Næringsinnhold i hverdagsmat

Hvor sunn er maten du serverer barna dine?

11 vanlige matvarer - og hva de EGENTLIG inneholder.

FINNES HOS DE FLESTE: Mange matvarer finnes hos de fleste barnefamilier. Men hva inneholder de egentlig? Vi har sett nærmere på næringsinnholdet i 11 produkter.
FINNES HOS DE FLESTE: Mange matvarer finnes hos de fleste barnefamilier. Men hva inneholder de egentlig? Vi har sett nærmere på næringsinnholdet i 11 produkter. Foto: Foto: Petter Berg.
Sist oppdatert

Vi vil gjerne gi barna våre et sunt og variert kosthold.

Foreldre & barn har i samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Universitetet i Oslo sett på innholdet i 11 ulike matvarer som er vanlige å finne i norske småbarnshjem. Hvilke som er mest vanlige har vi funnet ved å spørre de største matvarekjedene i landet.

Hovedfokus i "testen" er hva helsemyndighetene anbefaler.

De 11 utvalgte matvarene kommer fra ulike produsenter og næringsvurderingen vår er ikke merkespesifikk.

Hvert produkt er vurdert ut fra sin matvaregruppe, altså har vi ikke i hovedsak vurdert Gilde grillpølser alene, men grillpølser generelt.

Sunt og godt

For å ha et sunt og variert kosthold anbefaler helsemyndighetene oss å spise mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Grønnsaker, frukt og grove kornprodukter anbefales det å spise daglig, mens fisk anbefales spist til middag to til tre ganger i uken og i tillegg gjerne bruke fisk som pålegg.

Matvareproduktene vi har testet viser seg alt i alt å være gode valg.

- De 11 matvarene i denne vurderingen er stort sett sunne og gode alternativer i norske familiers kjøleskap. Det er viktig med et variert kosthold og det er viktig å få i seg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler, fett, protein, energi og jern, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen.

Salt, sukker og mettet fett

Selv om produktene i vurderingen stort sett er gode valg, inneholder flere av dem mye sukker, salt og mettet fett.

- Det er viktig å begrense inntaket av både mettet fett, salt og sukker. Et tips er å sammenligne ulike produkter ved å lese på ingredienslisten, sier Mohn Paulsen.

Hvor mange av de testede matvarene befinner seg hjemme hos deg?

Gulost

En god kilde til kalsium, men styr unna de med mye salt og fett.

Det finnes et stort utvalg av oster, og gulost er en populær gjenganger på brødskiva.

Drikker du ikke melk, er gulost et supert alternativ for å sikre kroppen nok kalsium, men mange oster har et høyt innhold av fett og salt.

I motsetning til brunost inneholder ikke gulost karbohydrater.

Babybel runde oster har en mild smak og er populære i mange barnefamilier. De er enkle å sende med i matpakken, og ernæringsmessig har Babybel ost omtrent det samme næringsinnholdet som vanlig gulost.

Den kan faktisk være å foretrekke sammenlignet med vanlig gulost, da den har et noe lavere innhold av energi, fett og salt pluss et høyere innhold av protein enn vanlig gulost.

Kalsiuminnholdet i Babybel er imidlertid litt lavere enn i gulost.

Babybel kan altså gjerne spises som variasjon til annen ost.

Kjøttdeig

Bytt den heller ut med karbonadedeig.

GULOST: Gulost er en populær del av mange barns kosthold.
GULOST: Gulost er en populær del av mange barns kosthold. Foto: Foto: Petter Berg.

Kjøttdeig er et kjent og kjært produkt for mange barnefamilier.

Bruksområdene er mange og kjøttet kan brukes til mye forskjellig. For eksempel brukes kjøttdeig i kjøttsaus til pasta, til taco, i gryteretter, på pizza og mye mer.

Mange barn liker også konsistensen på kjøttdeig bedre enn rent kjøtt.

Kjøttdeig er en god kilde til protein og jern, men har et relativt høyt fettinnhold.

Erstatt gjerne kjøttdeigen med karbonadedeig, som har et lavere innhold av mettet fett, men det samme innholdet av protein og jern.

Kjøttdeig er altså en fin basismatvare å ha i kjøleskapet, med mange variasjonsmuligheter.

