Matbudsjett for familier

Silje Sandmæls 10 tips for å spare penger på mat

Slik lager du et matbudsjett.

HANDLER FOR OFTE: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tror at mange kjenner seg igjen i å handle ofte, uten mål og mening
HANDLER FOR OFTE: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tror at mange kjenner seg igjen i å handle ofte, uten mål og mening Foto: DNB
Først publisert Sist oppdatert

Forbrukerøkonom i DNB og TV-personlighet Silje Sandmæl forteller at mat er en av de største utgiftspostene i mange familier.

- Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i å handle ofte, uten mål og mening. Dette skyldes gjerne at vi har en hektisk hverdag og handleturen blir noe vi stresser oss gjennom, sier Sandmæl.

Kalkulator fra SIFO

Ifølge SIFOs referansebudsjett skal en barnefamilie kunne klare seg med 8700 kroner.

- Dette beløpet inkluderer ikke typisk helgekos som lørdagsgodteri eller å spise ute, men er ment for å gi deg en pekepinn på hva familien kan leve av, sier Sandmæl.

For en mer nøyaktig utregning av hva din familie bør bruke på mat i måneden kan du benytte deg av referansebudsjettets kalkulator.

- For at du skal kunne holde deg til et budsjett over tid er det også viktig å være realistisk. Vit at disse tallene ikke inkluderer godteri, brus, kafébesøk eller andre utskeielser som det for de fleste av oss bør være rom for. Ikke sett deg så strenge mål at du mister motivasjonen når du ser at det ikke går likevel, råder småbarnsmor og trenings- og kostholdsveileder ved Statera, Marit Ebeltoft.

Finn ut hva du bruker i dag

- Det første steget mot å spare penger på matposten er å gå gjennom hvor mye dere bruker på mat per i dag. De fleste nettbanker har en funksjon som sorterer forbruket ditt utover ulike poster, råder Sandmæl.

Når du har sjekket hvor mye dere bruker, bør dere bestemme dere for hvor mye dere ønsker å bruke. Ifølge Sandmæl er tiden inne for å planlegge godt:

- Sett opp en matplan og legg opp rettene slik at du kan bruke rester til morgendagens middag eller lunsj, eller bruk noen av de samme ingrediensene om igjen. Et lurt tips er å sette seg ned og planlegge sammen med barna. Bla i en kokebok og la barna velge hver sin rett, sier Sandmæl.

For å unngå å kjøpe inn dobbelt eller å måtte kaste mat som går ut på dato, anbefaler eksperten at du ser igjennom kjøleskap og skuffer før du skriver matplan og handleliste:

- Tenk på hva dere kan handle ut ifra det dere allerede har, sier hun.

Les også: Kjære tenåringsmamma!

Spar både lommeboken og miljøet

Slik ser matforbruket til en barnefamilie ut*

Far: 2.930 kroner

Mor: 2.360 kroner

Sønn, 5 år: 1.310

Datter, 11 år: 2.120

*I SIFO sitt budsjett påregnes det en stordriftseffekt som tilsvarer en 20 prosent reduksjon per person hvis husholdningen har flere enn tre personer.

Kilde: Forbruksforskningsinstituttet SIFO

- Planlegg måltidene, handle smartere og kaste mindre er nøkkelen til å spare både lommeboken og miljøet, sier Sandmæl.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Hun forteller at nordmenn kaster enorme mengder mat:

- Ifølge en undersøkelse gjort av Matvett og Østlandsforskning blir det kastet ti tonn med spiselig mat hvert tiende minutt. Verstingene er barnefamilier der begge foreldrene er i jobb med en samlet årsinntekt på over 700.000 kroner.

At barnefamilien kaster mye mat er på ingen måte positivt, men på den andre siden betyr det at det er store muligheter for å spare penger.

- Her handler det om å ta noen grep som også vil spare deg for tid og stress. Hvem vil vel ikke være foruten å måtte finne på middagen i farta mens du haster gjennom matbutikken på vei hjem fra jobb? Spør Sandmæl.

Les også: Gråter barnet når du går? Gjør dette!

Unngå å kaste mat

Også Ebeltoft er enig i at god planlegging er viktig for å holde seg innenfor et fornuftig matbudsjett, og ikke minst for å unngå å kaste mat:

- Omtrent alt kan lages i større porsjoner og fryses ned. Når du vet at du har ferdige retter i fryseren som også er hjemmelaget og næringsrik mat, er det sannsynligvis et godt og nesten like enkelt alternativ å hente opp dagens måltid fra fryseren, som det er å plukke med seg fast food hjem fra jobb.

Les også: 18 tips til variert ferdigsnacks i matboksen

Når det kommer til nordmenns dårlige vane med å kaste for mye mat, er det enkle tips som skal til for å snu uvanen:

- Om du kaster mye grønnsaker så kjøp heller frosne grønnsaker og sørg for å kun ta opp det du skal spise der og da. Frys ned restene slik at du kan bruke det til middag eller lunsj ved en senere anledning. Du kan lage lapper av restene etter havregrøt-frokosten og fryse ned overmoden frukt til bruk i smoothie. Du kan lage større porsjoner salat som du oppbevarer i kjøleskapet, denne kan du ta av flere middager på rad, råder Ebeltoft.

Silje Sandmæls 10 steg til en billigere handlekurv:

1. Sett opp en matplan

2. Lag et budsjett og bestem deg for hvor mye du skal bruke på matposten hver måned

3. Ha oversikt over hva du har i skap og kjøleskap slik at du unngår å kjøpe dobbelt opp

4. Lag handleliste

5. Handle stort én dag i uken

6. Vær prisbevisst når du handler. Se gjerne på kilopris i stedet for stykkpris og velg det billigste alternativet

7. Smør matpakke og ta med kaffe hjemmefra

8. Unngå impulsive småkjøp i kiosker og kafeer

9. Bak brødet selv

10. Følg med på tilbud i de ulike matvarebutikkene