korona-krangling:

Familieadvokat ser en kraftig oppsving i konfliktnivået mellom skilte foreldre: – Grav ned stridsøksen!

KRANGLING: Er konfliktnivået høyt mellom foreldrene blir ofte skole og barnehage brukt til overlevering. Nå dette ikke er mulig, er det viktig at foreldrene tar seg sammen og unngår krangling foran de små.
KRANGLING: Er konfliktnivået høyt mellom foreldrene blir ofte skole og barnehage brukt til overlevering. Nå dette ikke er mulig, er det viktig at foreldrene tar seg sammen og unngår krangling foran de små. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Når foreldre, som i utganspunktet er i konflikt, skal samarbeide uten hjelp fra skole, barnehage og familievernkontor, kan konfliktene tilspisse seg.

Foreldre som vanligvis bruker skole eller barnehage til overlevering av barna, blir nå nødt til å både treffes og samarbeide om hverdagen med delt omsorg.

Familieadvokat Renate Danielsen tar for tiden ikke i mot klienter på kontoret, på kontoret, men veileder foreldre per telefon, som ikke har stått stille de siste dagene.

De som ringer er bekymrede og rådville foreldre som ofte står midt i en omsorgstvist.

– Dette er en konsekvens av koronaviruset som vi kanskje ikke tenkte på med en gang, men det er likefullt et problem, sier Danielsen.

Les også: Professorens råd til foreldre som må være hjemme

Karantenefaste småbarn

Det første problemet som dukket opp, var barn som ble sittende fast i karantene hos en forelder.

– Skal den andre omsorgspersonen hente ut barnet, eller la barnet bli der det ble satt i karantene i 14 dager? Foreldrene har jo gjerne en barneavtale i bunn, som nå ikke lenger kan følges, forklarer Danielsen.

Mens det for mange barn og foreldre vil være uproblematisk at barnet blir "sittende fast" hos denne foreldren i to uker, kan det for andre barn være kritisk.

– I visse tilfeller foreligger det en dom med en grundig vurdering bak hvorfor barnefordelingen er slik den er. Noen barn har kun det man kaller mellomukesamvær med den ene forelderen, men har far eller mor vært på reise rett før barnet kommer på sitt ukentlige besøk, kan det bli vanskelig å reise hjem til hovedomsorgspersonen.

Rusproblemer, psykiske problemer og andre faktorer spiller inn i flere barnefordelingssaker. Det kan i slike tilfeller kjennes utrygt for både barnet og foreldrene når systemet blir rokket ved.

Les også: Når du blir flau over å være mamma

Barnet sikkerhetsnett blir borte

Når barnehage og skole i tillegg er stengt, vil ikke barnas eventuelle problemer og vanskeligheter i hverdagen bli plukket opp på samme måte.

– Har man hatt bekymringer for barnet tidligere, får man heller ikke fulgt det opp når de hverken får gå i barnehage eller skole. Det er der man vanligvis plukker opp om barna har det bra eller ikke, sier Danielsen.

Familieadvokat Renate Danielsen.
Familieadvokat Renate Danielsen.

I disse tilfellene anbefaler hun at barna blir hentet ut, og at foreldrene setter seg i frivillig karantene.

– Men foreldre i høykonflikt kommer vanligvis ikke frem til en god løsning selv.

Mesteparten av tiden til Danielsen har derfor de siste dagene gått med til coaching og megling mellom foreldrene.

– Jeg er heldigvis utdannet både megler og advokat, men merker nå at foreldresamarbeid har fått en helt ny dimensjon etter at koronaviruset forandret hverdagen vår, sier Danielsen.

Og det er ikke bare barn i karantene som er problemet. Mange foreldre har fått en detaljert barneavtale fra domstolen, der det blant annet står at barna skal overleveres via skole eller barnehage, slik at foreldrene unngår å møtes.

Disse foreldrene må nå finne en løsning på hvordan de skal få overlevert barna.

Les også: Slik blir hjemmekontoret effektivt

Foreldre trenger hjelp

– Plutselig står de der og må håndtere ting selv. Når bare det å overlevere barnet er et problem, blir praktiske ting, som hvordan man kan hjelpe hverandre i forhold til hjemmeskole og hjemmekontor, avlastning og eventuelle forandringer i fordelingsordningen, noe som kommer langt ned på listen over utfordringer, forklarer hun.

– Kanskje de har avtale om å møtes på familievernkontoret, som nå er stengt. Hvem skal da hjelpe dem?

– I beste fall kan det føre til at de blir nødt til å samarbeide til det beste for barna, og selvsagt hjelper jeg dem på vei om dette ikke fungerer, legger hun til.