Det anbefales imidlertid ikke å spise kjøttdeig for ofte. Ifølge kostrådene våre anbefales det å begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt og å heller velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter.

Videre rådes det til å innta maksimalt 500 gram bearbeidet og rødt kjøtt per uke, det tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.

Gilde kjøttdeig er et helt ok valg av kjøttdeig, men velg gjerne karbonadedeig i stedet.

Appelsinjuice

Et glass juice om dagen er fint å inkludere i kostholdet, men styr unna nektar.

Appelsinjuice er en god kilde til vitamin C. Den er ikke tilsatt sukker, men inneholder allikevel mye fruktose (fruktsukker) som gir juice et høyt innhold av sukkerarter.

KJØTTDEIG: Den kan brukes i de fleste retter, men karbonadedeig er egentlig sunnere.
KJØTTDEIG: Den kan brukes i de fleste retter, men karbonadedeig er egentlig sunnere. Foto: Foto: Petter Berg.

Et glass juice om dagen kan fint drikkes i forbindelse med et av dagens måltider, for eksempel frokost eller lunsj.

Innholdet av C-vitamin i juicen vil kunne bidra til å øke opptaket av jern fra brød- og kornbaserte måltider.

Et glass juice kan også, ifølge anbefalingene, inngå som én av fem om dagen. Juice inneholder imidlertid mindre fiber og gir lavere metthetsfølelse enn hel frukt, slik at hel frukt anbefales fremfor juice for å oppnå anbefalingen om fem om dagen.

De fleste typer appelsinjuice har et forholdsvis likt næringsinnhold, så velg den du liker best!

Styr imidlertid unna nektar til hverdags, da nektar i motsetning til fruktjuice, er tilsatt sukker.

Sunniva Premium appelsinjuice er et godt valg av appelsinjuice.

Leverpostei

Rik på jern, men kan ha mye mettet fett.

Leverpostei er ofte et av de første påleggene barna introduseres for, og det er ikke uten grunn.

Både konsistens og smak appellerer til de fleste barn. Leverpostei er også et godt påleggsalternativ for barn, fordi det er rikt på jern.

APPELSINJUICE: Denne er en god kilde til C-vitamin, som er bra for barna.
APPELSINJUICE: Denne er en god kilde til C-vitamin, som er bra for barna. Foto: Foto: Petter Berg.

I leverpostei finnes typen hemjern, som er den jerntypen som lettest absorberes i kroppen.

Det finnes mange forskjellige typer leverpostei i butikkene, velg gjerne en variant med mye lever og mindre tilsatt fett, da leverpostei kan være rik på mettet fett.

Stabburet leverpostei er et populært leverposteivalg i mange barnefamilier, både på grunn av konsistens og emballasje.

Denne leverposteien er et helt greit valg. Den har et bra innhold av lever, men inneholder en del mettet fett.

Brunost

God kilde til protein, kalsium og jod, men med høyt sukkerinnhold.

Gudbrandsdalsost er et tradisjonsrikt og populært pålegg blant mange.

Brunost lages av myse og kumelk og/eller geitemelk.

Myse er den delen av melken som er igjen når ostestoffet er skilt ut.

LEVERPOSTEI: Mange barn har leverpostei som sitt favorittpålegg.
LEVERPOSTEI: Mange barn har leverpostei som sitt favorittpålegg. Foto: Foto: Petter Berg.

Brunost er ikke tilsatt sukker, men inneholder en god del laktose (melkesukker) som gjør at brunost har et høyt innhold av sukkerarter. Av den grunn bør man ikke spise altfor mye brunost.

Innholdet av fett og mettet fett er som i annen helfet ost, det vil si forholdsvis høyt.

Brunost er imidlertid også en god kilde til protein, kalsium og jod, og kan fint inngå i et variert kosthold.

Tidligere var brunost også beriket med jern, men dette gjøres ikke lenger. Brunost er derfor ingen jernkilde.

Dersom man også spiser andre pålegg, for eksempel makrell i tomat, leverpostei, kjøttpålegg og gulost, er det helt fint å spise brunost som pålegg av og til.

