Hylleblomstsaft
Denne saften kan dere lage nå
Det perfekte tidspunktet er nå på høysommeren når treet blomstrer.
Per Olav Sølvberg
- Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
- Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
- Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
- Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.
Endelig! Sommeren er her! Trærne blomstrer og det bugner av saftige, solmodne bær!
Sommeren byr på nydelige smaker rett fra naturen.
Jordbær, blåbær, bringebær og rips - fins det noe mer sommerlig å putte i munnen?
Akkurat nå blomstrer hyllebærtrærne med sine små gulhvite blomster.
Duften kjennes på lang avstand, den er frisk søtlig – og minner om sol og sommer.
Når du først legger merket til treet så ser du det over alt.
Plukk med dere noen buketter hjem og på en enkel måte kan disse blomstene forvandles til den deiligste sommerdrikken som kan nytes på varme dager.
Dere trenger:
- Ca 40 buketter med hylleblomst
- 2 liter vann
- 700 g sukker
- sitron
- 1 pose sitronsyre
Skyll hylleblomsten under rennende vann. Legg dem i en kjele. Skjær sitronen i skiver og legg skivene i kjelen sammen med hylleblomstene. Kok opp 2 liter vann. Rør ut sukker og sitronsyren i vannet. Hell blandingen over blomstene og sitronene.
La saften trekke på et kjølig sted, gjerne i kjøleskapet, i 2-3 døgn.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Dufter søtt og friskt
Nå må saften siles før den kan nytes. Legg et tynt klede over en mugge. Ta ut blomsterbukettene og sitronskiver fra kjelen. Hell litt og litt saft over kledet og la det renne gjennom. Når hele blandingen er silt har du den ferdige råsaften. Saften dufter søtt og friskt. Bland den ut med ønsket mengde vann, smak deg frem til det du liker best.
Nyt saften dere har laget - og når dere først er i gang, kanskje dere også skal lage hjemmelaget sitronsorbet?
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 04/07 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.