Matpakke til barn
Fem forslag til gode og sunne matpakker til barn
Oppskrifter på kreative matpakker til barna for hele uka.
Det finnes mer på menyen til de små som skal på skolen eller i barnehagen enn en blings med pålegg. Det trenger heller ikke å ta all verdens tid å sette sammen en matpakke som gir både variasjon og nye smaker.
Et sunt og godt måltid midt på dagen hjelper de små med å holde konsentrasjon og humør oppe. Velger du brød som basis, er det å lurt å velge grove kornprodukter.
Matpakke til barn
Middagsrester fra dagen før er et godt matpakkealternativ. Så spar på restene og se om du kan lage en liten rett til matpakka av det.
Pesto, hummus og avokado er perfekte alternativer til smør, men også som dipper til et knippe oppskårne grønnsaker. Skjær opp frukt og grønnsaker i mindre biter og tre dem på et spyd – da spiser barna mer!
Vann er best som drikke – men gjør det gjerne mer spennende ved å putte et par skiver med sitron, agurk eller andre frukter eller grønnsaker oppi. På denne måten blir både mat og drikke mer variert i hverdagen.
Nedenfor finner du fem forskjellige matpakketips til barn.
Les også: Slik er maten i barnehagen
Dag 1: Kjøttbollespyd og matmuffins
Matmuffins med egg og grønnsaker + kjøttboller på spyd.
Kjøttbollespyd
Dette trenger du:
4 trepinner
12 kjøttboller
12 ostebiter
12 agurkbiter
12 tomater
Slik gjør du:
Stek kjøttboller eller bruk rester fra gårsdagens muffins. Skjær osten og grønnsakene i terninger.
Tre så en kjøttbolle, en ostebit, en agurkbit og en tomat etter hverandre og fortsett til du har 4 spyd.
Matmuffins
Dette trenger du til 12 stk:
1 ts bakepulver
2 dl melk
12 egg
1 klype salt
200 gram grønnsaker i små biter
Oppskriften kan halveres
Slik gjør du:
Visp bakepulver og melk.
Deretter visper du inn eggene og grønnsakene. Fordel røra i 12 muffinsformer fordelt på et muffinsbrett. Hell eggemassen i muffinsformer nesten helt opp til kanten. Stek muffinsene på 175 grader i ca. 20–30 minutter.
Muffinsene holder i kjøleskapet i 3–4 dager, så her kan man lage et lite lager som småttisene kan få med i matboksen.
Tips!
Legg gjerne med litt frukt som avslutning på måltidet.
Grønnsaker og frukt holder seg friskere i farge og smak hvis du dypper dem i vann og sitron og putter dem i en tett boks.
Les også: Smoothie til barn
Dag 2: Spinatpannekaker og yoghurt
Spinatpannekaker med ananas og yoghurt med havregryn og kanel.
Spinatpannekaker
Dette trenger du til 10 stk:
2 små bananer
2 never spinat
4 egg
1 dl kokosmasse
3 ss rugmel
1 ts bakepulver
Slik gjør du:
Kjør bananer og spinat i en kjøkkenmaskin til du har fått en grønn og jevn masse. Rør inn egg, kokosmasse, rugmel og bakepulver. La røra stå og svelle noen minutter.
Stek pannekakene med kokosolje eller smør under middels varme til de blir gylne. Snu dem med en stekespade.
Yoghurt med havregryn
Dette trenger du:
1 glass med lokk
2 dl yoghurt
1 neve med havregryn
Flytende honning
Kanel
Slik gjør du:
Ha yoghurten på et glass og hell over litt flytende honning, havregryn og kanel.
Tips!
Spar på tomme syltetøyglass med lokk eller små flasker med kork. Disse kan brukes til smoothie, frukt-vann, kjøleskapsgrøt eller yoghurtblanding.
En neve med nøtter om dagen eller i matpakken gir barna mange gode næringsstoffer og ekstra energi når man trenger det. Pass bare på at det ikke er barn med nøtteallergi i barnehagen.
