sukker og sukkererstatning for barn

Det du vil vite om sukker og sukkererstatning i barnets kost

Sjekk om du bør gå for vanlig, raffinert sukker fremfor kunstig søtning.

SUKKER OG SUKKERERSTATNING FOR BARN: Sukkererstatninger er gode alternativer til kunstige søtningsstoffer. Sistnevnte finnes i flerfoldige lettprodukter, som brus, saft og yoghurt. Foto: Gettyimages.com.
SUKKER OG SUKKERERSTATNING FOR BARN: Sukkererstatninger er gode alternativer til kunstige søtningsstoffer. Sistnevnte finnes i flerfoldige lettprodukter, som brus, saft og yoghurt. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Foreldre som gjerne vil redusere sukkerforbruket, og samtidig unngå kunstige tilsetningsstoffer, har fått et greit alternativ i sukkererstatninger. Ernæringsfysiolog ved 4M-klinikken i Oslo, Hele Aure, er positiv til disse.

- Jeg vil anbefale bjørkesøt og sukrin som trygge alternativer til sukker. Sukkererstatninger med lav GI er en fordel, fordi det gir mer stabilt blodsukker, sier hun.

Aure mener at man på denne måten kan unngå blodsukkersvingninger, som blant annet medfører dårlig konsentrasjon, økt søtsug og irritasjon. I tillegg mener hun at det kan være fordelaktig dersom barnet er overvektig.

Daglig sukkerinntak for barn:

- Maks 10% av energien barn får fra maten de spiser, bør komme fra tilsatt sukker.

- Raffinade er et eksempel på tilsatt sukker. Tilsatt sukker omfatter også sukrose, fruktose, maltose, laktose, stivelseshydrolysat, honning og frukt- og bærkonsentrater.

- Sukker som forekommer naturlig i matvarer, regnes ikke som tilsatt sukker.

- Mens matvarer med tilsatt sukker inneholder lite nyttig næring, inneholder matvarer med naturlig sukker også vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Kilde: Anbefalt daglig sukkerinntak ifølge Helsedirektoratet

Sukker i mat til barn

Aure har lang erfaring med undervisning og pasientbehandling av barn og ungdom. Overvekt, diabetes og mage/tarm-problemer er hennes spesialområde.

- Sukkerholdig mat og drikke fyller opp små mager slik at det ikke blir så mye plass til næringsrik mat. Sukker tilfører kroppen mange kalorier uten å tilføre nødvendige næringsstoffer, fører til tannråte og overvekt, som kan utvikle seg til diabetes, sier hun.

Hun forklarer at stort søtsug er et problem for mange voksne, og at foreldre bør unngå å overføre sine dårlige vaner til neste generasjon.

- Barn trenger ikke å bli introdusert for søte frokostblandinger, sjokoladepålegg og syltetøy. Hverken barn eller voksne trenger brus, saft og søte kjeks flere ganger i uka, sier Aure.

Les også: Stor guide til et sunt familiekosthold

Kritisk til sukker og sukkererstatning

Anne Spurkland er professor i medisin, forsker innen molekylær immunologi og underviser i fordøyelse og ernæring på medisin/ernæringsstudiet ved Universitetet i Oslo. Hun er også forfatter av boka Frie kaker - kunsten å bake supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker.

- Små barn bør unngå både sukker og sukkererstatninger. Mitt syn er at små barn ikke skal ha sukker på grøten. Smør og kanel er nok. Foreldre trenger ikke overføre sine egne preferanser for søtt til barna sine, sier Spurkland, og legger til:

- Det er ingen grunn til å venne barn til å like søtsmaken, venn dem heller til at mat ikke skal smake spesielt søtt. Mange matvarer har et naturlig innhold av sukker, det får være tilstrekkelig til hverdags, sier hun.

Spurkland mener at alle sukkererstatninger, med unntak av de som ikke inneholder kalorier, bare er varianter over samme kjemiske tema: ulike kombinasjoner av fruktose, glukose og sukrose.

