Lage matpakker
Erle (35) har gode tips til raske matpakker til barna
Du kan ha matpakken i kjøleskapet eller i fryseren.
Å smøre ferdig flere matpakker en kveld du har god tid, og legge i fryseren kan være smart.
Da sparer du tid i en hektisk hverdag, det er bare å ta ut matpakken om morgenen og så tiner den i sekken til det er lunsjtid.
– Frosne brødskiver er enkelt å ta opp og putte i matpakken sammen med pålegg og grønt. Skal du fryse ferdigsmurte matpakker bør du likevel tenke på hva slags pålegg du putter på, sier ernæringsfaglig rådgiver hos MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
– Ost, kjøtt- og fiskepålegg tåler frysing, men egg og klissete pålegg ville jeg heller oppbevart i kjøleskap i egen boks, og pakket ved siden av brødskivene, for at konsistensen på maten skal holde seg god. Salat, agurk og tomat egner seg ikke til frysing. Vask og kutt heller opp grønnsakene og ha i egne bokser i kjøleskapet, som du legger ved de frosne påsmurte skivene i matboksen.
– Også fylte horn, pizzasnurrer, grove matmuffins eller matpakkevafler kan være fint å ha på lur i fryseren for litt variasjon. Baksten tiner i sekken til det er lunsj og den kan varieres med forskjellig fyll alt ettersom hva barnet ditt liker, tipser hun.
Hvis du lager matpakker som skal ligge klare i kjøleskapet er det smart å ha gode oppbevaringsbokser, som har lokk som sitter godt på og er tette.
Det kan også være fint å legge de ulike matvarene i ulike bokser, for at konsistensene skal holde seg gode og at smaker ikke skal smitte over.
Tips til matpakker:
- Lag matpakken kvelden før.
- Smurte brødskiver kan fryses.
- Tenk på variasjon - man blir fort lei av å spise det samme hver eneste dag. Trenger barnet to matpakker? Sørg for at innholdet i matpakkene er litt forskjellig.
- Legg et lite fryseelement i matpakken, så holder den seg frisk, selv om den ikke blir oppbevart i kjøleskap. Eller ha ferdig oppkuttet brød i fryser, de frosne brødskivene holder matpakken kald.
- Er det mye mat igjen etter endt dag? Spør hvorfor de ikke har spist den opp, og tilpass matpakken til barnets preferanser neste dag. Det gjelder både mengde mat og innhold.
- Oppdelt kan fungere bedre - spesielt om barnet ikke spiser så mye. Ikke nødvendigvis så viktig med formen, bare at det er i mindre biter.
Kilde: Eilin Lundekvam By, ernæringsfaglig rådgiver hos MatPrat,
– Noe frukt eller pålegg, som banan og fisk, som lukter en del, kan avgi smak på annen mat, så disse kan med fordel pakkes for seg. Pakk for eksempel våte og tørre råvarer i hver sin boks, som yoghurt og müsli, slik holder müslien seg sprø, råder By.
– Det samme gjelder grønnsaker og frukt med mye vann, legg det i en egen boks, så blir ikke resten av maten vassen og frukten og grønnsakene holder seg friske og gode. Klissete pålegg er også best når det er nysmurt på skiven. Pålegg som kjøtt, fisk og kokt egg holder seg fint i kjøleskap på brødskiven, legger hun til.
Les også: Jennifer fikk tvillinger – med to ulike pappaer!
Holder seg i sekken
Det går også an å bruke matpapir og plastposer beregnet til mat for å pakke inn maten, eller skille ulike matvarer i matpakken fra hverandre.
– En matpakke holder seg fint i sekken i romtemperatur i 3-4 timer før den blir spist. Du trenger ikke bekymre deg for mattryggheten, så lenge du har hatt god mathygiene når du laget matpakken, påpeker By.
– Men oppbevar gjerne matpakken i kjøleskap til den skal spises om du har mulighet til det, for da holder maten seg best og smaker friskt og godt. Eller invester i noen små kjøleelementer som får plass i matboksen, da holder maten seg kald til lunsjtid.
Les også: Stor test av innholdet i solkrem til barn
Middagsrester, yoghurt og müsli
Yoghurt holder seg fint i sekken i romtemperatur, og selges i små porsjonsbeger, så det er ypperlig i matpakken. For litt mer energi og næring, kan du også pakke med litt kornblanding/müsli, tørket/friske frukt/bær eller nøtter i en egen boks/pose i matboksen.
– Har barnet ditt skolemelk, kan du sende med en liten boks med korn/müsli. Gjerne med en liten banan også, som gir litt smak til kornblandingen og lett kan skjæres opp på skolen med en plastkniv.
Et alternativ til kornblandingen kan være kjøleskapsgrøt. Grøten røres sammen raskt og enkelt dagen før, ingen koking, og settes i kjøleskapet. Bruk et glass/boks med tett lokk, så slipper man gris og søl i sekken. Du kan også legge ved litt friske/frosne bær ved siden av, som grøten kan toppes med.
Det er ikke noe i veien for å bruke middagsrester som kjøtt, ris eller pasta til en lunsjsalat, forutsatt at restene er nedkjølt riktig etter middagen og oppbevart kjølig. Det er en kjempefin måte å få spist opp restene på. Av ris og pasta kan man for eksempel lage en restesalat, og stekt kjøtt kan skjæres i strimler og brukes i en wrap sammen med litt grønnsaker.
– Det kan imidlertid være greit å tenke igjennom hvilke middagsrester som smaker godt i romtemperatur og hvordan matpakken skal oppbevares. Skal matpakken med middagsrester ligge mange timer i romtemperatur, er lurt å legge inn et lite fryseelement slik at kvaliteten holder seg frem til to-maten, råder By.