Dag 3: Havrevafler
Sunne havrevafler med skinke, smøreost og spirer, grønnsaker og frukt som tilbehør.
Dette trenger du:
3 dl rugmel
75 g havregryn
2 egg
¼ ts salt
5 dl melk
50 gram margarin
Grønnsaker
Frukt
Slik gjør du:
Pisk egg og salt til luftig blanding. Bland rugmel og havregryn i en bolle. Tilsett vekselvis melblandingen med melken. Smelt margarinen og tilsett den i røren.
La røren hvile i minimum ti minutter før du bruker den. Stek vaflene som vanlig med litt smør eller kokosolje.
Tips!
Sørg for litt C-vitamin i matpakka. Det hjelper de små kroppene til å ta opp jernet i kornproduktene.
Dag 4: Grøt og omelettpannekaker
Overnattingsgrøt med bær + omelett-pannekaker.
Kjøleskapsgrøt med frukt
Dette trenger du:
3 dl store havregryn
2 dl melk
1–2 ts flytende honning
1 yoghurt naturell (kan erstattes med vann)
1 ts chiafrø (kan utelates)
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Og hell over i 2 tomme syltetøyglass med lokk. Sett i kjøleskapet over natten. Morgenen etter har du grøten ferdig til enten frokost, eller som nistemat på skolen.
Omelettpannekaker
Dette trenger du til 4 personer
4 egg
1,5 dl melk
Litt salt
Slik gjør du:
Pisk alt til en røre. Stek tynne pannekakeomeletter og legg til side til de blir kjølige. Smør med smøreost og fyll med ost og skinke og rull dem sammen.
Tips!
Sett grøten i kjøleskapet over natten, så er den klar til barnehagen dagen etter. Ikke fyll helt opp, så har du plass til fersk frukt.
Dag 5: Fiskekaker, energikuler og smoothie
Fiskekaker med rå grønnsaker, brød, energikuler og smoothie.
Dette trenger du til 4 personer:
8 fiskekaker
8 skiver grovt brød
Smøreost
Grønnsaker (agurk, stangselleri og gulrot)
Slik gjør du:
Legg kalde fiskekaker i matboksen fra middagen dagen før. Fiskekaker er lette og spise og rike på proteiner. Skjær noen tynne skiver med grovt brød, smør et lag med smøreost på og legg gjerne noe grønt imellom.
Skivene er perfekte sammen med fiskekakene. Skjær grønnsakene i staver og legg ved en liten bunt så får barnet masse næringsrikt i løpet av dagen.
Energikuler
Dette trenger du:
200 gram mandler (medaljol)
400 gram dadler
4 ss råkakaopulver
2 ss mandelsmør
2 ss kokosolje
2 ss chiafrø
Slik gjør du:
Mal mandlene i en foodprocessor. Hell deretter i dadlene (uten steiner) og de andre ingrediensene, pluss 2 ts vann og kjør foodprocessoren til deigen slipper. Rull deretter små kuler i håndflaten. Legg de i en beholder i fryseren i noen timer, for så å oppbevare dem i kjøleskapet.
Frisk smoothie
Dette trenger du til 2 porsjoner:
1 banan
3 dl frossen smoothie-miks med skogsbær
1 dl yoghurt naturell
2 dl vann
Slik gjør du:
Bland alt i en smoothie-mikser til alt er godt blanda. Hell over på flasker eller smoothieglass med lokk.
Tips!
Frukten i smoothien inneholder masse vitaminer og antioksidanter som holder energien oppe.
Pesto, hummus eller avokado kan være godt under kjøtt- og fiskepålegg, som et alternativ til margarin.
Du kan bruke andre nøtter og frø i stedet for mandler. Nøtter er sunt for barna, men de skal helst ikke begynne å spise det før de har fylt 3 år. Følg med i tilfelle de har allergier, og at de ikke setter nøttene i halsen.