- Sukkererstatninger fra naturlige kilder - som honning, kokosblomstsukker og agavesirup - vil ha litt mineraler og kanskje noen antioksidanter i tillegg, men dette har minimal ernæringsmessig betydning, og kan ikke brukes som argument for å erstatte sukker med en sukkererstatning, sier Spurkland.

Et sunt kosthold

Spurkland mener at man i stedet for å snakke om sukker, e-stoffer og søtningsstoffer, bør være opptatt av hvordan man kan gi barna gode matvaner. Herunder følger å spise regelmessig, drikke vann, være fysisk aktive, kose seg med søtsaker én gang i uken, og alltid velge grovt brød, frukt, grønnsaker og andre næringsrike matvarer, inkludert fisk flere ganger i uken - fordi det tross alt finnes flerfoldige oppskrifter på barnevennlige fiskemiddager.

- Det er dette som virkelig er viktig i forhold til mat og barns helse. Sukker og sukkererstatninger er feil fokus, sier hun.

Naturlige alternativer til sukker

Fruktose finnes naturlig i frukt, bær, juice og grønnsaker.

Stevia er et søtstoff som utvinnes fra planten Stevia rebaudiana som har en kraftig søtsmak. Stevia har en GI på 0, og virker derfor ikke inn på blodsukkeret. EU godkjente tilsetningsstoffet steviolglykosid (E-960) i november 2011. I Norge er imidlertid ikke steviolglykosid tillatt før saken er ferdigbehandlet i EØS-komiteen. Når dette vil skje er uvisst, men trolig blir steviolglykosid lovlig i løpet av 2012.

Kjemisk fremstilte, men likevel «naturlige» søtstoffer:

Det kommer stadig nye alternativer til sukker på markedet. Eksempler på dette er splenda og palatinose. Splenda, eller sukralose som det egentlig heter, er et søtstoff som er helt uten kalorier.

SUKRALOSE fremstilles gjennom en kjemisk bearbeiding av vanlig sukker. Dette fører til at sukralose ikke blir gjenkjent av enzymene som skal bryte ned maten i tarmen vår - og kan passere forbi tarmen uten å bli brutt ned og tatt opp i blodet.

PALATINOSE utvinnes fra sukker, gir like mange kalorier som sukker, men fører til lavere blodsukkerstigning.

Kilder: bramat.no og Helene Aure, Mattilsynet

Yaconsirup presses fra yaconrot. Yaconsirup er, etter gjeldende forvaltning, ikke omfattet av regelverket for ny mat i Norge og er derfor ikke godkjenningspliktig. Det vil for øvrig være en sak til sak vurdering i forhold til fremstilling og innholdsstoffer hvorvidt den skal omfattes av regelverket eller ikke.

Frukto oligo sakkarider (FOS) forekommer naturlig i blant annet jordskokk, løvetannrøtter og rosiner. FOS går ufordøyd gjennom systemet til tykktarmen der de stimulerer veksten av de «gode» tarmbakteriene. Påvirker ikke blodsukkeret (glykemisk indeks 0).

Les også: Dette bør matbudsjettet ligge på i måneden

Agavesirup er nektar som utvinnes fra kaktus. Dette er et naturlig søtningsmiddel med GI på 39. Nektaren kan brukes i stedet for sukker, og da holder det å tilsette ca. 20 prosent mindre nektar enn mengden sukker som står i oppskriften.

Lucumapulver er laget av en tropiske frukt som har blitt tørket og malt til pulver. Dette pulveret skal ha en lavere GI og inneholder dessuten både vitaminer og mineraler. Lucuma kan brukes som smakstilsetning i desserter, is, smoothies, puddinger og kaker.

Kokosblomstsukker utvinnes fra kokospalmer og har GI på 35. Sukkeret har en karamellaktig smak, og inneholder mineraler, sporstoffer og enzymer.