Synnøve gudbrandsdalsost er et helt greit valg av brunost og den er forholdsvis lik andre typer gudbrandsdalsost på markedet.

Om du ønsker en brunost med mindre fett kan du eventuelt velge Lettere Gudbrandsdalsost.

Ketchup

Funker til det meste - men ikke overdriv.

Barn elsker ketchup og mange har ketchup på så og si all slags mat.

Ketchup består av tomatpuré, sukker, eddik, salt og krydder.

Selv om ketchup inneholder en del sukker, er den også rik på antioksidanter som blant annet lykopen. Lykopen har vist seg å kunne redusere risikoen for å utvikle kreft og hjerte- og karsykdommer.

Ketchup kan fint inngå som tilbehør i sunt kosthold og er et produkt man kan ha i kjøleskapet med god samvittighet.

BRUNOST: Norsk tradisjon som de fleste familier har i kjøleskapet.
BRUNOST: Norsk tradisjon som de fleste familier har i kjøleskapet. Foto: Foto: Petter Berg.

Jeg vil imidlertid ikke anbefale å overdrive inntaket av ketchup, eller ha ketchup på all mulig mat. Barn som er spesielt glad i ketchup kan gjerne oppfordres til å smake på maten, også uten ketchupsmaken, for å unngå at alle smaker kamufleres i ketchup.

Dersom dere spiser mye ketchup i familien, kan dere gjerne velge en variant med mindre tilsatt sukker og en høy andel tomater.

Idun tomatketchup kan gjerne velges som ketchup, da den har et bra innhold av tomater. Den inneholder som de fleste andre ketchuper en god del sukker. Let etter ketchup med mindre tilsatt sukker og velg den.

Babymat på glass

Kan trygt anbefales når man er på farten.

Ferdige middagsretter på glass kan være et greit alternativ for småbarnsforeldre i en travel hverdag.

Nestlé fullkornlasagne, som er eksemplet i denne artikkelen, er laget for barn fra 12 måneders alder.

Fra 12 måneders alder anbefales det at barn går over til familiens kosthold, men ferdige middagsglass kan allikevel være en grei løsning på farten iblant.

Middagsglasset inneholder fullkornpasta, grønnsaker, storfekjøtt, tomatpuré, hvetemel, krydder og olje.

Det er positivt at det brukes sunne fettkilder som raps- og solsikkeolje.

KETCHUP: Mange barn vil ha ketchup på alt de spiser, og dynker maten i det.
KETCHUP: Mange barn vil ha ketchup på alt de spiser, og dynker maten i det. Foto: Foto: Petter Berg.

De fleste typer barnemat på glass fra de store leverandørene i Norge i dag holder god ernæringsmessig kvalitet og kan fint anbefales når man er på farten.

Det bør imidlertid ikke alltid brukes som en erstatning for annen mat, da det er viktig å utvikle smaksopplevelser hos barn i denne fasen og la dem smake på forskjellige typer mat, og gjerne gå mer og mer over til å spise familiens kosthold.

Babygrøt

En sikker vinner når barnet skal gå vekk fra morsmelka.

Grøt er en type mat mange starter med når barnet skal gå over til å spise fast føde.

Helsemyndighetene anbefaler at spedbarn får grøt som er beriket med jern. Dette fordi jernlagrene barnet er født med tar slutt når barnet er seks måneder gammelt, og morsmelk inneholder ikke nok jern til å dekke behovet etter seks måneders alder.

Det er derfor viktig å ha fokus på et jernrikt kosthold for å forebygge jernmangel.

Det går også fint an å lage grøten selv, men jerninnholdet blir da ofte lavere. Om du lager grøten selv bør du bruke fullkornsprodukter og unngå å tilsette for mye sukker og salt.

Frukt og/eller bær kan gjerne brukes for å søte grøten og gi den smak hvis du lager hjemmelaget grøt.

De færreste barnegrøter man får kjøpt i dag inneholder tilsatt sukker. Mange av grøtene, deriblant Nestlé fruktgrøt med yoghurt, pære og banan, har allikevel et unødvendig høyt innhold av sukkerarter som skyldes mye tilsatt fruktkonsentrat, tørket frukt eller andre ingredienser rike på sukkerarter. Dette gir grøten en veldig søt smak.