Les også: Hvor mye skrik og krangel er normalt i en familie?
Ikke lag noe avansert
Matpakken er viktig, her får barna påfyll av energi og næringsstoffer, så de får overskudd til å leke og lære hele dagen.
– I forhold til kroppsvekt har barn et stort næringsstoffbehov. Fordi den totale mengden mat de spiser er relativt liten, er det liten plass til mat og drikke som ikke tilfører barnekroppen flere næringsstoffer. Barna tilbringer mye tid i barnehagen eller på skolen, så det de spiser der har også mye å si for totalen i kostholdet, forteller By.
Derfor er det viktig å lage gode og sunne matpakker som blir spist, og ikke blir liggende urørt i sekken. Men det trenger ikke være fancy og avanserte matpakker, ofte kan det heller virke mot sin hensikt. Matpakker med mange ulike bestanddeler, tar tid å montere, og de rekker kanskje da ikke spise opp maten.
Noen ganger har barna dårlig tid til å spise, så da kan det være smart med noen mindre, enkle matbiter i matpakken, som en liten gulrot, noen cherrytomater eller en liten matmuffins.
– Hvis du har et barn som ikke spiser opp matpakken, tror jeg mye er gjort bare med litt mer variasjon gjennom uken. Det trenger ikke å være et hav av valgmuligheter i hver matpakke. I tillegg til at man er litt bevisst på oppbevaringen slik at maten holder seg godt og smaker friskt, så vil barna spise matpakken.
Tobarnsmotens beste tips
Erle S. Braavold-Johansen (35) fra Oslo er mamma til Edith (2) og Felix (5) som begge går i barnehage.
– Matpakkene trenger absolutt ikke være så fancy for at de skal falle i smak, sier hun.
– Morgenene med to små kan raskt bli rimelig hektiske, så for å skape litt mer ro på morrakvisten, fungerer det veldig bra å gjøre matboksene klare kvelden i forveien. Min erfaring er at det aller meste holder seg bra i kjøleskapet over natten, forteller hun.
Tobarnsmammaen slår et slag for matbokser i rustfritt stål; både med tanke på å minimere bruken av plast, samt at disse er uten kjemikalier og BPA som man ofte finner i matbokser av plast.
– Selv elsker jeg de som har flere forskjellige «rom». Da kan du har frukt og grønt på den ene siden, og eksempelvis brødmat på den andre. Jeg sender også gjerne med middagsrester som pasta eller rent kjøtt- eller fiskebiter for litt variasjon.
– Ellers er jeg stor fan av å lure grønnsaker inn i pannekaker, vafler og lignende. Her elsker barna revet gulrot i vaffelrøren med kokosmelk og masse kardemomme. Røren holder seg fresh i kjøleskapet i flere dager, og er kjempeenkelt å steke opp til matpakker.
Erle har flere ganger erfart at barna ikke spiser opp matpakken dersom det er for mye farger og fancy mat.
– Det er viktig å finne den riktige mengden, og tilpasse etter barnas behov. Om det er for mye, så blir det raskt vanskelig for dem å vite hvor de skal begynne og lett at mye faktisk blir liggende igjen etter endt måltid.
Forslag til innhold i matboksen:
- La basen i matpakken være fullkorn, da får barnet i seg kostfiber, som er gir god metthetsfølelse. Det finner du i grove brødsorter eller knekkebrød. Fullkornlefser, -pasta eller -ris etter middagen kan også være gode alternativer. Et tips for å gjøre brødmaten mer spennende er å variere fasongen; doble og enkle skiver kuttet i to og fire, rundstykker, bagetter og bagels.
- Ha alltid noe fargerikt i matboksen, om det er paprika eller agurk på skiven eller pastasalat med grønt i. Mange barn spiser i dag for lite frukt og grønt, alle små grep i matpakken bidrar. Et eple, en gulrot, en porsjon friske bær i sekken til ettermiddagssnacks er dessuten perfekt for å holde energinivået oppe ut dagen.
- Gå for de magre kjøttpåleggene, som kokt skinke, kalkun og kylling. De inneholder proteiner, lite fett og gir kroppen påfyll av jern og B-vitaminer som holder energimaskineriet i gang. Leverpostei er også et godt påleggsalternativ, det er rikt på jern.
- Fisk smaker kjempegodt som pålegg, så glem ikke den, og varier gjerne mellom ulike typer. Det kan være fiskekaker servert som en burger i grove rundstykker med salat. Eller bruk rester fra laksemiddagen og lag en påleggssalat, rør sammen fisken med litt lettrømme og ferske urter, som kan smøres på brødskiven.
- En liten yoghurt til «dessert»/mellommåltid er topp! Velg gjerne en yoghurtvariant med lite tilsatt sukker. Magre melkeprodukter som yoghurt, lettmelk og lettost er næringsrik mat som bør inngå i matpakkemenyen. Dette er mat som blant annet gir barnekroppen tilførsel av kalsium,, skjelettets byggestein.
- Lag smoothie på små flasker, som du legger i fryseren, og pakker med i matpakken på morgenen. Den frosne smoothien fungerer som fryseelement for resten av maten, og er kalde og god og klar til drikking og lunsj.
Kilde: Eilin Lundekvam By, ernæringsfaglig rådgiver hos MatPrat
– Det er også smart å inkludere barna, spør hva de ønsker å ha med seg, og gi dem noen ulike sunne og næringsrike valgmuligheter. Eller at de kanskje lager sin egen matpakke. Da får de kanskje mer lyst på maten, sier By.
Les også: Mette (33) fikk mareritt i våken tilstand etter fødselen