Barn og gaver
Fem tips som gjør barna gavmilde
En god rollemodell skaper barn som elsker å gi gaver.
Alle barn liker å få gaver, jo større og flere, desto bedre.
Utfordringen ligger i å lære barnet å like å gi bort gaver, uten å få noe tilbake.
Mennesker er i utgangspunktet skapt for empati.
- Det betyr at vi har celler i hjernen, som aktiveres når andre vi har tilknytning til blir glade eller triste. Det er bakgrunnen for uttrykket "barnslig glede", sier psykolog Svein Øverland, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og rettspsykiatri.
Vi gir deg fem tips til foreldre som ønsker gavmilde barn.
1. Vær en god rollemodell
- Dersom du selv skinner av begeistring når andre pakker opp presangen fra deg, gir du barnet det beste utgangspunkt for ekte giverglede, forklarer psykolog Øverland.
Han mener det er viktig å gå foran med et godt eksempel for å øke barnets giverglede.
Hvis du derimot klager over hvor vanskelig det er å kjøpe alle disse gavene, vil barnet tro at du ikke liker å gi bort presanger, og da vil det ikke være noe de selv ser frem til selv heller.
- Når du klarer å holde en positiv tone og involvere barna i å finne akkurat den rette gaven til mormor, blir stemningen rundt julestria en helt annen.
2. Ta barnet med på råd når noen skal få en gave
- Hvis et barn skal lære seg gleden ved å gi, må det også ha opplevd gleden ved å motta, sier helsesøster Veslemøy Ruud.
Hun sier at det er sårt hvis et barn bare må gi, og aldri får. Samtidig skal ikke barnet forvente alltid å få gaver hver gang en annen får.
Men det er lurt å få være med på planleggingen av hva som skal gis bort.
- Men når for eksempel storesøster er vitne til alle gavene og oppmerksomheten familiens nye baby får, kan det være smart å gi storesøster en gave også, sier helsesøsteren.
Hun anbefaler videre at eldre søsken får være med og pakke opp babyens presanger.
Den lille skjønner jo uansett ikke noe av det hele, mens det kan bety mye for storesøster å bli involvert og tatt med på råd. Kanskje hun til og med får lyst til å gi babyen en gave selv?
Det kan gjøre gaveprosessen ekstra spennende.
3. Ros barnets gave, uansett hvor liten den er
- Uansett hva eller hvordan barnet prøver å glede en annen, er det viktig med ros og anerkjennelse. Pliktgaver skaper ikke den samme forventningen og gleden, verken hos giver eller mottaker, sier Svein Øverland.
Psykologen forklarer at selv en liten tegning eller kort, en fin innpakning, ja alt barnet har gjort, bør anerkjennes på en positiv måte.
Dette vil inspirere barnet til å gi flere gaver, og til slutt har du et barn som synes det er vel så spennende å gi gaver, som å få.
4. Oppdra barna til å gi bort gaver og opplevelser
De beste gavene er kanskje de som ikke koster noe.
Helsesøster Veslemøy Ruud er opptatt av at mer enn materielle goder kan gis bort. Hun snakker for eksempel varmt om julekalendere og julegaver som inneholder opplevelser i stedet for pakker.
- Her har foreldrene en glimrende sjanse til å påvirke barna i riktig retning. Kakebaking, besøk, turer, juleverksted, rollebytte, ja alle slags aktiviteter som familien kan gjøre sammen, passer ypperlig, sier helsesøsteren.
Ved å lære barna å gi av sin tid, og bruke sine evner når det gjelder gaver, skaper du forventning og spenning hos de små.
- Her kommer også opplevelsesgavene inn i bildet, sier Veslemøy Ruud.
Kanskje kan barnet hjelpe bestemor med å måke snø? Eller glede bestefar med en selvlaget kake?
- Barn med talent innen sang, spilling, diktlesing eller hva det måtte være, har den aller beste gaven til "den som har alt", så her er det viktig å inspirere barna til å tørre å gi av seg selv, sier helsesøsteren.
5. Forklar barna verdien av penger
Litt større barn kan gjerne få lære litt om verdien av penger og at mennesker lever under ulike vilgår.
- Barn har naturligvis ikke den dypeste forståelsen av verdensbildet, og slik skal det være, poengterer Svein Øverland.
Han sier at når det gjelder de nære ting, er det viktig å forklare at det er forskjell på folks vilkår, uten å stakkarsliggjøre eller rakke ned på noen. Det kan barna lære av.
- Her snakker vi om en hårfin balansegang.
Det er viktig å lære barn verdien av penger.
- Dette må selvsagt tilpasses barnets alder. Men ingen er tjent med å få alt de peker på, sier Øverland.
Hvis foreldrene ønsker det, gir advent og jul også en opplagt mulighet til å gi til veldedige formål, og også her kan barna få ha et ord med i laget.