BABYMAT PÅ GLASS: En fin overgang fra melk til fast føde kan være babymat på glass.
BABYMAT PÅ GLASS: En fin overgang fra melk til fast føde kan være babymat på glass. Foto: Foto: Petter Berg.

Velg gjerne andre enn de søteste grøtene på markedet. Nestlé fruktgrøt med yoghurt, pære og banan er en grøt utviklet for barn fra åtte måneder, og grøten er beriket med jern og andre vitaminer og mineraler.

Grillpølse

De fleste barn elsker pølser, men inntaket bør begrenses.

Alle barn liker pølser, og grillpølser er mye brukt av småbarnsfamilier som turmat, men også som middag.

Det er greit å spise pølser en gang iblant, men grillpølser er ikke en matvare man bør spise altfor ofte.

Noen foreldre går i fella og gi barna pølser hver gang de skal ha noe som barnet ikke er så veldig glad i til middag.

Helsemyndighetene anbefaler å begrense mengden bearbeidet kjøtt vi inntar, velg derfor andre helst matvarer til hverdags og la pølser være unntaket en gang iblant.

Når dere først spiser pølser, velg gjerne de pølsene som har høyest andel kjøtt og minst fett og salt.

Server grønnsaker ved siden av for å gjøre måltidet mer næringsrikt.

Gilde grillpølser inneholder en del mettet fett og salt.

BARNEGRØT: Grøten tilfører jern i barnas kosthold, noe de trenger når de slutter med morsmelk.
BARNEGRØT: Grøten tilfører jern i barnas kosthold, noe de trenger når de slutter med morsmelk. Foto: Foto: Petter Berg.

Det finnes andre grillpølser med lavere innhold av disse ingrediensene og som derfor fremstår som et bedre alternativ.

Kaviar

En god kilde til Omega 3-fettsyrer, men mye sukker og salt for de minste.

Kaviar er et populært pålegg blant voksne og barn, og lages av lettrøkt og sukkersaltet rogn fra torsk og sei.

De fleste typer kaviar tilsettes også rapsolje, som er en olje med god fettsyresammensetning.

Kaviar er en god kilde til omega 3-fettsyrer og er et sunt og godt påleggsalternativ, dersom inntaket ikke overdrives.

Ved valg av kaviar bør du se etter en type med høyt innhold av rogn og lavt innhold av salt og sukker.

Små barn bør ikke få spise ubegrensede mengder kaviar, dette fordi den inneholder mye sukker og salt.

Mills kaviar er et godt valg av kaviar.

Tomatsaus/pastasaus

Velg en saus med høyt innhold av tomater.

Spaghetti med kjøttsaus er en populær middagsrett i barnefamilier.

GRILLPØLSER: Alle barn liker pølser, og det er fint i en travel hverdag.
GRILLPØLSER: Alle barn liker pølser, og det er fint i en travel hverdag. Foto: Foto: Petter Berg.

Det finnes et stort utvalg av ulike sauser på markedet og de fleste består i hovedsak av tomater, tomatpure, løk, sukker, salt og krydder.

De fleste ferdige pastasauser er gode og sunne alternativer, men enkelte kan ha et høyt innhold av salt og/eller sukker.

Jo høyere innhold pastasausen har av tomater, jo bedre er det. Les gjerne ingredienslisten på glasset. Dersom tomater er første ingrediens inneholder sausen mest tomat.

Server gjerne pastasausen til fullkornpasta og med en salat til, da blir dette et sunt og godt måltid.

Ønsker du kontroll på hva pastasausen inneholder er det godt alternativ å lage hjemmelaget pastasaus. Det er enkelt, rimelig og godt!

Dolmio klassisk pastasaus er et godt valg. Sausen har et høyt innhold av tomater og ikke for mye sukker og salt.

KAVIAR: En god kilde til Omega 3 for barnefamilien.
KAVIAR: En god kilde til Omega 3 for barnefamilien. Foto: Foto: Petter Berg.
TOMATSAUS: De fleste ferdigsauser er gode og sunne alternativer.
TOMATSAUS: De fleste ferdigsauser er gode og sunne alternativer. Foto: Foto: Petter Berg.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også