tar et oppgjør med «så fin du er»-fokuset
Hvis det er én ting små jenter lærer, så er det viktigheten av å være fin og søt
... og det fester seg, mener artikkelforfatteren.
Jeg kjenner en styrer i en EQ-barnehage som
bestemte seg for at hele personalet skulle gå inn for ikke å kommentere jentenes klær.
De skulle slutte å si: «Oi, har du ny genser, så fin den var!» Den type utseende-kommentarer var noe de svært sjelden kom med overfor gutta, så hvorfor skulle de si det til jentene?
Poenget var å skifte fokuset fra hva barna hadde på seg, til hvordan de hadde det. Det viste seg å være vanskelig til å begynne med, fordi kommentarene var så innøvd.
Forskning viser også at ansatte i barnehager bevisst eller ubevisst er med på å opprettholde tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Etter noen uker med bevisstgjøring i EQ-barnehagen, ble det en vane for personalet å si: «Å, så hyggelig å se deg igjen» eller «Hvordan har du det?» framfor å kommentere dagens antrekk. Men det tok en stund å endre vanen.
Hvis det er én ting små jenter lærer, så er det viktigheten av å være fin. Og søt. Det fester seg – dessverre.
Bombardert
For det er jo sånn vi har holdt på i mange generasjoner. Som små jenter hører vi voksne kommentere hva de synes om vårt ytre, og dermed lærer vi etter hvert å gjøre det samme.
Vi snakker om hvordan andre damer ser ut, og veien er kort til å gjøre det samme om oss selv. Vår ytre verden påvirker vår indre verden.
Derfor blir det så fort at vi tenker: «Hvordan ser jeg ut? Er jeg fin nok? Pen nok? Kan jeg ha på meg denne buksa? Jeg er ikke like fin som andre …» Vi er vokst opp med utseendefokus, og blir i tillegg utsatt for et mye større trøkk enn før med bilder av «perfekte» damer i sosiale medier, i pressen og på reklameplakater.
Bildene brukes i alle sammenhenger. Det kan være reklame for transport, sko eller sjokolade, «perfekte» damer trekkes hele tiden fram som blikkfang. Eller damer i bikini, de brukes som illustrasjon i avisartikler som ikke har noe som helst med en halvnaken kvinnekropp å gjøre.
Det er umulig ikke å bli påvirket av det! Vi får «malen» for hvordan vi bør se ut rett i fleisen, mange ganger om dagen.
Ditt harde valg
Men – du velger selv hvor mye du vil legge i det. Det handler om å bli mer bevisst, og det er et større valg enn mange tror. La oss si at du går forbi en reklameplakat med en lettkledd dame. Vil du sammenligne deg med henne og tape, eller bare la det fare? La dem holde på, og så gå videre med ditt?
Er det ikke rart at oppegående og kloke kvinner bruker så mye tid på å tenke på kvinnekropp og alt som ikke er bra nok? Personlig har jeg brukt altfor mye tid på å tenke på en mage som aldri blir flat. Så utrolig bortkastet tid!
Mange av oss bruker også mye penger på å se bedre ut, når absolutt alle vet at det er selvsagt ikke avgjørende å se bra ut, men å ha det bra! Vi vet at veien til et bedre liv er å ha det godt med seg selv, like og trives med den du er.
Å investere i en god relasjon til deg selv og dem du har rundt deg, er jo nøkkelen til et godt liv! Vi vet jo det, men prioriteringen av tid og energi går dessverre så ofte til det overfladiske, det synlige. Det er en quick fix for å føle seg bedre, men den teller ikke i det lange løp.
Flytt fokus
I en drømmeverden hadde det vært fantastisk om vi snudde speilet. Slutta å se utover, slutta å prøve å passe inn ved å se «perfekt» ut, og heller fokuserte på å ha det bra med oss selv. Gå gjerne inn for en ekstrem makeover, men det på innsiden. Jobb aktivt, med like stort fokus og driv som vi vet vi kan, med å øke egenkjærligheten.
Slutt å tro på illusjonen om at et nydelig ytre betyr et harmonisk og lykkelig indre. Bare tenk på dem du er glad i, det er personen, det mennesket som bor inni kroppen, du liker så godt. Du dømmer ikke utseendet til dem du bryr deg om i nærheten så mye som du dømmer deg selv.
Tenk om vi var like rause med oss selv som vi er med andre? Likte oss selv bedre og sluttet å kave så mye med å strekke oss etter idealet som ingen oppnår – eller får noe ektefølt glede av. Du kan begynne med å si kjærlige ting til deg selv. Respekter følelser og tankene dine.
Ta dem på alvor, ta deg selv på alvor. Og gå forbi bildene av retusjerte kvinner med hevet hode og rak rygg. Ikke gidd dette mer, for det gir ingen glede – og fokuser heller på det som faktisk gjør deg glad.
(Kommentaren ble opprinnelig publisert i Kamille.)
Denne saken ble første gang publisert 09/09 2019, og sist oppdatert 10/09 2019.