Foreldrene som har gått fra hverandre, men ikke blitt enige om en avtale før koronaviruset slo til, må nå bli enige seg imellom. Er man da i høykonflikt blir dette ekstra utfordrende, da de ikke en gang har en avtale å hvile på.

  • Våpenhvile! Hev deg over konflikten. Sett alt på pause- nå må begrave stridsøksene for å klare å håndtere denne prekære situasjonen best mulig.
  • Sett barnet i fokus.
  • Ikke gjør ting vanskelig fordi du ikke ønsker å hjelpe din eks-partner, tenk på barna, og at alt du gjør er for å hjelpe dem og for å lette situasjonen.
  • Sørg for gode overleveringsordninger. Har det vært utfordringer med overlevering privat må man nå sørge for konfliktfrie overleveringer. Ikke ta opp ting når dere møtes i døra.
  • Veiledningstelefonen til familievernkontorene er åpen fra 16.03 mellom 09-14 (telefonnr: 40031501), ring dem om dere behøver hjelp.
  • Barnevernstjenesten har egen akutttelelefon(116111). Dit kan du ringe om det oppstår en akutt bekymring .
  • Er dere ikke i høykonflikt, fortsett med det gode samarbeid og legg til rette for at kabalen skal gå opp nå som foreldre har hjemmekontor og barna har hjemmeskole.
  • Vær på tilbudsiden. Sitter barnet i karantene med den andre foreldren tilby deg å handle for dem. Snakk sammen via Skype eller FaceTime, og send bilder til hverandre.
  • Skap forutsigbarhet for barnet. Dette kan for eksempel gjøres hver søndag å ha et møte der man forklarer hvordan uken blir, hvor barnet skal være, og hva det skal gjøre.
  • Avlast hverandre. At foreldrene er i balanse er en fordel for barnet. Det å hjelpe den ene foreldren bidrar til at også barnet får det bedre. Er den ene foreldren selvstendig næringsdrivende og den andre i fast og trygg jobb, hjelp hverandre slik at kabalen går opp. Den selvstendig næringsdrivende kan tilby fleksen sin til den som har fast arbeidstid og mindre spillerom, mens den som har fast jobb og trygg inntekt kan hjelpe den andre med det.
  • Ikke la foreldrekonflikten bli en ekstra belastning for barnet i denne perioden. Vet du hva som trigger den andre, la være å gjøre disse tingene nå. Skap mest mulig ro.
  • Husk at når dette er en unntakssituasjon for oss foreldre så er det i hvert fall det for barna.

Kilde: Familieadvokat Renate Danielsen.

Se mer

- Rett etter et brudd er det ikke så unormalt å være bitter og kanskje litt i ubalanse I tillegg bekymrer man seg kanskje for økonomien. Disse bekymringene blir ikke mindre av situasjonen vi står oppe i nå. Da kan det være vanskelig å huske å sette barnet først.

Les også: Hun har hatt hjemmeskole med barna i sju år. Her er hennes beste råd

Dropp glad-meldingene

Psykologspesialist Olav Bendiksby tror formaningene som hagler inn om at man skal bruke tiden til å kose seg, være sammen, og ha det hyggelig, ikke har mye godt for seg.

– Jeg tror ikke det gjør almuen særlig godt å høre at man skal bruke denne tiden til å gå tur, være tilstede, kose seg i hverandres selskap og ha det hyggelig. Ting blir bare enda mer stritt av å lese det, og det legger kun sten til byrden, sier han.

Bendiksby håper foreldre kan klare å samarbeide i ukene fremover. Han tror de som allerede har en avtale på plass, har mulighet til å få det til.

Les også: Firebarnsfarens klare melding: – Slapp av, du gjør så godt du kan!

Fordel med gode avtaler

– De jeg treffer har jo vanligvis en del avtaler og ordninger bestemt av domstolen. Da er det bare å følge dem.

De som derimot venter på en rettssak, eller fortsatt forsøker å komme frem til en løsning med eks-partneren, kan få større utfordringer med samarbeidet.

– Det jeg kan gi av tips til disse foreldrene er det helt elementære: Vær rund, raus og pragmatisk. Skjønn at man løse det. Men det er jo de talene jeg holder til foreldrene i andre tider også. De må ikke glemme at de har laget noe som gjør at de må samarbeide og fungere. Og å løse ting betyr ikke å få rett. Det betyr ikke at man skal vinne krangelen om hvem som gjør mest, har gjort mest, alle de greiene der. Legg det vekk nå. Det er superviktig å være raus, og raushet blir som oftest møtt med raushet, avslutter han.