Plukk ut alle kjernene og legg dem i en egen skål.

2. La barna hjelpe til med å grave ut gresskarkjøttet med en isskje.

3. Skjær gresskarkjøttet i terninger. Ha gresskarkjøtt, salt, pepper, koriander, buljong, fløte, kokosmelk og vann i en gryte.

4. La det hele koke til gresskarkjøttet er mørt og suppen har fått en gyllen farge. Bruk en stavmikser til å jevne ut suppen. Dersom dere ønsker en tykkere suppe, kan dere spe på med maisennamel.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Gresskarpai

Bunn:

- Ha 200 gram hvetemel, 150 gram smør og 2 ss vann i en kjøkkenmaskin og bland til en fast deig.

- La den hvile i kjøleskapet i en halvtime.

- Kjevle eller trykk deigen ut i en paiform.

- Prikk med en gaffel, og forstek paiskallet ved 200 grader i 10 minutter.

(Snarvei: Det er lov å bruke ferdig deig!)

Fyll:

- 6 ss hvetemel

- ¾ ts bakepulver

- ½ ts salt

- 1 ts malt kanel

- 1 ts malt allehånde

- ½ ts malt ingefær

- ½ ts malt muskat

- 2 egg

- 1 ¾ dl sukker

- 3 ss smeltet smør

- 400 g gresskarpuré - kokt og most (skjær kjøttet i 2 cm store terninger og kok i usaltet vann i ca. 20 minutter, sil av vannet)

- 1 boks vikingmelk

- 2 ts vaniljesukker

(Snarvei: Du får kjøpt gresskarmos på boks i velassorterte dagligvarebutikker. En boks er nok til én pai.)

1. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat.

2. Pisk sammen egg, smør og sukker.

3. Tilsett gresskarpuré, vikingmelk og vaniljesukker.

4. Hell fyllet i det forstekte pai-skallet og stek ved 180 grader i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.

5. Server paien lun eller avkjølt, med pisket krem, iskrem eller en klatt rømme.

Tips:

Har du fortsatt mer gresskarkjøtt?

Bruk det som du bruker andre grønnsaker: I supper, gryteretter, grønnsakpaier og som tilbehør.

Syltet gresskar er godt til kjøtt og fisk. Men ikke skjær det opp i biter og server det med dipp - gresskar smaker ikke godt rått.

Ristede gresskarkjerner

- Skyll og tørk kjernene, og vend dem i litt olje.

- Stek i panne eller ovn ved 180 grader til de er blitt mørke, men ikke brent.

- Avkjøl.

Nydelig i salater, supper, brødbakst, frokostblandinger eller som snacks.

Vil du bruke kjernene som snacks?

Tilsett litt salt, og kanskje litt kajennepepper for den dristige, før steking. Mmm..