Oppskrifter med pølse

Fire spennende pølseretter

Til barnas store fornøyelse.

PØLSEMIDDAG: Få oppskriftene på fire kreative og spennende pølsemiddager, som hele familien kan nyte. Foto: Gettyimages.com.
PØLSEMIDDAG: Få oppskriftene på fire kreative og spennende pølsemiddager, som hele familien kan nyte. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Har du fått nok av pølse i brød og lompe? Ta i så fall en titt på oppskriftene i bunn av artikkelen; fire spennende pølseretter med grillpølse som hovedingrediens, til barnas store fornøyelse.

Barnevennlige grillpølser

Akkurat i grillsesongen er det trolig barna som får i seg de fleste grillpølsene.

Veldig ofte hører vi foreldre snakker om at grillpølser er så enkelt og greit, for barna kan bare ta en i hånda mens de løper hylfrydende rundt. De aller fleste barn liker grillpølser. Og vi voksne tar en ventepølse, før det «ordentlige» kjøttet er klart.

Les også: To av grillpølsene får terningkast 6

Pølser er bra mat

Men pølsa fortjener mer enn denne stebroderlige behandlingen. For en pølse er ikke bare en pølse, det er mat for fintfolk, men da må den løftes opp fra lompa. For det er lompa som ødelegger alt.

Med bedre tilbehør kan pølsemiddagen bli et strøkent bidrag til dagens næringsinntak.

Les også: To hamburgere får terningkast 6

Pølsevalget

Aller først må du velge en sunnere pølse. De vanlige grillpølsene er bare én mulighet, kylling- og kalkunvarianter er en god utfordrer.

Ostepølser, baconpølser og bratwurst er andre som du får kjøpt de fleste steder. Har du tilgang på en litt mer utstyrt kjøttforretning, kan du få all verdens slags pølser.

Lammepølser, urtepølser og krydderpølser er kanskje noe som kan falle i smak hos barna også?

Her får du tips og råd til hvordan du kan servere pølser med et mer fornuftig tilbehør. Og om ikke minsten liker pølser, så får du forslag til andre godsaker som kan legges på grillen.

Pølser og dipp

Pølser blir mye morsommere med propell.

Del pølsene opp i biter og lag et kryssnitt i endene. Nå du griller pølsene vil de vri seg og se ut som små pølsestjerner! La barna få dyppe pølsebitene i de ulike skålene.

Agurkmiks:

10 skiver sylteagurk

¼ løk (kan sløyfes)

1/3 agurk

Salt og pepper

Slik gjør du: Finhakk agurker og løk. Bland sammen og smak til med salt og pepper. Bruk gjerne litt av laken til sylteagurkene om du vil ha en sterkere smak.

Mangochutney:

1 moden mango

1 hvitløksfedd

1 liten bit frisk ingefær

1 dl eddik

1 ss sukker

½ ts salt

Slik gjør du: Skrell og kutt mangoen i små biter. Finhakk hvitløken. Fjern skallet av ingefæren og rasp den opp. Tilsett eddik og sukker og la den koke i ca. 5 minutter. Bruk en stavmikser og kjør blandingen til en puré. Smak til med salt.

Guacamole:

2 avokado

1 lime

1 fedd hvitløk, finhakket

Salt og pepper

Slik gjør du: Fjern skall og stein fra avokadoene. Mos den med en gaffel. Tilsett saften fra én lime. Saften vil, i tillegg til å gi god smak, hindre det grønne kjøttet i å miste fargen. Tilsett finhakket hvitløk. Bland sammen, smak til med salt og pepper. Sett kjølig. Om ønskelig, smak til med litt fersk koriander og finhakket chili.

Pølse med hjemmelagd brød og ketsjup

Mindre hvete, mer tomat.

SUNN DIPP: Med riktig tilbehør kan pølsemiddagen bli et strøkent bidrag til dagens næringsinntak. Foto: Geir Dokken.
SUNN DIPP: Med riktig tilbehør kan pølsemiddagen bli et strøkent bidrag til dagens næringsinntak. Foto: Geir Dokken.

Pølsebrød:

3 dl melk

½ pk. tørrgjær

1 ts honning (ev. sukker)

½ ts salt

3 ss olje

300 gram hvetemel

150 gram sammalt hvete, fin

1 pisket eggehvite

Sesamfrø

Slik gjør du: Bland sammen alt det tørre. Varm opp melken til den er fingervarm og rør ut honningen. Tilsett i det tørre, og elt sammen i ca. 5 minutter. La deigen heve under plast i ca. 30 minutter. Trill ut pølser og klem dem litt flate. Pensle med eggehvite og strø på sesamfrø. La brødene heve under et kjøkkenhåndkle i ca. 30 minutter. Stekes på 175 grader i ca. 15 minutter. Avkjøles.

Ketsjup:

5 store tomater

½ finhakket løk

3 ss olje

1 fedd hvitløk, finhakket

4 ss brunt sukker

4 ss rødvinseddik

1 ss tomatpuré

1 knivsodd allehånde

Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en food processor og kjør det glatt, evt bruk en stavmikser. Ha alt over i en kjele og la det koke i en time. Avkjøl, og smak til med salt og pepper.

Tysk spesial

Få de erketyske bratwurstene til å smake fantastisk.

Bratwurst

HJEMMELAGD: Sammalt hvete gjør pølsebrødet sunnere (hvis det er det som er målet. Og bedre. Foto: Geir Dokken.
HJEMMELAGD: Sammalt hvete gjør pølsebrødet sunnere (hvis det er det som er målet. Og bedre. Foto: Geir Dokken.

Nykål

2 ss smør

Salt

Blandet salat

Pinjekjerner

Slik gjør du: Kok opp vann og ha i en liten nykål kuttet i skiver. La de få trekke et minutt eller to. Pensle kålen med litt olje og legg den på grillen. Når den har fått fine grillmerker tar du den av. En smørklatt og litt salt på smaker fantastisk! Ha pinjekjerner i en tørr panne og la dem bli gylne før du har dem over en blandet grønn salat.

Pølser med ratatouille

Grønnsakene gjør denne pølseretten til en helsebombe.

Ratatouille:

2 hvitløksfedd

BRATWURST: Du blir ikke pølsegrillmester før du kan lage en skikkelig, tysk bratwurst. Foto: Geir Dokken.
BRATWURST: Du blir ikke pølsegrillmester før du kan lage en skikkelig, tysk bratwurst. Foto: Geir Dokken.

2 rødløk

1 grønn squash

2 gule paprika

½ aubergine

4 tomater

1 ss finhakkede urter (f.eks. basilikum, timian)

1 kjøttbuljongterning

2 ss olje

Salt og pepper

Slik gjør du:Rens og del løken i båter. Kutt grønnsakene i store biter. Finhakk hvitløken. Ha olje i kjelen og tilsett hvitløken. La det surre litt før du har i grønnsakene. La alt surre i noen minutter før du tilsetter tomatene og buljongterningen. La det putre i 15 minutter, rør om av og til. Smak til med salt og pepper.

MER GRØNNSAKER ENN PØLSER: Grillpølser med ratatouille er det sunneste alternativet.
MER GRØNNSAKER ENN PØLSER: Grillpølser med ratatouille er det sunneste alternativet.