Farlig å la pastaen ligge ute for lenge

Barnas favorittmat, pasta, kan føre til sykdom. Men bare hvis den oppbevares feil.

BARNAS FAVORITT: Ikke alle vet at pasta som har ligget for lenge på kjøkkenbenken kan være farlig å spise.
Publisert Sist oppdatert

Det kan være farlig å spise pasta og ris som har ligget lenge ute i romtemperatur. Disse matvarene inneholder nemlig relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking. Når maten blir nedkjølt, spirer disse sporene og blir bakterier som vokser.

Noen av bakteriene kan danne giftstoffet toksin i denne prosessen, og det er derfor ikke lurt å la ris og pasta ligge for lenge ute.

Ikke lenger ute enn 6-8 timer

- Maten kan ligge ute i romtemperatur i 6-8 timer, det er ok. Men ligger det lengre ute enn dette, kan det være farlig, sier Per Einar Granum, infeksjonsbiolog og professor ved Institutt for mattrygghet på Veterinærhøgskolen til Foreldre & Barn.

Professoren forteller at man kan bli veldig syk med oppkast, og blir det mye nok toksin, kommer det over i vevet (fra tarmen) og ødelegger mitokondriene som sørger for energiomsetningen i kroppen. I verste fall kan det ende med leversvikt.

Ifølge Per Einar Granum har det vært flere dødsfall i Europa grunnet feil oppbevart pasta, det første ble rapportert i 1997. I 2003 ble spiste fem søsken i alderen 7-14 år pastasalat. Fire av dem ble syke av toksinet, den yngste søsteren døde. Det siste tilfellet ble publisert i fjor høst, da en 20 år gammel mann døde av romtemperert pasta.

- Ved dødsfallene hadde pastaen ligget ute i bortimot to døgn, forteller Per Einar Granum.

Ikke meldingspliktig sykdom

- At noen bakterier kan produsere toksiner i mat er en kjent sak. De fleste av disse toksinene gir diaré og oppkast rett etter man inntar maten, og som regel går det fort over, sier Line Vold, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet.

RIKTIG OPPBEVARING: Matrester må oppbevares i et kjøleskap med riktig temperatur, ellers kan man bli syk.

Siden diaré eller oppkast forårsaket av toksinproduserende bakterier ikke er meldingspliktig sykdom har ikke Folkehelseinstituttet tall på hvor mange som blir syke av disse toksinene årlig.

- Det er heller ikke alle som går til lege og får en diagnose, sier Line Vold.

Hjelper ikke å koke maten

Professor ved Institutt for mattrygghet på Veterinærhøgskolen, Per Einar Granum, forteller at det ikke hjelper å koke maten.

- Mange tror det går greit så lenge maten varmes godt opp hver gang, men det gjør det altså ikke.

Han råder folk til å passe på at det er kaldt nok i kjøleskapet. Det må være under åtte grader, men bør være maksimum 4 grader.

Han forsikrer om at det går greit å koke pastaen kvelden før, ha den kjøleskapet over natten, for å så lage pastasalat dagen etter. Det går også greit å ha med pasta i barnas matpakke hvis den spises innen 6-8 timer.

Granum forteller at også melkeprodukter, pizza og gryteretter ikke bør ligge for lenge i romtemperatur, for å så varmes opp igjen.